Serbia Goes Heavy Vol. 2

[SMP017] VA: Serbia Goes Heavy Vol. 2


(Mp3@320kbps, 137 MB)

Spisak pesama:

1. Jenner – Demon’s Call (Single version)
2. Marrow of Salvation – Sade Sati
3. Nemesis – Vengeance
4. Tanker – The Final Hour
5. Amentes – Perished Child
6. Sól – The Same Old Place
7. Organized Chaos – Cinnamon
8. Umbra Animae – Sad is the Fate of Man
9. HeterA – Sihotea
10. Soverdrive – Out of Reach
11. Frozen Moonlight – Kinstukoroi
12. Cornix – Sećanja
13. Rikavac – Whore Will Not Come Home Tonight

Drugi deo kompilacije Serbia Goes Heavy nastavio je tamo gde se stalo sa prvim, a ideja i cilj ovog projekta ostali su isti – pomoći mlađim metal bendovima da dopru do šireg kruga slušalaca, te proširiti pozitivan glas o srpskom metalu, generalno gledano.

Na kompilaciji se nalazi 13 bendova iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, odnosno sa teritorija koje SMP u svom četrnaestogodišnjem radu pokriva, a pored mlađih, relativno nepoznatih sastava, odlučili smo se da na izdanje uvrstimo i nekoliko poznatih imena sa domaće scene – beogradska HeterA i kikindski Amentes podsetiće nas na „zlatno doba“ srpskog metala, jer oba sastava bila su aktivna još u prvoj polovini dvehiljaditih. Sudbina i jednih i drugih danas je neizvesna, iako, u oba slučaja, sa pravom možemo da očekujemo određenu aktivnost u predstojećem periodu. Naime, HeterA ima snimljen (odličan) album koji nikada nije objavljen, a sa kojeg vam premijerno predstavljamo pesmu „Sihotea“, dok se Amentes nakon nekoliko godina pauze ponovo aktivirao, i pesma „Perished Child“ na najbolji način demonstrira sve mogućnosti i žanrovsku raskošnost ovog veoma talentovanog sastava. Među poznatijim sastavima, tu su i banjalučki Tanker sa singlom koji je najavio novi album a koji, nažalost, do danas nije realizovan, te beogradski Organized Chaos čiji album će biti objavljen tokom narednih meseci.

Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da su danas na domaćoj sceni aktivna – ne jedan, nego dva fenomenalna sastava sa isključivo ženskim članovima, kao i da smo u prilici da vam oba benda predstavimo na ovoj kompilaciji! Jenner i Nemesis zaista su specifična pojava ne samo kod nas, nego i šire. Da se ovde ne radi samo o lepojkama sa instrumentima koje na sebe skreću pažnju izazovnim fotkama u kožnim outfitima, dok je kvalitet svirke u desetom planu, svedoči i podatak da su Jennerke nedavno objavile debi album To Live is to Suffer za francuski INFERNÖ Records, a očekujemo i od Nemesisa da ovih dana završe nove snimke te da i one još konkretnije skrenu pažnju na svoj rad u mesecima koji slede.

Važno za reći je i to da smo se potrudili da pokrijemo što više podpravaca metala, kao i to da pronađemo kvalitetne bendove iz različitih gradova u regionu. Tako su svoje mesto na kompilaciji s pravom zaslužili bendovi iz Beograda, Novog Sada, Banjaluke, Kragujevca, Bara, Trstenika, Kikinde… a žanrovski raspon kreće se od laganijih progressive/alter rock varijanti, do ekstremnijih formi death i black metala. Uvereni smo da će svako pronaći ponešto za sebe.

Na kraju, SMP redakcija ovom prilikom želi da se zahvali bendovima učesnicima što su svojim pesmama uveličali ovaj projekat te Crniandjeo82 Design Studiju na fenomenalnom artworku. Ostalo je još da vas pozovemo da preuzmete Serbia Goes Heavy Vol. 2 kompilaciju i podržite domaću metal scenu!

Komentari