(FOTO) Obscura u Beogradu: Lojalni kruni ekstremnog metala

Ova zima nam je, sem uskraćivanja snega i ostalih čarolija, ostala dužna i za koncerte u našoj zemlji – od nastupa kanadskih legendi Annihilator 11.11.2019. u Novom Sadu bukvalno ni jedan koncert tvrđe provinijencije nismo mogli da gledamo kod nas, te je ovaj ekstremni paket dočekan kao čaša hladne vode u pustinji!

Takođe, prija i činjenica da je bend poput Obscure, koji je apsolutno aktuelan i u naponu kreativnosti u svojoj podgrani metala, odlučio da kao stanicu na svojoj turneji uvrsti Beograd –  ovo im je četvrti nastup u našoj prestonici te je očigledno da se Nemcima dopada prijem na koji ovde nailaze. Naravno, ne škodi ni činjenica da su direktna podrška legendarni God Dethroned za koji su mnogi smatrali da treba da budu headlineri s obzirom na staž i pijetet koji uživaju, ali ipak ako gledamo neki najskoriji albumski period oba benda i nivoe popularnosti, jasno je da Obscura ima primat. Sa druge strane, ni preostale dve predgrupe nisu nikako za baciti.

Poprište bitke bila je velika sala Doma omladine što je još jedno prijatno iznenađenje u nizu jer iskreno nisam očekivao ovoliko interesovanje za ovaj paket – ipak je reč o relativno novim bendovima (po srpskim standardima), ali na sreću, stvarnost me je demantovala. Rekao bih da je bilo prisutno preko 300 duša, što je sasvim fin vetar u leđa mladim organizatorima. Treba napomenuti i da je ovo prvi veći događaj u organizaciji Different Strings i Tomahawk events te da ekipi valja poželeti srećan početak, čestitati na prvom uspehu i nadati se da ćemo dobiti što više koncerata u njihovoj režiji. Sve je funkcionisalo kao sat, kašnjenja nigde – možda jesu novi u ovoj priči, ali amateri nikako nisu!

Prvi na binu stupaju Francuzi Fractal Universe koji su možda novo ime u svetu metala, ali činjenica je da pred sobom imamo bend koji ozbiljno radi. Dva albuma od kojih je prošlogodišnji Rhizomes of Insanity izašao za veliki Metal Blade Records na kom donose death metal naprednije orijentacije koji se ne libi skretanja u mirnije grane pa čak i u vode trenutno najvećeg benda njihove domovine Gojira, a kad momci zadaju brzinu pokazuju da su najbliži glavnom bendu ovog događaja te da su sa nekom logikom odabrani da otvore koncerte ove turneje. Čak ni publike nije bilo tako malo, kako je to već običaj na grupi koja otvori koncert te je lepo popunjen prostor pun raspoloženih fanova ispratio ovu novu trupu koja je sasvim pošteno isprašila svojih pola sata bez ikakvog praznog hoda. Čak je i zvuk bio sasvim solidan, te se može reći da je Fractal Universe za prvo javljanje u Srbiji ostavio dobar utisak te da se očigledno radi o bendu o kome će se još čuti, samo ako nastave ovim putem.

Vođa benda Obscura Steffen Kummerer rešio je izgleda da mu ova turneja prođe izuzetno radno, jer je sledeći bend na meniju njegov drugi projekat Thulcandra. Za neobaveštene, ova grupacija je napravljena u svrhu slavljenja švedskog melodičnog black death metal zvuka devedesetih sa Dissection kao glavnim predstavnicima i da se ne lažemo – originalnosti tu nema ni u tragovima. Samo pogledajte omot bilo kog od tri albuma za koje je bio zadužen gospodin Necrolord i sve je jasno, a dalje upuštanje u muziku će vam otkriti da su prva dva albuma Dissection, izdanja bendova poput Sacramentum, Dawn, Unanimated ili Naglfar sveto slovo u kreiranju Thulcandra muzike. Možda nekima može da zasmeta ovakva postavka zvuka, ali meni lično je pomenuti stil slaba tačka decenijama a nije kao da dobijam brdo takvih izdanja na regularnoj bazi te mi Thulcandra zna dobro da počeše svrab koji često znam da osetim za navedenim stilom. U svojih 40-ak minuta pred prostorom koji se dodatno ispunio, Thulcanda je adekvatno predstavila svoju viziju black metala koja je možda u koliziji sa Steffenovim stavom na bini: čovek ne skida osmeh sa lica, očigledno je da uživa u tome što radi i između pesama takođe svojom pričom dokazuje da mu je drago što je tu gde je. Predstavljeni su momenti sa sva tri izdanja a našlo se mesta i za numeru sa albuma koji po Steffenovim rečima izlazi u maju i na prvo slušanje deluje da ova grupa neće skrenuti sa zacrtanog kursa. Izuzetno mi je drago što je bilo prilike da se pogleda Thulcandra jer ipak glavni bend Obscura uzima većinu vremena glavnom čoveku te su njihovi nastupi neka vrsta ekskluzive, a sama predstava je bila na dostojnom nivou.

