(VIDEO, FOTO) Soulfly u srpskoj prestonici: Porodični metal u Beogradu!

Da su Max Cavalera i ekipa stalni gosti Beograda, pa i Srbije, nije neka novost. Sad već ne mogu ni da se setim koliko je tačno Soulfly puta bio u našoj zemlji, ali se ta brojka vrti oko 6 ili 7. Mnogi se sećaju prvog, velikog koncerta u Hali sportova, ali i onog od pre nekoliko godina kada su nastupili u Gun klubu. Pa vi sad vidite i razmislite koliko se sve menja – što od strane benda, što od strane domaće publike.

Sinoćnji koncert održan je na otvorenom, u klubu Barutana, na jednoj zaista divnoj lokaciji. Ako zanemarimo Kalemegdanske komarce i nenormalno bezobrazne cene napitaka u klubu, sve je bilo spremno za još jednu Soulfly vožnju.

Koncert je otvorio domaći hardcore sastav Soulcage iz Gornjeg Milanovca i fino zagrejao publiku koja je polako, ali sigurno punila prostor Barutane. Bend je koncertno vrlo aktivan i nasviran, što se itekako dalo videti i čuti.

Nakon nekih tridesetak minuta nastupa, pojavile su se i zvezde večeri, Soulfly. Sa donekle izmenjenom postavom, bez previše priče, opalili su po repertoaru, kojeg svakako imaju na pretek. Iako je ovo još uvek zvanično turneja na kojoj promovišu Savages, novi, deseti album samo što nije ugledao svetlost dana, te smo premijerno i čuli numeru koja je odabrana za prvi singl „We Sold Our Souls to Metal“. Svirali su i „Tribe“, „Seek ‘N’ Strike“, „Blood Fire War Hate“, „Prophecy“, „Jumpdafuckup“, „Rise of the Fallen“, „World Scum“, „Bloodshed“, „Eye for an Eye“, „Downstroy“, „Carved Inside“, „Roots Bloody Roots“, „Refuse/Resist“ itd. Dakle retrospektiva i sasvim solidna set lista od 1998. godine, uz poneki Sepultura klasik.

soulfly-bg-07-07-2015-milica-cvetkovic4

Pored alfe i omege benda, Maxa Cavalere, tu je i fenomenalni gitarista Mark Rizzo, koji je u više navrata imao tehničkih problema – te se čuo, te nije, generalno, dosta loš i haotičan zvuk, zaista ste trebali naći dobro mesto u publici, jer i sami znate koliko Max svira gitaru, pa ako ste, recimo, sa njegove leve strane, ne čujete ništa. Ritam sekciju na ovoj turneji čine Maxovi sinovi, Igor i Zyon, te je Soulfly zaista postao porodični bend, pa i biznis. U jednom momentu je na binu sleteo (ali bukvalno) i Nemanja Kojić Kojot iz Eyesburna, koga je masa prvo nosila, pa dobacila do bine, te je pomalo i zapevao deo (zajedničke) pesme „Moses“.

Generalno, potrudiše se koliko je to moguće u ovom momentu, miljama je to daleko od Soulflya sa početka karijere (prvih nekoliko albuma), ostarilo se, udebljalo, ekipa se izmenjala. Iako sam veliki fan benda od samog početka, plus pogledah sve nastupe, jednostavno to moram priznati. Sa druge strane, Max je institucija za sva vremena i čovek kome metalci trebaju biti večno zahvalni, te me raduje i činjenica da je koncert, odnosno Barutana, bila vrlo solidno popunjena, da je bilo skakanja, šutki i ostalih metalskih zanimacija.

soulfly-bg-07-07-2015-milica-cvetkovic7

Veliko poštovanje i za cenu ulaznice koja je stajala samo 900 dinara, ako ste kupili u pretprodaji, a Soufly je, bez obzira na sve, svakako uvek dobrodošao u naše krajeve.

Komentari