Bendovi Quasarborn, Playdown, Forgotten Scream, Noise Gate, Prognan, te projekat Marko Celesty & Fabio Bule, predstavili su ovih dana novi materijal.

Beogradski metal bend Quasarborn objavio je spot za prvi singl na srpskom jeziku „Ne možeš imati sve“. Ovom pesmom ekipa najavljuje treći album koji se očekuje početkom iduće godine. Za realizaciju spota bila je zadužena Jovana Uzelac.

„Osim što je ovo naša prva pesma na srpskom jeziku, pored toga mi je posebno draga, jer ruši žanrovske okvire metala još više nego naš dosadašnji rad“, rekao je frontmen benda Luka Matković.

Playdown iz Arađelovca priveo je kraju rad na debi albumu Paraliza sna koji će uskoro biti objavljen. Singl koji ga najavljuje je numera „Do ambisa“, a za lyric video koji je prati bio je zadužen Vladimir Lekić. Playdown je nastao početkom 2011. godine, i funkcionisao je sa učestalim izmenama u sastavu do novembra 2011. kad se sadašnja postava sastala i utvrdila definitivni smer delovanja benda sa ciljem stvaranja autorske muzike, na čemu neprekidno radi sve vreme.

Forgotten Scream, zrenjaninski metalcore/modern metal bend objavio je i peti singl/spot sa još uvek aktuelnog albuma Hourglass. U pitanju je numera „Overhate“. Kompletnu muziku, video i grafičku produkciju potpisuje sam bend.

Novosadski groove metal sastav Noise Gate objavio je premijerni video za numeru “Doer“. Za režiju i snimanje spota bio je zadužen Mihajlo Obrenov (Dreddup), dok je audio materijal snimljen u Piknik studiju u tom gradu.

Vukovarski black metal dvojac Prognan (čiji smo vam rad nedavno predstavili) objavio je i poslednji, treći singl „Neprijatelj pred vratima“ pred izlazak debi albuma Naši životi više ne postoje, čiji se izlazak očekuje tokom 2023. godine. Iako sastav tehnički ne potpada pod teritorije koju SMP pokriva, tematika albuma svakako je neobična za bend koji dolazi iz Hrvatske – u pitanju je konceptualan album o srpskom vojniku koji prolazi kroz sve strahote prvog svetskog rata – od Kolubarske bitke, Albanske golgote do Solunskog fronta.

Na kraju, pomenućemo i projekat Marko Celesty & Fabio Blue koji je objavio četvrtu pesmu u dosadašnjoj karijeri, singl pod nazivom „Simulation“. Dvojac je na prethodnim pesmama zabeležio gostovanja imena poput Michaela LePonda iz sastava Symphony X, te Igora Paspalja (ex-Heaven Rain, solo radovi).

(SMP)

Komentari