Duže vreme najavljivana Cilice/Disdained turneja pod nazivom Balkan Massacre Tour 2009, koja će obuhvatiti gradove u Srbiji, Rep. Srpskoj, FBiH, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Makedoniji, započela je, ne baš sjajno, sinoćnjim koncertom u Banja Luci, u poprilično praznom klubu Music Hall. Podržani lokalnim bendovima Egonay i Tanker, mladi Novosađani Disdained i iskusni Holanđani Cilice, objasnili su kako se i u prosečnim uslovima može održati svetski nastup.

  • Piše: Nebojša Lakić
  • Copyright: SMP, 2009.
  • Nastupli: CILICE, DISDAINED + Tanker, Egonay
  • Lokacija: Music Hall, Banja Luka
  • Datum: 22.04.2009.

I pored činjenice da je koncert najavljen pre više od mesec dana, banjalučkim metalcima su izgleda detalji poput „radni dan“ i „8km (4eur) cena ulaznice“, predstavljali nepremostiv problem. Pa tako, Novosađani mogu provesti devet sati u autobusu, a Holanđani još i više, ali lokalna ekipa je imala šta pametnije da radi to veče. Sad but true, i poprilično nerešiv problem, pa ga nećemo ovde detaljnije ni analizirati.

Koncert su, pred nekih 20ak ljudi, otvorili mladi power/heavy metalci Egonay (kad kažemo mladi, mislimo na 17 godina u proseku mladi), koji se zaista trude sa tim što rade, od same činjenice da su oni iza organizacije ovog događaja. Imajući u vidu pomenuti prosek godina, nećemo biti previše strogi, a i izvedba je u datim okolnostima bila sasvim solidna. Ispred njih je vreme, a iskustvo koje već stiču predstavljajući se koncertno, biće im dragoceno u budućnosti.

Foto: Bojan Jakovljević

Tanker (Foto: Bojan Jakovljević)

Na bini ih smenjuje druga banjalučka podrška, stoner/sludge metal sastav Tanker. Tek drugi koncert, i opet veoma ubedljiv nastup (razlika je jedino u nedostatku kose kod vokalnog soliste), što ne iznenađuje, jer su u postavi ovog benda prekaljeni vukovi banjalučke metal scene (članovi bendova Antidope, Revolt, Monument i Degenek). Muzika Tankera je za svakog poštenog fana live svirki, energije, čvrstine, juga, masnoće, to je ona vrsta metala koja je uvek dobrodošla na binu, i sa bine. Četrdesetak minuta odlične svirke potvrdilo je ranija predviđanja da se u BL formirao jedan veoma perspektivan i profesionalan sastav, koji bi što pre trebao da se otisne, i oproba na binama van granica Banja Luke i Republike Srpske.

U pauzi između bendova, DJ vrti poprilično čudan miks, od Bruce Dickinsona ili Guns n’ Roses, pa do Sentenced ili Metallica. Nije loše, pivo može da se popije, iako je malo poskupo (i malo, i poskupo – samo fancy piva prisutna, ne računajući užasno točeno u malim plastičnim čašama, koje su uvreda za svakog iole ozbiljnijeg alkosa).

Disdained. Novosadski death metal sastav, sinoć je demonstrirao nekoliko stvari: vežbanje se i te kako isplati! Upornost, aktivan rad – isplati se! Ozbiljnost, profesionalizam, ambicije – poseduju oni sve to. Stoga, nije iznenađenje to što su na evropskoj turneji, što imaju holandskog izdavača, i što velikom brzinom napreduju ka svetskoj ligi metal bendova. Takođe mladi momci (nekoliko srednjoškolaca), ali to što rade, bez problema možemo opisati kao jedini pravi srpski tehnički death metal, sa posebnim akcentom na tehniku, jer kompleksnost njihove svirke je na do sada neviđenom nivou među ovdašnjim bendovima sličnog usmerenja. Ubedljivi su oni i na albumu, ali zaista raduje to što su „mašinerija“ i uživo. Oko sat vremena nastupa, autorski materijal i par obrada (Necrophagist, recimo), uz jedinu zamerku koja bi se ticala vokala (standardni old school growl). Lično mišljenje je da bi različitim vrstama vriskova i nešto modernijim pristupom death metal vokalnim tehnikama, stvari izgledale još ubedljivije. Bez obzira na sve, nastup za 10 (očekujte intervju sa momcima tokom narednih dana).

Disdained (Foto: Bojan Jakovljević)

Disdained (Foto: Bojan Jakovljević)

Headlinere je dočekalo nekih 80ak ljudi, računajući i konobare. I tonca. I pomoćnog tonca. I gazdu kluba. I devojku koja je prodavala karte. I dedicu koji je kidao te iste karte na ulazu. I Ignjatića.

A Cilice razbijaju! Razbijaju sve pred sobom, math-metal gde nema nepoznatih (barem ne njima); savladane su sve formule, svi razlomci, korenovanje, integrali, nepari. Gledam ih, i razmišljam kako naši prostori ne vide često toliko uvežban i perfektno koordinisan metal sastav. Sredili su i zvuk da se sve pošteno razumelo, a nedostatak bas gitare se nije preterano ni osećao. Poslušajte ovo ovde, a onda dodajte publiku i live atmosferu, i to je to! Još jedan u nizu primera iz inostranstva, kako se danas mora zvučati da bi se bilo šta konkretnije postiglo u ovoj nesrećnoj eri hiperprodukcije.

Cilice (Foto: Bojan Jakovljević)

Cilice (Foto: Bojan Jakovljević)

Bio je to svetski nastup u gradu Banja Luci. U dva sata posle ponoći, pale se svetla, bend se prekida u sred poslednje pesme (srpska posla), i veče se polako privodi kraju.

Sve u svemu, bendovi su opravdali nešto višu cenu ulaznice, i verujem da su se svi prisutni dobro proveli, a deo njih je investirao i u merchandise, što je lep vid podrške mladim bendovima, a mi im želimo podjednako jake svirke na ostatku turneje, uz, naravno – mnogobrojniju publiku.

Komentari