Najveći regionalni festival demo bendova, banjalučki Demofest, zvanično je počeo danas u gradu na Vrbasu. Ispred nas su tri dana puna zanimljivih dnevnih i večernjih sadržaja, nastupi takmičarskih i revijalnih bendova, među kojima su i svetska imena The Sisters of Mercy, Mando Diao i Dub Pistols.

Glavni, koncertni program Demofesta i ove godine biće održan na tvrđavi Kastel, koja, iako idealna lokacija za ovaj festival, ni ovoga puta nije bila sigurna skoro do samog početka festivala, rekli su organizatori Demofesta na pozdravnoj konferenciji za medije.

POVEZANO: Evo šta treba da znate o devetom Demofestu!

Na pitanje da li su za sledeće, jubilarno deseto izdanje Demofesta, planirana neka posebna iznenađenja, i eventualno povećavanje broja festivalskih bina, direktorka festivala Brana Janković istakla je da planovi uvek postoje, ali da njihova realizacija zavisi od mnogo faktora, kao i od podrške gradskih i republičkih vlasti.

Ona je rekla i da je tokom proteklih osam godina festivala primetno sve profesionalnije predstavljanje takmičarskih bendova kada je reč o vizuelnom segmentu, promo fotografijama, ali i pratećim biografijama.

Posebno interesantan detalj sa današnje press konferencije je i forsiranje rock žanra u izjavama od strane organizatora, te naglašavanje da ovim prostorima nedostaje više rock novinara i medija, te da će, shodno tome, jedan rock novinar dobiti nagradu festivala za autorski rad. Kao portal koji se bavi gitarski orijentisanim žanrovima, i koji već 13 godina radi bez generalnog sponzora (veći deo tog vremena bez bilo kakvog sponzora), slažemo se da je ta primedba više nego na mestu, ali ostaje pitanje kako zainteresovati mlade / buduće žurnaliste da se posvete potpuno neprofitabilnoj grani novinarstva i da se izgrađuju (ako misle to da rade kvalitetno i ozbiljno) u pravcu koji im neće obezbediti nikakvu egzistenciju u budućnosti.

Organizatori su pomenuli i podatak da će ulaz ove godine biti besplatan do 21:30, nakon čega će koštati 5 KM, te se nadaju da će ovaj potez uticati da publika u što većem broju uđe ranije i ispoštuje i takmičarske bendove.

SMP će i ove godine, kao i svih prethodnih, da isprati takmičarski i revijalni deo festivala, a naše utiske moći ćete da čitate posle svakog festivalskog dana.

(SMP)

Komentari