Bendovi Númenor, Kamenolom, Y.O.X, Vapaj, Bald Man M, Kapra, Khargash, BES, Dishumanity, Urok, Darth Vutrax, Lazarath, Dexter, Jevadh, Visionarium i Kryn, predstavili su ovih dana novi materijal.

Sympho/black/power metal projekat Númenor pesmom „Make the Stand (At the Gates of Erebor)“ najavljuje album Draconian Age. Na numeri gostuje legendarni pevač Hansi Kürsch (Blind Guardian, Demons and Wizards). Izlazak albuma planiran je za početak ove godine.

Momci iz heavy metal sastava Kamenolom otvaraju seriju novih singlova pesmom „Veštac“, koju je publika mogla prvi put da čuje na premijernom nastupu benda u Elektropioniru, tik pred Covid zatvaranje. Ovo je prvi od tri nova singla koja su snimljena u studiju Blaze, a Kamenolom ovom pesmom obrađuje teme iz popularnog dela Andžeja Sapkovskog.

„Bilo da ste pasionirani ljubitelj knjiga, gejmer, ili pak Netflix pretplatnik, verovatno ste se sreli sa ovim delom u nekoj formi.“, pojašnjavaju iz benda.

Valjevski deathcore sastav Y.O.X predstavio je novi spot odnosno singl „Extinction“. Spot je sniman na Strelištu u Valjevu, inače na lokaciji koju ovaj bend već treći put na različite načine koristi u svojim spotovima. Spot je snimio i montirao Konstantin Mitić, pesma je zabeležena u Vinjacords studiju u tom gradu, a produkciju potpisuje ekipa iz kruševačkog studija Piranha, Aleksandar Velikinc i Sava Tomić.

Mladi beogradski black metal bend Vapaj objavio je singl „Raspad carstva nebeskog“. Pesmu je producirao, miksao i masterizovao Tadija Petrović. Za omot je uzeto čuveno delo Fall of the Rebel Angels koje je uradio Gustave Doré, a prilagodila Anđela Dimić.

Bald Man M novi je stoner projekat Milana Brkića Mrkija (ex-Superhammer, Harlekin). EP izdanje najavljuje numerom „VSOP“ za koju je urađen i spot, koji potpisuje Igor Stanić. Mrki je u studiju odsvirao sve gitare i bubanj, dok je za bas bio zadužen Nemanja Holjevac (Harlekin). Pesma je snimljena u novosadskom studiju Piknik, a EP bi trebao da tokom godine objavi Miner Recordings.

Kapra je ekstremni metal projekat koji radi na relaciji Srbija-Hrvatska i zapravo je projekat Danila Dabića (SÓL, ex-Phobos). Ovih dana je objavljena i treća numera “Dole”. Danilo je bio zadužen za muziku, dok je vokal i ovog puta Bruno Longfield. Omot potpisuje Deny_wicka. Kako kažu, za sada su u planu samo singlovi, dok se u budućnosti može očekivati i neko izdanje.

Karolj Burai, poznatiji pod pseudonimom Khargash, objavio je obradu sastava Type O Negative. Reč je o pesmi „Gravity“ sa albuma The Origin of the Feces.

„Dragi fanovi Petera Steela, prošlo je 10 dugih godina od kako je preminuo ‘Zeleni čovek’, ali će njegovo nasleđe zauvek živeti! Ne mogu sakriti ljubav i poštovanje prema ovom čoveku, njegovoj muzici, tekstovima i ličnosti. Hvala ti na svemu Peter, nikada nećeš biti zaboravljen!“, poručuje Khargash i dodaje da će obrada biti uvrštena na nadolazeće EP izdanje.

Novosadski sastav BES objavio je za novogodišnje veče singl “Krah”, kao poklon svim ljubiteljima čvršćeg zvuka, o čemu smo već pisali. Iako pesma kojom nam je bend poželeo srećnu novu ima prilično apokaliptičan i pesimističan naziv, ekipa BES-a poručuje da je u pitanju svojevrstan “omaž” protekloj 2020. koja je, kako kažu, itekako ostavila traga u našim životima. Debi album grupe, Periferija ljudskosti biće objavljen na proleće.

