Recesija. 3D Avatar. Ukidanje viza. Preminuo Ronnie James Dio. Završen Lost. Redizajniran Srpski Metal Portal. Ekrem Jevrić. Da, 2010. godinu ćemo, između ostalog, pamtiti po navedenim (milim i nemilim) stvarima. Ali, pamtićemo je i po nekoliko izrazito kvalitetnih domaćih izdanja, koja su srpski metal digli za stepenik više.

Zaista, desetak izdanja koje vam u nastavku teksta predstavljamo, verovatno deluje malo. No valja uzeti u obzir razne faktore – domaće izdavačke kuće, bar one koje su bile kadre objaviti pokoji metal album, skoro su u potpunosti izumrle. Štampani mediji, preostao jedino Nocturne. Publika – sve manje zainteresovana za dešavanja na sceni, a sve više za statuse i „lajkovanje“ na Facebooku. Saberi, oduzmi, 10 i nije tako loša brojka, ako je kvalitet prisutan. A jeste.

2010. godina donela nam je izdanja sledećih bendova: Alister, Bane, Consecration, Downstroy, Monument, Nevergreen, Pollution, Ritam Nereda, Space Eater i Tanker (za vašeg favorita možete glasati u aktuelnoj anketi na glavnoj strani SMP-a). Ako smo nešto i propustili, biće da je do bendova što nam nisu dostavili snimke, pričaćemo dalje o onima sa kojima SMP ima saradnju i redovnu komunikaciju. Takođe, u obzir smo uzeli samo albume i kvalitetnije realizovane EP snimke.

Ekspanzija thrash metala osećala se i kroz 2010. godinu, i to se odrazilo i na srpski metal. Pollution, Space Eater i Alister… Odlični albumi, inostrani ugovori u prva dva slučaja, domaći u trećem. Pollution je debitovao albumom Modern Warfare (EBM Records), Space Eaterov Aftershock (StormSpell Records) nastavio je tamo gde se stalo sa Merciful Angel (s izmenom na mestu glavnog pevača, podsetimo da je veliki borac za domaću scenu, i dragi prijatelj Boško Radišić, tragično preminuo u junu 2009. godine), a iskusni vukovi Alister prebacili su se na srpski jezik, i realizovali najbolji album u dosadašnjoj karijeri (Otrov, BS Production).

Nastavljeno eksperimentisanje sa žanrovima... Consecration

Nastavljeno eksperimentisanje sa žanrovima… Consecration

Eksperimentisanje sa žanrovima i stilom svirke, uvek je bilo specifično za beogradski Consecration. To su nastavili i na drugom albumu, .avi (Geenger Records). Post rock/doom metal/ambient, samo su neki od pravaca koji ih danas definišu. Precizna svirka, produkcija za primer, ideje – sve je na mestu. Sa druge strane (Drine), dupli banjalučki udarac stigao je u vidu EP izdanja dva priznata sastava iz grada na Vrbasu – Tankerov Sorrow Drives the Will i Monumentov Evolved Self Projection kvalitetan su doprinos metal izdanjima iz Banjaluke, kojih (tuge li pregoleme) ima taman toliko da se na prste jedne ruke mogu nabrojati. Stoner metal u izvedbi Tankera (osvojeno treće mesto na prošlogodišnjem Demofestu!) i furiozni modern mosh death metal Monumenta, u samom su vrhu čvrstog zvuka u regionu!

Poznatiji u Mađarskoj... Nevergreen

Poznatiji u Mađarskoj… Nevergreen

Subotički Nevergreen objavili su, ličnog sam mišljenja, najbolji gothic metal album u istoriji ovih prostora. Inspirativne pesme, odgovarajuća atmosfera, i ništa manje kvalitetna produkcija, direktno svrstavaju Nevergreen i New Empire na tron (doduše, nepostojeće) gothic metal scene u Srbiji. Interesantno je i to da je bend koji iza sebe ima devet albuma i nastupe na svim većim festivalima u susednoj Mađarskoj, skoro potpuno nepoznat u ovim krajevima, jer je ekipa karijeru gradila na povoljnijem terenu u pomenutoj zemlji. Najavljeno izdanje na srpskom jeziku moglo bi okrenuti stvari u njihovu korist, a u to ćemo se uveriti u mesecima koji su ispred nas.

Veterani novosadske punk/hardcore/metal scene Ritam Nereda pojačali su svoje redove „guitar kingom“ Saletom Frishom (Pero Defformero), i na albumu Paralelni svet napravili su svojevrstan zaokret u odnosu na dosadašnje radove – materijal je protkan bazičnim rock’n’rollom, kojeg prati odgovarajuća produkcija, iako valja naglasiti da oštrica benda nije ništa manje tupa nego ranije.

Prvi srpski bend koji je do sada nastupio na najvećem evropskom metal festivalu (Wacken Open Air), Downstroy, završio je dugo očekivani debi album, One Size Fits All, i on je, baš kao i pomenuti Monumentov EP, ponuđen za besplatno preuzimanje preko novopokrenute online izdavačke etikete u sastavu našeg portala, SMP Music. Čvrst, samouveren zvuk i ubitačna produkcija, potvrđuju tezu da je bolje manje a kvalitetnije, nego više a prosečno.

Realizovali najbolji album u karijeri... Alister

Realizovali najbolji album u karijeri… Alister

Šlag na torti je debitantski album novosadskog black metal benda Bane, Chaos, Darkness & Emptiness (Grom Records). Album je snimljen u češkom Hellsound studiju, i lep je primer da se uz malo (više) truda i želje, i iz Srbije može delovati profesionalno ka svetskoj underground sceni.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom na praktičan način predstavili srpski metal 2010. godine, kao i to da ćete, ako već ranije niste, proveriti opisana izdanja. Većina ih je dostupna za besplatno preuzimanje (legalno, ilegalno, to je već do vas), pa iskoristite priliku. Jako malo napora je potrebno da se uverite u činjenicu da i domaći metal kvalitetom (ako ne kvantitetom) može da parira inostranim izdanjima.

A šta nas očekuje u 2011. godini? Naše želje išle bi u pravcu novih albuma bendova Pero Defformero, May Result, The Stone, Vizant, Alogia, Forever Storm… Pojava kakvog mladog anonimnog benda koji će kvalitetom da zaseni nabrojane takođe bi bila dobrodošla. Vreme će svakako pokazati…

Komentari