Prolazak u poslednji krug banjalučkog Jelen Demofesta sinoć je izborilo još šest bendova, i oni će se, zajedno sa sedam sastava koji su prošli dalje tokom prve večeri festivala, na tvrđavi Kastel večeras boriti za vredne nagrade najvećeg regionalnog festivala demo bendova.

U finale Jelen Demofesta sinoć su prošli Novosađani Wolfram, banjalučki sastav Voodoo Mojo, bend Fed Horses (Logatec i Sveti Peter, Slovenija) te tri hrvatske grupe: Rezerve (Tučepi, Makarska), Nord (Rijeka) i Felon (Zagreb).

U revijalnom delu nastupila je prvo slovenačka ekipa Low Peak Charlie, zatim belgijska rock atrakcija Triggerfinger, kojma je ovo ujedno bila premijerna svirka u Banjaluci, RS i BiH, te miljenici publike, beogradski bend Irie FM.

jelen-demofest-2015-2

Nagrada za najboljeg novinara Jelen Demofesta dodeljena je Zoranu Tučkaru, novinaru portala Muzika.hr.

Generalni zaključak vezano za drugo veče Jelen Demofesta je da je u takmičarskom delu nastupio zaista veliki broj iznenađujuće kvalitetnih sastava u pripadajućim im žanrovima. Većina naših favorita, sa druge strane, nije prošla dalje (najveći žal za hrvatskim sastavom Bad Mushrooms – fenomenalna svirka, scenski nastup i kombinacija najboljih Uriah Heep / Purple / Sabbath momenata), ali stoji tu ona stara da se ukusi razlikuju, kao i činjenica da kombinacija i šarolikost/muzički background ljudi u žiriju na ovom festu kao zajednički rezultat mahom daju nešto uglavnom potpuno nepredvidivo i neočekivano, pa ostaje da vidimo koji će to bendovi osvojiti jedno od prva tri mesta i vredne nagrade (nagradni fondovi od 5000 evra, 3000 evra i 2000 evra).

jelen-demofest-2015-3

jelen-demofest-2015-4

Valja ovom prilikom pohvaliti i kompletnu tehničku ekipu koja realizuje festival – zvuk je besprekoran, a smena takmičarskih bendova dešavala se bez ikakvih problema. Takođe, promena lokacije, odnosno selidba festivala u drugi (renovirani) deo tvrđave Kastel, kao što smo već pomenuli u preseku prvog dana festivala, unela je svežinu u celu priču, i sa vizuelno/organizaocione strane, Jelen Demofest, prema našem mišljenju izgleda bolje nego ikada.

Večeras nas, dakle, očekuje „obračun“ 13 demo bendova, nastup splitske ekipe TBF, i slovenačkog sastava Hulahoop u revijalnom delu, dok još uvek nije poznato da li će, i koji bend, nastupiti kao zamena za Eagles of Death Metal, koji su ranije otkazali nastup na festu.

(SMP)

Komentari