Stygian je od početka do kraja savršen primer onoga što se od retrowavea očekuje i čemu se nadamo kad stisnemo play – savršen soundtrack za vaš dan ili vašu vožnju kolima, a koji nećete nikada izbaciti iz playliste

Ovo je leto bilo nesnosno vrelo, mada verujem da o “nezapamćeno” velikim temperaturama još uvek ne mogu da govorim u prošlom vremenu. Ali da ne pomislite da ste zalutali greškom na sajt RHMZ i njihova upozorenja, reći ću vam odmah da je ovakvo leto ipak malo lakše kada vas obraduje dobar album. A kada je to još i album vašeg omiljenog synthwave umetnika, stvari počinju da deluju malo lepše. Onako, neonski šarenije.

Isidor, koga i dalje možemo da okarakterišemo kao usamljenog synthwave borca – jer dokazuje evo već sedmi put da mu, osim povremenih gostiju, zaista niko nije potreban u njegovom muzičkom putešestviju, je u julu izbacio album naziva Stygian. Kao i uvek do sada, album nije nasumičan odabir raznih tema i iza Stygiana se krije interesantan koncept, nastavak avantura Lord of Syntha. Pomenuti koncept ujedno i nije jedina stvar koja ga vezuje za Isidorovo treće dugosvirajuće izdanje čija recenzija je bila i moj lični uvod u stvaralaštvo ovog novosadskog umetnika. Stygian i LoS su muzički vrlo slični, ali opet dovoljno različiti da se prvi tretira kao prirodni nastavak potonjeg, iako je između njih izašlo ravno tri albuma.

Koncept Isidorovog najnovijeg ostvarenja je delo Tomislava Dunkovića, a omot albuma je radila Tamara Rebeka Lukic (autorka omota Red Gem). Gabrijelov pohod („Starbound: Gabriel’s Quest“) je uvodna numera na albumu, za koju je vezana zanimljivost – naime Isidor ju je posvetio svom novorođenom sinu za kojeg sam kaže da mu je često pravio drušvo u toku stvaranja albuma. Šesta numera po redu „Fallen Nine and the Lone Ascendant“ je posvećena tragičnom događaju iz ove godine kada se u Srbiji prvi put desilo masovno ubistvo u osnovnoj školi. „Memories“, odjavna numera Stygiana, sa svojim chillhop vajbom aludira na gubitke koje je umetnik doživeo u proteklom periodu.

Ali da se sada osvrnem na sveukupan album. Stygian je, u biti, vratio Isidora na ono u čemu je najbolji, a to je beskompromisni synthwave – kako zvukom tako i delom. Iako je u međuvremenu svetlost dana ugledalo još nekoliko umetnikovih ostvarenja, ovo je poput Lord of Syntha album koji dokazuje da i u retrowaveu postoje hitovi (recimo da bih iz mesta izdvojila sedmu numeru „Cyber Shock“, ali ima tu još kandidata). Stygian je od početka do kraja savršen primer onoga što se od retrowavea očekuje i čemu se nadamo kad stisnemo play – savršen soundtrack za vaš dan ili vašu vožnju kolima, a koji nećete nikada izbaciti iz playliste.

Stygian je, u biti, vratio Isidora na ono u čemu je najbolji, a to je beskompromisni synthwave

Inače, važno je napomenuti i da je umetnik u avgustu doživeo još jedan uspeh – naime, njegovu muziku je na Spotify slušalo više od million korisnika. A za one koji se zbog nekog segmenta ove recenzije možda zainteresuju šta je to što mene i još neke članove redakcije ovde tačno impresionira, da ne spominjemo i više od milion slušalaca, slobodno posetite Isidorovu BandCamp stranicu i bacite uho. I za kraj, album nudi i svojevrsnu poslasticu, a to je činjenica da na istom možete da čujete i vrlo umešno upotrebljen umetnikov primarni instrument – trubu.

Isidor – Stygian spisak pesama:

1. Starbound: Gabriel’s Quest
2. Aux Armes, Citoyens
3. Destroy the World
4. Electrify
5. Antarctica
6. Fallen Nine and the Lone Ascendant
7. Cyber Shock
8. The Hunter
9. V.A.N.T.A. the Lost Signal
10. Memories

Isidor - Stygian
Produkcija95%
Originalnost89%
Vizuelni identitet88%
Uverljivost98%
93%Finalni utisak

Komentari