Vreme je za jedne od vedeta evropskog death metal zvuka God Dethroned i njihov drugi nastup u Beogradu, a imajući u vidu da je od prošlog prohujalo oko 11 godina već je bilo krajnje vreme da se podsetimo ovog benda. Treba reći i da je sam momenat njihovog dolaska veoma dobar jer posle pauze od par godina koje su imali u karijeri i povratka sa World Ablaze koji je po meni bio ispod njihovih standarda, bend je pre nekoliko dana objavio novi album Illuminati. Navedeno izdanje predstavlja em povratak u formu po kojoj je bend poznat, em rikverc na zvuk i tematiku koje su obojili rana kultna izdanja kao Bloody Blasphemy ili Ravenous. Ova turneja predstavlja prvi korak promocije navedenog noviteta te se shodno tome u setlisti našlo najviše prostora za numere sa istog. Bend silovito kreće u igru sa „Illuminati“ i „Book of Lies“, prostor je sada već dobrano pun a ovi veterani jasno i glasno pokazuju zašto su tu gde su. Bend udara iz svih raspoloživih oružja, zvuk je odličan a publika vraća baraže energije koji se slivaju sa bine vatrenom podrškom. Vođa benda Henri Sattler takođe ne gubi vreme na prazne priče već bend grabi što jače može sa akcentom na post reunion period: četiri pesme sa novog, tri sa prethodnika World Ablaze i tek tri sa starijih izdanja. Meni ovde ostaje ogroman žal što God Dethroned nije dobio više vremena jer se po meni em ostalo dužno nekoliko starih kultnih numera, em ih je publika odlično primila te se mogla uglaviti minimum još jedna pesma. Ruku na srce, ovo je možda fanovska priča, jer meni je falilo bar još pola sata nastupa God Dethroned, ali činjenice govore da su Holanđani odsvirali brutalan i ubedljiv nastup i pregazili kao tenk sve što im se našlo na putu. Ostaje želja da ćemo ih možda što pre videti na headliner nastupu a za sad mogu ipak da kažem da su po meni imali najbolji nastup večeri.

I konačno dolazi čas za izlazak na binu sad već slobodno mogu reći vedeta tehničkog death metala Obscura a pre samog nastupa me je plašila činjenica kako će se bend koji neguje izuzetno komplikovan zvuk pun suptilnih detalja snaći na negostoljubivom terenu velike sale Doma omladine. Eto Steffena opet na bini, ovaj put sa drugom ekipom, ali bez promene njegovog nasmejanog stava i zaista je uživanje gledati celu postavu kako sa osmesima na licu izvlače komplikovane deonice kao da je to najlakša stvar na svetu.

Sam spomenuti zvuk je zaista mogao biti bolji, promenio sam više puta mesto u potrazi za najboljom pozicijom – stoji da je God Dethroned bolje zvučao, ali njihova muzika jeste više pogodna uživo izvođenju. Uspeo je tonac iz terena na kom se nalazio da izvuče najbolje što je mogao te se čak uspeo čuti i fretless bas što je po meni pobeda sama po sebi. Možda je za vreme God Dethroned bilo više šutki ali kao što rekoh, sama muzika je takva, i Obscura je bila nagrađena iznenađujuće toplom reakcijom fanova. Očigledno je da bend ima uporište fanova ovde, četvrti put sviraju (doduše prvi put kao glavni bend) a sam Steffen se prisetio da je na samom početku karijere u periodu prvog albuma svirao u daleko manjem prostoru od ovog. Lepo je videti da bend koji je daleko dogurao ipak ne zaboravlja svoje korene i seća se prijema na koji je nailazio ovde i očigledno je da to nisu samo floskule za uvlačenje publici.

Što se tiče setliste, bile su zastupljene numere sa svih pet albuma. Čak se otišlo i do debija sa izvođenjem „Alone“. Logično, najveći prostor u setlisti dobio je poslednji album sa šest pesama. Možda malo iznenađujuće, ali najvatreniji prijem je imala „Septuagint“ sa Omnivium, pored naravno „Anticosmic Overload“ koja je većinu glava i okrenula u pravcu ovog benda u momentu kad je Cosmogenesis eksplodirao na svetskoj sceni i novih hitova kao „Ten Sepiroth“ ili „Emergent Evolution“.

Sat i dvadeset minuta, svi momenti karijere predstavljeni, bend uigran i raspoložen – može se reći da je Obscura pošteno odradila svoju ulogu glavnog benda večeri. Stoji da je po mojoj ličnoj preferenciji God Dethroned bio za nijansu bolji ali Obscura je očigledno sa razlogom tu gde je i siguran sam da ćemo ih još viđati po našim prostorima – bilo bi lepo opet u ovako dobrom društvu.

Komentari