Kragujevački metal/punk/crust sastav Dishumanity polako, ali sigurno najavljuje album Armageddon… Rise Of The Mad Punk. Ovih dana su predstavljene dve numere: „Sloboda“ i „Liars“. Album je snimljen u studiju WildCat, dok je za mastering bio zadužen Jack Butcher (Darkthrone, Trap Them…).

Urok, eksperimentalni projekat koji predvodi Milan Rakić (May Result, ex-The Stone, Grom Records) predstavio je novi polučasovni uradak „We Are Coming in Peace and Bring Message of Ultimatum End“ koji je zabeležen u saradnji sa Owl Scream Records. Novi segment predstavlja sinergiju živog studijskog performansa i delova snimanih na nekoliko odvojenih lokacija.

„Kao do sada, i u ovom nastavku Urok obrađuje temu početka i kraja, postanka i nestanka, te audiovizuelno promišljanje generalnog postojanja nas kao jedinki, a u odnosu na celokupni sistem kosmosa“, stoji u zvaničnom saopštenju.

Ambijentalni space/horror projekat Darth Vutrax izbacio je novi album Kalde Giterax na YouTube, kao novogodišnji poklon svim poštovaocima lika & dela ovog jedinstvenog svemirskog „barda“. Lord Vutraxovi radovi preporučuju se samo najhrabrijima, pa nastavite sa oprezom.

Novosadski crossover/HC/thrash sastav Lazarath oglasio se spotom za pesmu “Fallin’ Down”. Pesma je snimljena u studiju Brutal u tom gradu, dok su za video iskorišćeni kadrovi sa nastupa na festivalu S.A.W.A. u Hrvatskoj.

Heavy/rock sastav Dexter, predstavio je publici video spot za numeru „Jevanđelje“.

„Spot i numera su svojevrsna kritika našeg društva i celog sistema kojim vlada jedno zlo. U pesmi se ne pominju vlastita imena, pa se ne niko ne može pronaći direktno prozvanim, ali suština je očigledna i precizna“, kaže za naš portal frontmen benda Aleksandar Božinović.

Novosadski post/progressive metal bend Jevadh predstavio je treći po redu singl “Hep”. Za snimak je bio zadužen gitarista/pevač Damjan Bujandrić, dok dizajn i artwork potpisuju Nikola Jovanović i Maša Karanović.

Visionarium, epic progressive metal projekat iz Bara, objavio je singl “Dance of All Creation”, kojim najavljuju album Secrets of the Universe. Visionarium predvodi Sonja Vojvodić koja je pored pevanja i flaute i kompozitor/tekstopisac muzike. Za miks, mastering i gitare bio je zadužen gitarista/basista Onur Hunuma. Video je delo Nemanje Dragovića.

Pomenimo na kraju ovog novogodišnjeg pregleda i hrvatski sastav Kryn, kojem je u realizaciji novog materijala pomogao beogradski bubnjar Milan Jejina Yeqy (Draconic, Magma, Destiny Potato…). Naime, aktuelni singl “The Deceiver” treći je deo novog studijskog materijala ovog riječkog sastava. Sniman je u G.I.S. studiju u Rijeci pod stručnim vodstvom Mateja Zeca, a miksan i masterizovam u saradnji s Aljoschom Siegom iz renomiranog nemačkog studija Pitchback Studios. Artwork potpisuje Vastness Inside, a visualizer je sniman pod vodstvom Mirka Žorža.

„Kryn trenutno radi na novom materijalu koji će uobličiti vrlo ličnu priču započetu sa prva dva singla ‘Risset’ i ‘Waters’, priču koja se nastavlja s trećim singlom ‘The Deceiver’. Pesma govori o temama poput prevare, nepoštenja, podvojenosti, kritika je samog sebe kao manipulativnog pojedinca, koji je svestan da je promena potrebna, no da je težak put do tog cilja“, naveli su iz benda.

(SMP)

Komentari