Sedmo izdanje banjalučkog festivala Jelen Demofest, kao i prethodnih godina, pored glavnog muzičkog programa na tvrđavi Kastel donosi bogat dnevni sadržaj, koji uključuje brojne radionice, predavanja, promocije i izložbe.

Izložba fotografija

Upravo izložba fotografija u galeriji Doma omladine otvoriće ovogodišnji festival demo bendova, te će tako posetioci od prvog dana u 11 časova moći da pogledaju fotografske radove nastale tokom prethodnih šest godina, a za koje su bili zaduženi oficijelni fotografi Jelen Demofesta, među kojima su Igor Petrović, Bojan Vasiljević, Dejan Đurić i Filip Bijelić.

Ovo vizuelno putovanje kroz istoriju festivala biće otvoreno za javnost tokom sva tri dana Jelen Demofesta, pa će svi zaniteresovani biti u mogućnosti da posete izložbu i prisete se sopstvenih uspomena iz prethodnih godina ili dožive atmosferu sa dešavanja koja su propustili.

Manic Drum

Prošle godine, slovenački bubnjarski kolektiv Manic Drum ustupio je komplet bubnjeva za glavnu pozornicu Jelen Demofesta, na kojem su svirali svi demo bendovi, te uručio nagradu za najboljeg bubnjara festivala, koja je tada premijerno uvedena.

Na sedmom Jelen Demofestu, Manic Drum će, pored organizovanja bubnjarskih radionica, te obezbeđivanja bubnjeva za glavnu binu, uručiti dva doboša. Jedan će, kao i prošle godine, biti uručen najboljem bubnjaru festivala, a drugi bubnjaru pobedničkog benda. Profesionalci u kreiranju „custom“ bubnjeva dizajnirali su i Jelen Demofest bubanj, naziva „Žuta osa“, koji je u bojama festivala i nazvan po nacionalnom piću.

Učešće Manic Druma na festivalu se nastavlja i kroz radionice, koje će biti održane 17. i 18. jula u amfiteatru Doma omladine, u periodu od 14 do 16 časova. Pored dobro znanih imena, Petra Cizelja, Denisa Horvata i Davida Morgana, ove godine svi ljubitelji zvuka „žile kucavice svakog benda“ će imati priliku da upoznaju i Davida Slatineka, još jednog člana Manic Drum tima, te da kroz interaktivne radionice nauče više o kombinacijama i tehnikama ovog instrumenta i vežbaju naučeno kroz testiranje Manic bubnjeva.

Strip Art

Aktivnosti vezane za strip su već godina deo Jelen Demofesta, pa će ponovo biti organizovani brojni sadržaji za sve ljubitelje ove umetnosti. U sklopu dnevnog programa festivala, tokom sva tri dana, održaće se promocije strip izdanja, interaktivne radionice i predavanja, u kojima će učešće uzeti renomirani umetnici iz ove oblasti.

Centralna promocija će biti predstavljanje novog broja magazina „Parabellum“, po mnogima, najobimnije strip izdanje ikada objavljeno na prostoru bivše Jugoslavije. Na 268 stranica, od čega je 56 u boji, nalaze se radovi afirmisanih domaćih umetnika, ali i mladih autora kojima se ovim putem daje preko potreban prostor, a izdavač je Udruženje strip autora i obožavalaca stripa RS „Deveta dimenzija“.

Osim promocija, ljubitelji stripa će imati priliku da učestvuju i u edukativnim sadržajima koje će voditi iskusni umetnici.

Tako će zainteresovani imati priliku da se upoznaju sa Miloradom Vicanovićem Mazom, Draganom Lazarevićem, poznatijim kao Dragan de Lazare, te Bobanom Savićem Getom, predstavnikom mlađe generacije regionalnih artista, kao i Željkom Pahekom, koji će predstaviti strip album „1300 kadrova“ poslednjeg dana festivala.

Video, album i poezija

Treći dan dnevnog programa će tako biti i najraznovrsniji, sa sadržajima za ljubitelje skoro svih vrsta umetnosti.

Program će otpočeti promocijom albuma prvenca i video spota prošlogodišnjih pobednika Jelen Demofesta, sinjskog benda M.O.R.T, nakon čega će predavanje održati Dušan Jevtović, renomirani jazz gitarista i član žirija sedmog Jelen Demofesta, koji će podeliti svoja znanja i iskustva sa svim ljubiteljima gitarskog zvuka.

Dan promocija biće zaključen poslasticom za ljubitelje pisane reči, jer će svoju novu knjigu predstaviti Nikola Vranjković. Čuveni muzičar i multitalentovani umetnik će, tako, upoznavanjem javnosti sa svojom zbirkom pesama i priča u velikom stilu zatvoriti dnevni program festivala i na najbolji način najaviti finalno muzičko veče.

Glavni program sedmog Jelen Demofesta biće održan od 17. do 19. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

U revijalnom delu nastupiće Guano Apes, Brand New Heavies, Max Romeo, te regionalni sastavi Hladno Pivo, Urban&4 i Eyesburn. Za vredne nagrade festivala boriće se 35 takmičarskih bendova.

(SMP)

Komentari