Bane, nekad novosadski, a danas internacionalni black metal sastav sa bazom u Kanadi, najavio je povratak na scenu! U pripremi je novi album, kao i evropska turneja, koja će obuhvatiti i naše krajeve.

Branislav Panić, alfa i omega Banea, pre nekoliko godina iz Novog Sada preselio je u Kanadu, što je u tom trenutku značilo i prekid rada jednog od najperspektivnijih srpskih metal bendova. Podsećanja radi, sastav je, pored zavidnog broja koncerata širom regiona i Evrope, objavio par demo snimaka, split izdanja, EP, kao i dva albuma, Chaos, Darkness & Emptiness (2010) i The Acausal Fire (2012). Poslednji singl „In Darkness and Hatred“ objavljen je 2013. godine, nakon ćega se Panić u Kanadi posvetio radu sa nu metal bendom Keychain.

– Prošlo je šest dugih godina od kako je Bane svirao u Evropi. Vrlo smo uzbuđeni zbog mogućnosti da ponovo posetimo neka poznata mesta. Za sada smo potvrđeni na nekoliko festivala što ćemo uskoro objaviti, dok naša agencija Zlabog Booking trenutno radi na još datuma i još uvek prikuplja ponude, te se nemojte ustručavati da nas kontaktirate – kažu iz benda, te svoj zvanični povratak najavljuju za jul/avgust tekuće godine.

Branislav Panić za SMP kaže da je situacija sa postavom benda u ovom trenutku poprilično komplikovana.

– U Kanadi se skuplja sasvim nova ekipa, a što se tiče letnjih evropskih koncerata biće (skoro) ista priča kao i 2012. godine: Lukáš (ex-Dark Dawn) na gitari, Marko (Shipwrecked, Festival of Mutilation) za bubnjevima, dok basistu još uvek nismo potvrdili, mada ima par zanimljivih kandidata. Pritom, ako ima zainteresovanih, javite se – kaže Panić.

Prema njegovim rečima, novi album benda biće logičan nastavak prvog i drugog albuma.

– Dakle, biće to tradicionalan spoj evropske škole black i death metala sa vrlo modernom produkcijom. Novi album je, po mom mišljenju dosta zreliji, mračniji i za nijansu žešći u odnosu na naša prethodna izdanja, ali to će već i sama publika proceniti kada album izađe – kaže Panić i dodaje da će za miks i mastering istog ponovo biti zadužen dugogodišnji prijatelj benda, Honza Kapák (Master’s Hammer, ex-Avenger, The Stone) u češkom HellSound studiju.

Naš sagovornik je potvrdio da će predstojeća Bane turneja obuhvatiti i Srbiju.

– Biće par svirki i na domaćem terenu, naravno. Za sada je svega jedan koncert potvrđen kod nas, ali se radi na tome da ih bude nešto više. Objavićemo sve u dogledno vreme putem Facebook stranice benda, a ako ima i zainteresovanih organizatora, mogu se javiti putem mejla zlabogbooking@gmail.com – istakao je on.

Bane album

Panić kaže da se, uprkos selidbi u Kanadu, i dalje interesuje za srpsku metal scenu, te da se trudi da isprati šta se dešava na domaćem terenu.

– Trudim se koliko god mogu da ispratim šta se dešava i kod nas. Diskovi i kasete su mi ostali kod roditelja, ali sreća pa se danas može sve živo naći putem YouTubea (smeh). Što se novijih izdanja domaćeg metala tiče, najviše su mi se svideli poslednji albumi bendova Infest i The Stone, a od „mlađih nada“ su mi se veoma dopali Ljuska (zaista odličan materijal, svaka čast!) i Vicery – kaže Branislav.

Što se tiče drugog benda Keychain sa kojim je aktivan u Kanadi, dodaje da je debi album takođe u pripremi.

– Napravićemo malu pauzu ove godine budući da smo krajem 2017. godine izbacili pevača iz benda, pa će trebati nešto vremena dok sve dođe ponovo na svoje. Prošle godine smo održali skoro (ako ne i više od) 200 koncerata po celoj Severnoj Americi, tako da će ovaj mali odmor dobro doći, taman da iskoristim priliku da se uradi nešto i sa Bane – zaključuje naš sagovornik.

U isčekivanju novog Bane materijala, pomenuti singl „In Darkness and Hatred“ ako već niste, možete besplatno preuzeti sa BandCamp stranice benda, a ekipa je nedavno objavila i obradu Dark Funeral klasika „The Dawn No More Rises“, koju možete poslušati ispod.

(SMP)

Komentari