Novosadski muzičar i producent Isidor Bobinec jedan je od retkih na domaćoj sceni koji se bavi 80’s retro/synthwave zvukom. Do sada je objavio dva studijska albuma, od kojih aktuelni 3218 u julu tekuće godine.

OK, nije greška, i dalje se nalazite na srpskom METAL portalu. Međutim, neosporna je činjenica da se u zvuku kojim se Isidor bavi neretko pronađe i metal bratija, a kako se radi o poprilično retkoj pojavi na srpskoj sceni, odlučismo da napišemo koji red i predstavimo čoveka kako dolikuje.

Retro manija i synthwave imaju svoje mesto u popularnoj kulturi (i srcima generacije rođene tokom osamdesetih godina), a tome su danas zaslužne brojne video igre, te fenomeni poput Netflixove serije Stranger Things, dok je velika većina nas sa osmehom na licu uživala u fimskom retro klasiku Kung Fury iz 2015. godine. Glavna numera iz pomenutog filma „True Survivor„, koju je otpevao legendarni David Hasselhoff, najbolje je odavanje počasti pomenutom žanru (na proteklim izborima u Srbiji iskorišćena je i u predizbornoj kampanji mladića u belom), koji planetarno gledano ima verno sledbeništvo, dok na našim prostorima pravac i nije naročito popularan, ili bolje reći, praktično je potpuno ignorisan od strane medija i publike. Isidor je odlučio da ispravi tu nepravdu i krene sa svojom odisejom kroz pomenuti muzički pravac.

– Synthwaveom sam počeo da se bavim u julu prošle godine, i prva stvar koju sam snimio bila je „Wave Rider“. Naime, ceo prvi album Dark Night Genesis je jedan eksperiment sa kojim sam hteo da vidim da li sam sposoban da radim synthwave – priča nam Isidor.

Isidor

On je dodao da se na pravac „navukao“ zahvaljujući bendu Dance With the Dead.

– U jednom momentu, pre oko dve godine, moj drugar Rastko Perišić je došao kod mene na druženje i preporučio mi da poslušam album Near Dark od Dance With the Dead. Počeo je da mi objašnjava da se ta vrsta muzike zove synthwave i de je siguran da će mi se svideti. Ja sam, naravno, dao priliku albumu, i mogu samo reći da je taj album najbolji album koji sam ikada odslušao. Tu je počela da me golica mašta da i ja tako nešto probam da napravim – kaže naš sagovornik.

Slabu zastupljenost pomenutog pravca na našim prostorima potvrđuje i činjenica da se jako malo ljudi bavi ovim zvukom. Prema Isidorovim rečima, u Srbiji postoji tek još par osoba koje se ozbiljnije bave synthwaveom.

– Tu je, pored moje malenkosti, još i Đorđe Pajić aka „Bonggita“, kao i jedna devojka koja je veliki potencijal i njeno ime je Sara Nenadić iliti „The Belgrade Phantom“. Kada je o regionu reč, pomenuo bih još i YouTube kanal „Neon Nights“, to su momci iz Tuzle koji promovišu synthwave. Smatram da u Srbiji bilo koja muzika koja nije folk, nema scenu. Ja sam iz generacije novosadskih punkera. Od svoje petnaeste godine sam svirao trubu po bendovima i voleo sam da maštam kako će za deset godina alternativna scena da preovlada nad đubretom. Ali to se nije desilo i jako sam razočaran zbog toga – kaže Isidor.

Isidor albumi

Naš sagovornik je do sada objavio dva studijska albuma i par singlova, koji su naišli na odlične kritike među fanovima ovog zvuka i u specijalizovanim medijima.

– Ne volim da se hvalim, ali pomenuo bih da sam na servisu BandCamp u dnevnim preporukama pomenut kao „Rising new star“, a što se tiče albuma, poslednjih šest meseci oni se ne skidaju sa prva dva „best-selling“ mesta na BandCampu pod tagom #NoviSad. Takođe, učestvovao sam i na NRW Magnatron 2.0 albumu koji okuplja najjače synthwave autore iz celog sveta – ističe Isidor i dodaje da ga u predstojećem periodu očekuje par kolaboracija sa odličnim muzičarima, kao i početak rada na trećem albumu.

Kada je reč o live nastupima, novosadski muzičar kaže da ne bi imao ništa protiv ako bi se ukazala prilika.

– Jako bih voleo da nastupam uživo, ali nisam siguran koliko bi to srpska publika prihvatila. Prvi album je pravljen tako da može da se izvodi sa bendom, ali pošto nisam našao nijednu zainteresovanu osobu koja je želela da učestvuje u tom projektu kao član benda, odlucio sam da ću sve da radim kao DJ – zaključuje naš sagovornik.

Ako vas je ova priča zainteresovala, Isidora možete da zapratite na društvenim mrežama Facebook, Twitter ili Instagram, te servisima YouTube, SoundCloud ili BandCamp, gde možete da poslušate većinu do sada snimljenog materijala.

A kako sve to zvuči, poslušajte ispod.

(SMP)

Komentari