Bendovi Ptomain, Númenor, War Engine, Endarken, Hemmoterapia, dreDDup, Legat, Phrenia, Distrikt i Sirius B, predstavili su ovih dana novi materijal.

Black/death metalci Ptomain objavili su debi singl „Immaculate Divine“ kojeg prati efektan video koji potpisuje Igor Stanić (SMP, Graveyard Neighbour Photography). Ptomain je nastao početkom 2020. godine kao one-man projekat Lukaša Sikore (Bane). Projektu se ubrzo priključuje Rodoljub Raičković (Infest) kao basista i producent, a od 2021. godine na poziciju bubnjara dolazi Nikola Dušmanić, te se skupina iz projekta uzdiže u status full benda. Sastav je trenutno u pretprodukcijskoj fazi snimanja debi albuma, koji se očekuje ove godine.

Kao što je i najavljeno, projekat Númenor će ove godine objaviti izdanje u potpunosti posvećeno sastavu Blind Guardian – Tales From the Edge of Time. Bend trenutno u studiju beleži pesme na kojima se očekuje veliki broj eminentnih gostujućih muzičara. Kako će to zvučati, poslušajte u pesmama „Valhalla“ (gost Chris Rörland – Sabaton) i „Dragon of Erebor“ u kojoj gostuje Christian Eriksson (ex-Twilight Force).

War Engine, thrash metal/hardcore trio iz Novog Sada uskoro će objaviti dugoočekivani album Decadence. Drugi singl sa albuma je numera „Weight of Green“ za koju je urađen lyric video. Album je snimljen u studiju NAV kod Nemanje Kalinića, dok master potpisuje Luka Matković (Citadela Studio).

Endarken, apatinski black metal projekat koji predvodi Nekrst (Samrt), oglasio se novim singlom „Antihristos“. Pored Nekrsta koji je odsvirao gitare i bas, te  otpevao pesmu, bubnjeve je odsvirao stanoviti Beštija Anonima. Pesma je zabeležena u studiju Light Bearer, dok miks i master potpisuje Nekrst. Za omot je bila zadužena Jelena Vučković.

Novobeogradska thrash metal formacija Hemmoterapia objavila je singl „Jebačina“. Pesmu je tokom prošle godine u Beogradu snimio i miksao Neša Bojković.

Novosadski industrial bend dreDDup rešio je da slabiju koncertnu aktivnost zbog pandemije nadoknadi radom na novim muzičkim spotovima i novom audio materijalu. Početkom 2021. godine ekipa je objavila jubilarni deseti album Romance of Romans, a sada i spot za pesmu sa pomenutog izdanja – „Sgt. Salt“. Spot potpisuje Mihajlo Obrenov.

Pirotska heavy/rock grupa Legat objavila je spot za pesmu „Izdaja“. „Pesma je heavy balada koja govori o propaloj ljubavi, o ljubavi koja se okončala izdajom. Uvek aktuelna tema u kojoj se mogu pronaći kako muški, tako i ženski deo publike. Nažalost, stvari nisu uvek onakve kakve smo zamišljali u ljubavi…“, navode iz benda.

Ađanski modern metalci Phrenia snimili su u senćanskom klubu Mojo akustičnu verziju pesme „Falling Down“ koja se u originalu nalazi na debi albumu Million Miles. Kao i uvek, za snimanje je bio zadužen klavijaturista benda Szabolcs Sebők, koji je takođe i režirao video.

Nakon prvog singla “Menjaj sebe” objavljenog pre godinu dana, gde se Distrikt predstavio domaćoj javnosti i sceni, objavljena je i druga numera ovog sastava “Za brata” na kojoj gostuje poznato ime sa domaće rap scene, Škabo. Sa novim singlom Distrikt potvrđuje smer u kojem će kreirati svoju muziku, a to je mešavina rock, metal i rap zvuka, dok sam singl najavljuje album čije se objavljivanje očekuje u toku 2022. godine.

„A nikom ništa“ naziv je prvog singla solo projekta Sirius B Alekse Noveskog, bubnjara death/grind benda Vožd 1804 (u prošlosti radio i sa sa Realedge, No Warning Shot i Trash Union).

„Posle nekog vremena provedenog u inostranstvu došlo je do naleta inspiracije jeseni 2020. kada je i nastao projekat Sirius B. Ovo je ujedno i prva pesma sa nadolazećeg debi albuma Uzurpator“, pojašnjava Aleksa i dodaje da njegova dva projekta (Sirius A) i Sirius B, odnosno ovaj koji sada predstavlja oblikuje tvrđi groove metal/HC/crossover zvuk sa sarkastičnim, satiričnim i socijalnom nepravdom inspirisanim tekstovima.

(SMP)

Komentari