(VIDEO, FOTO) Death metal gaženje u Beogradu: Cannibali potvrdili status BOGOVA!

Kako je tekuća koncertna sezona prilično zgusnuta (iz mog ugla, fakat za svaku pohvalu), datum prilično visok (u nas Srba lepši termin za finansijski čabar), te radna nedelja u sred srede – zaključak da gostujući bend može da očekuje problematičnu posetu na svom nastupu se nekako sam po sebi nameće. Pogotovo kada se u kalkulaciju uzme izveštaj agenata SMP-a sa nedavnog koncerta Suicide Silence, koji jasno apostrofira potencijalnu opasnost od manjka duša ispred bine. Srećom, a u šta smo se uverili na licu mesta, ništa od ovoga gore napisanog ne važi kada je Cannibal Corpse u pitanju!

Dakle, više je nego jasno da se klinč sa jednim od najvećih death metal bendova ne izbegava, ne vrda, ne propušta i tome sl. Nekoga će da boli vrat, nekoga noge, nekoga novčanik, nekoga kombinacije ovih faktora, ali dobro popunjena velika sala Doma omladine Beograda je u slučaju CC gotovo podrazumevana. Što se baš i nije dalo naslutiti u toku zagreavanja, kada se nezahvalnog posla latio zemunski Scaffold, bend sa dugogodišnjim stažom (25 godina rada majku mu) i shodno tome, nesrazmerno malim brojem izdanja za sebe.

Pošteno odrađen posao, a uvek vedri Dujke, turbina, mastermind Scaffolda je uspostavio sjajan kontakt sa prisutnima i podrška u toku njihovog nastupa nije izostala. Bilo je lepo videti stare kuke, veterane srpskog death metala, kako i dalje praše kao da sutra ne postoji!

Svetla se gase, Scaffold silaze, a tehničari CC preuzimaju binu i vrše posledenje provere pre nego što i oni ustupe mesto muzičarima.

Znači da rezimiramo do sada. Radna temperatura postignuta, uslovi obezbeđeni, klanica može da počne. I počinje sa „Scourge of Iron“. Sve je tu, na svom mestu. Brutalni atak na nervni sistem. Ne znam da li se obim vrata GF Corpsegrindera još malko uvećao od njihove poslednje posete, ali njegov headbanging takav preduslov i traži. Ja sam pak iz lične i profesionalne radoznalosti, našao busiju ekstremno desno uz ogradu, ne bi li pomnije ispratio rad Pat O’Briena, jednog od mojih najomiljenijih rifadžija. Sve vrhunski!

Da se razumemo, ovaj koncert je imao samo jednu jedinu manu, a to je ne baš preterana interakcija sa publikom. Doduše, kada se dotični gospodin Corpsegrinder odlučio na povremenu komunikaciju, to je stvarno radio kroz osmeh, u maniru vrhunskog frontmana, što svakako i jeste. Čim se upustio u malo dužu besedu, verujem da je većina prisutnih znala da je set lista potrošena (dobra set lista, ako mogu tako da kažem) i da je na redu „Hammer Smashed Face“, kao i klanica u pitu koja ide u paketu.

cannibal-corpse-dom-omladine-2015-zs16

Nakon toga, kuća časti još jednu na bis („Devoured by Vermin“) i kraj. Nešto preko sat vremena stravične svirke (iskreno, zaboravio sam u međuvremenu tačnu minutažu), demonstriranje visokog profesionalizma i sviračkog umeća, ne ostavlja mesta dilemama da li Cannibal Corpse zavređuje da bude jedan od najuspešnijih death metal bendova svih vremena. Sve je apsolutno zasluženo.

cannibal-corpse-dom-omladine-2015-zs4

Iz mog ugla, a možda su nečije impresije drugačije, ovo nije bila toliko svirka za pamćenje, koliko obavezna lektira za lokalne fanove i muzičare, događaj koji je luksuz propustiti. Nisu CC džabe tu gde jesu.

I da ne zaboravim, ponovo tri boda na domaćem terenu za organizatore, tj. pohvale i na tu adresu, za uspešnu realizaciju koncerta benda ovakvog kalibra.

Komentari