Banjalučki Demofest, najveći regionalni festival demo bendova, počinje u četvrtak, 21. jula, a biće završen u subotu, 23. jula. U pitanju je deveto izdanje ovog muzičkog festivala, a i ovaj put u glavnom programu učestvuju svetske rock zvezde, poznata regionalna imena, te najtalentovaniji neafirmisani sastavi iz šest država bivše Jugoslavije.

Pre početka Demofesta 09, organizatori su izdvojili devet stvari koje svi posetioci treba da znaju.

1. Prošlogodišnja lokacija

Glavni program festivala održavaće se na tvrđavi Kastel, u prostoru dečijeg igrališta, gde je održan i osmi Demofest.

Demofest - raspored sadržaja

2. Besplatan ulaz do 21:30 časova

Ulaz na Kastel će ponovo biti besplatan, ali do 21:30 časova, nakon čega će se naplaćivati 5 KM. Organizatori navode da ulaznicama po simboličnoj ceni žele da motivišu publiku da program prati od samog početka i tako podrži mlade takmičarske sastave.

3. Rekordan broj izvođača

Na Demofestu će ove godine nastupiti čak 43 benda – 33 takmičarska i 10 u okviru revijalnog programa – što je najveći broj od pokretanja festivala.

4. Banjalučki brendovi ponovo zajedno

Dva velika banjalučka brenda, Demofest i Nektar pivo, ponovo su udružili snage, jer je upravo Nektar pivo, brend Banjalučke pivare, novi-stari generalni sponzor festivala.

5. Inostrane zvezde u Banjaluci

Prvo ime revijalnog programa je globalno popularni pop rock sastav Mando Diao, dok će na Demofestu 09 nastupiti kultni britanski gothic rock bend The Sisters of Mercy, kao i njihovi sunarodnici Dub Pistols, poznati po energičnoj mešavini žanrova.

6. Domaća premijera i poznata lica

Kolja i Grobovlasnici će na Demofestu prvi put svirati u rodnom mestu frontmena Nikole Kolje Pejakovića, dok će Bombaj štampa u ovom gradu nastupiti nakon skoro tri decenije. U revijalnom programu će se ponovo naći miljenici Demofest publike, grupa Hladno pivo, kao i nekadašnji pobednici ovog festivala, sastav ZAA, te prošlogodišnji pobednici Nord, Rezerve i S.K.A.

7. Vredne nagrade

Takmičarski bendovi boriće se za tri glavne nagrade, od kojih je prva u vrednosti 5.000 evra i obuhvata snimanje te produkciju albuma, dok su druga i treća nagrada binska oprema u vrednosti 2.000, odnosno 1.000 evra. Pored ovih, biće dodeljena i nagrada „Plavi bas“ za najboljeg basistu, kompanija Jack Daniel’s će nagraditi najboljeg gitaristu, dok će kompanija m:tel i Demofest uručiti poklone najboljem novinaru.

8. Zaštita životne sredine

Uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine i engergetsku efikasnost RS, tokom trajanja festivala biće prikupljan plastični otpad, koji će potom biti recikliran, u nameri da se zaštiti životna sredine te promovišu ekološki prihvatljive navike.

9. Besplatni prateći sadržaji u Domu omladine

U okviru dnevnog programa biće prikazana tri dokumentarna filma („Jadranka“, „Sloboda ili ništa“ i „Vlada“), predstavljene dve izložbe („Rok muzej“ i „Total Experience“), održana trodnevna radionica udaraljki te dvočasovna radionica „Gde svirati u regionu?“, dok će biti organizovana i promocija debitantskog albuma grupe Nord, pobednika Demofesta 08.

Sve informacije o festivalu dostupne su na zvaničnom web sajtu i Facebook stranici festivala.

(SMP)

Komentari