amaranthcover220

[SMP009] Amaranth: I Have the Right to Remain Silent

D O W N L O A D
(Mp3@320kbps, 88 MB)

Spisak pesama:

1. Silent*
2. Spleen*
3. Živite li?
4. Silent (radio-edit)*

Postava na albumu:

Danilo Nikodinovski – vokal, gitara, klavijature
Vladimir Janković – bas gitara
Milan Jejina – bubanj

*Dodatne klavijature: Bleq

Amaranth je počeo sa radom u proleće 1999. za vreme NATO bombardovanja, kao akustični projekat beogradskog gitariste i kompozitora Danila Nikodinovskog. Pesme „Silent“ i „Spleen“ su snimljene tokom 2001. i 2002. kada je Danilo upoznao producenta i gitaristu Nikolu Vranjkovića (Block Out), koji je bio prava osoba za ono što je Danilo zamislio, s obzirom na to da je baš u to vreme Nikola Vranjković završavao svoj akustični solo album i knjigu „Zaovdeilizaponeti“. Zbog nekih tehničkih problema sa trakašem i selidbe legendarnog studija „Akademija“, snimanje je prekinuto na neodređeno vreme, da bi na kraju sav posao završio Dragoljub Marković Blek godinu dana kasnije.

Nakon tih snimaka, Danilo se potpuno posvetio bendu Consecration. Iako je dosta ljudi zavolelo Amaranth i raspitivalo se o mogućim živim nastupima i novim snimcima, to se neće dogoditi sve do 4. decembra 2007, kada je Danilo odlučio da irskim bendovima Antimatter i Leafblade organizuje koncert u SKC Livingroomu, gde je inače već izvesno vreme radio kao tonac i organizator koncerata. Na drugoj gitari, Danilu je pomogao Nikola Milojević. Mick Moss (Antimatter) je pozvao Danila da kao gost odsvira tri pesme sa bendom, što je on rado prihvatio. Koncert je izazvao odlične reakcije, pa je Danilo odlučio da organizuje još jedan koncert – 9. marta 2008. u istom prostoru nastupio je Danny Cavanagh, vođa britanskog benda Anathema. Amaranth je ponovo nastupio kao predgrupa i to je bila posebna čast za bend, s obzirom na to da je Anathema bend koji je uz Block Out bio presudan na rad grupe kao glavni uticaj.

Amaranth su imali i prvi solo nastup 26. juna 2008. sa gostima iz sastava Rain Delay. Tada su osim autorskih, izveli i neke zanimljive obrade – „Rainroom“ (Katatonia), „The Cry Of Mankind“ (My Dying Bride), „Friends Are Evil“ (Jesu), kao i „Everything Is Coming Up Roses“ (Black), stari hit na koji je Consecration podsetio još na svojim kocertima iz 2001. godine. Amaranth je još jednom zagrejao atmosferu za Antimatter koncert koji je održan 18. februara 2009.

3. decembra 2010. Amaranth je ponovo aktiviran, ovog puta potpomognut Markom Tomaševićem, dugogodišnjim Danilovim prijateljem, na drugoj gitari. Koncert i odziv publike su bili sjajni, pa su sličnu stvar ponovili 8. januara 2011, takođe u klubu Žica. Kako se repertoar širio i publika bila sve zadovoljnija, tako je konačno ideja da se nastupi u punom sastavu urodila polodom – bendu su se pridružili Tomica Tomašević na basu i Matija Dagović na bubnjevima. 11. februara i 23. marta 2011. održani su sjajni koncerti i već postoje planovi za moguća studijska snimanja i većom koncertnom aktivnošću u regionu.

U međuvremenu, stari EP „I Have The Right To Remain Silent“, na kome su „Silent“, „Spleen“ i dve bonus pesme, objavljen je u martu 2013. godine kao besplatan download za etiketu SMP Music.

Komentari