Bendovi Bombarder, Alitor, Claymorean, Enjoy Sarma, Jane Dark, Neters Shrine, Hill, Lednik, Zyrion, SickSoul, gitarista Igor Paspalj, te sastav Kryn, predstavili su ovih dana novi materijal.

Legendarni speed metalci Bombarder objavili su singl „Kočijaš bogalj“. Bend je poslednje ostvarenje Okot iz pakla izbacio 2016. godine, a u međuvremenu za nekoliko izdavača reizdao i stare albume na vinilima i diskovima. Trenutnu postavu čine pevač Nešo, gitarista Luka, basista Predo, te bubnjar Mikac.


Inđijski thrash metalci Alitor vratili su se na scenu nakon duže pauze, i to singlom „Consecration“, kojim najavljuju drugi album koji simbolično nosi naziv II (Alitor). Album će biti objavljen pod okriljem beogradske izdavačke kuće Take It Or Leave It Records. Alitor će do objavljivanja albuma izbaciti još tri singla, a kompletno izdanje očekuje se početkom naredne godine.

Lazarevački epic power metal sastav Claymorean objavio je singl „Blood of the Dragon“. Pesma najavljuje novi studijski album, koji bi trebalo da se pojavi u prvoj polovini sledeće godine u izdanju američke kuće Stormspell Records. Pesma „Blood of the Dragon“ nastala je kao rezultat saradnje benda sa vrsnim švedskim muzičarem i kompozitorom Cederickom Forsbergom iz bendova Rocka Rollas i Blazon Stone.

Thrash/groove metalci Enjoy Sarma napisali su i snimili odu sastavu Deep Purple, odnosno kultnoj numeri „Highway Star“. Snimanje pesme odrađeno je u studijima Diogen i Košnica, dok je za spot bio zadužen Via Art TV. Session bubnjar na ovoj obradi je Milan Jejina Jeqy, a kako sve to zvuči proverite ispod.

Senćanski death metal projekat Jane Dark, posle dužeg vremena predstavio se novom pesmom „Éjjeli Örvény“. Numera će se naći na nadolazećem EP-u koji će sadržati pet pesama. Podsetimo, projekat čine bivši i sadašnji članovi bendova Ashen Epitaph, Obscured, Tiarah i Tales from Beyond. Video spot su zajedničkim snagama uradili Caveman Videgoraphy i Black Snack Media. Lokacija spota je Fernbahov dvorac nadomak Sombora. Evidentiran kao kulturno dobro, dvorac je napušten, bez ikakve namene i savršeno se uklopio u priču, navode iz benda.

Neters Shrine, heavy/power/thrash metal iz Kragujevca i dalje vredno promoviše album Demon’s Seed koji je objavljen pre nekoliko godina za Miner Recordings. Urađen je lyric video za numeru „Crusaders Wrath“, a za isti je bio zadužen Sreten Veličković.

Beogradski stoner/noise/post metal sastav Hill zvanično je objavio prvi studijski singl „Jighead“. Pesma je snimana u studiju 7 tokom septembra 2019. godine. Snimak, miks i master potpisuje Andrej Mladenović. Hill čine Darko Marinković na bunjevima i Aleksandar Apostolovski na bas gitari i sintisajzerima. Pored benda, na snimku gostuju Danilo Nikodinovski (Consecration) i Andrej Mladenović (Crvi).

Lednik, post rock/metal kvartet iz Novog Sada objavio je još jedan singl kojim najavljuju debi album Celestial Monuments. U pitanju je pesma „New Fronteirs“. Miks i produkciju potpisuje sam bend, dok je za mastering bio zadužen Sava Tomić.

Zyrion, eksperimentalni stoner rock/metal sastav iz Kragujevca predstavio je debitantski singl „Soul“. Ova mlada četvorka sa radom je počela sredinom 2018. godine, a od tada su uspeli da ponesu nagradu publike na Bunt Rock Festivalu i da odsviraju priličan broj koncerata. Prvi singl je snimljen u studiju P3 koji se nalazi u zgradi BIGZ-a u Beogradu, a sa bendom su radili Ivan Petrović i Nikola Vranjković.

Šabački sastav SickSoul objavio je singl „Kina“, kao najavu za novi album Anxiozzy, čiji izlazak se očekuje na proleće 2020. Za kompletnu video realizaciju bio je zadužen Mihajlo Dragaš. Snimanje, miks i mastering, za ovu i ostale pesme sa albuma je odrađen u šabackom studiju LittleStone. Na bubnjevima u pesmi gostovao je Milan Arnautović Firca (Goblini).

Prijedorski gitarista Igor Paspalj (ex-Heaven Rain, ex-Seansa, solo radovi) koji već neko vreme živi i radi u Dubaiju, aktivan je na društvenim mrežama sa objavama klipova, kako obrada poznatih imena poput Dream Theatera ili Malmsteena, tako i solo radova. Nedavno je izbacio numeru „Full Throttle“ koju možete poslušati u nastavku.

Paspalj od ranije važi za jednog od najboljih gitarista regiona, a iza njega je, pored albuma Far and Forever (2008.) koji je snimio sa banjalučkim power/prog metal sastavom Heaven Rain, i solo album Gravity (Moonwolf Records, 2010), te razni drugi radovi.

Pomenućemo ovde i riječki modern metal sastav Kryn, koji je nedavno izbacio spot za numeru „Risset“, kojom najavljuju novi album. Na singlu gostuje bubnjar sastava VOLA Adam Janzia na perkusijama, a studijske poslove, kada je bubanj u pitanju, odradio je naš Milan Jejina Jeqy (Draconic, Magma, Destiny Potato, solo radovi).

Na kraju ovog pregleda noviteta, podsetićemo i na aktuelni singl black metal benda Svartgren, koji su se takođe nedavno vratili nakon duže pauze, kao i gostovanje kikindskog gitariste Vanje Grastića (Anima) na albumu švedskog shock-rockera Grave Robberta. koji je upravo izbacio spot za numeru „The Ecstasy Of The Night“.

(SMP)

Komentari