Aleksandar Crnobrnja je jedan od osnivača melodic death sastava Anguish Sublime, koji trenutno funkcioniše kao studijski projekat. Crni je kompozitor i gitarista, ali pored toga je zaslužan i za omote dosadašnjih AS izdanja. Pored benda, Aleksandar je jedan od glavnih ljudi novosadskog Archaic Spawna, koji se bavio organizovanjem svirki u underground klubovima u Novom Sadu i okolini, u periodu od 2004-2008. godine. Pored muzike, ljubitelj je fantastike, video i RPG igara, crtanja. Po profesiji je MSc informacionih tehnologija.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Domaća metal scena je nesumnjivo dala pregršt vrhunskih izdanja i bendova, tako da izbor TOP3 omiljena svakako predstavlja izazov. Pre nego što izbor suzim na tri meni najomiljenija srpska izdanja, voleo bih da napomenem da je na moj izbor izuzetno uticala prisutnost određenog “vajba” kojeg su po meni ti albumi u svojoj muzici “zarobili”. U njima su zastupljeni atmosfera i senzibilitet koji su bili mnogo prisutniji u muzici 90-ih i ranih 2000-tih, koje danas mnogo ređe srećem i koji su na mene lično ostavili najveći pečat. Što se tiče liste top 3 meni (trenutno) najomiljenijih izdanja na srpskoj sceni, to bi bili sledeći albumi:

Bane – Esoteric Formulae (Black Market, 2018./Corde Raide, 2018./Funeral Hymns, 2019.)recenzija

Ovaj je album premašio moja očekivanja, koja su bila poprilično visoka, s obzirom na odlična prethodna dva albuma, koje sam jednako lako mogao da stavim na ovu listu. Zapravo me je pisanje ovog izbora nagnalo da ponovo preslušam Chaos, Darkness & Emptiness i The Acausal Fire, u “cugu” zajedno sa Esoteric Formulae i to mi je na kraju samo otežalo izbor, ali sam se na kraju ipak odlučio za Esoteric Formulae, jer ipak mislim da su ovim albumom Bane nastavili svoju priču na već standardno kvalitetan i upečatljiv način, ali ipak podižući još jednom lestvicu na, za nijansu, viši nivo.

Tales of Dark… – Perdition Calls (BadMoodMan, 2009.)

Tales of Dark… pratim od njihovih početaka i imam samo reči hvale za njih kao bend. Smatram da je Perdition Calls pravi masterpiece srpske, pa i balkanske doom metal scene. Iako ni Fragile Monuments ne zaostaje po kvalitetu, nekako mi senzibilitet Perdition Calls albuma za nijansu više “leži”, a pri tom mi se isti i produkcijski više dopada. Velika je šteta što je Tales of Dark… prestao sa radom, pošto zaista mislim da su oni bili jedan od unikatnijih bendova na domaćoj sceni, kao i da su parirali i velikim svetskim doom metal bendovima.

Ashen Epitaph – The Formed Filth Enigma (Grom, 2017.)recenzija

The Formed Filth Enigma je vrhunski album, sa jakim uticajem kako skandinavskog death metala, tako i old school death metala 90-ih. Definitivno izdanje koje bih preporučio svim ljubiteljima pomenutog žanra. Ashen Epitaph su na njemu uspeli da vrhunski iskombinuju brutalnost i melodije u jednu homogenu celinu, koja je za svaku pohvalu i koju svakako ne treba zaobići.

Komentari