Dragiša Marinjes je basista, osnivač i kompozitor srpsko-švajcarskog benda Evolucija, osnovanog 2007. u Švajcarskoj. Hunt, aktuelni album grupe u izdanju nemačke izdavačke kuće Pure Steel Records proglašen je za album godine u Nemačkoj 2018. Evolucija je koncertno aktivna kod nas i po Evropi (u proteklom periodu nastupali sa Doro, Children of Bodom, Tyr), a uslediće i nekoliko koncerata sa Paradise Lost, kao i turneja u Kini. Trenutno su u studiju rade gde na novom albumu.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Veliko hvala SMP portalu na pozivu da izdvojim tri izdanja koja su po mom mišljenju najbolja. Jako je teško, imamo puno dobrih bendova sa odličnim izdanjima, ali sam se ipak odlučio za novija izdanja i na moj izbor je uticalo i to što su ovi albumi skrenuli internacionalnu pažnju, a kod nas možda iz zavisti ili iz nekog drugog razloga gurnuti malo u stranu. Imam osećaj da je kod nas loše ako ste poznati i van naših prostora. Imam pozitivna iskustva iz Švajcarske – kada neki švajcarski bend skrene pažnju na sebe i van Švajcarske, odmah ima podršku svih medija u toj zemlji. Kod nas je izgleda obrnuto…

Alogia – Elegia Balcanica (Miner, 2014.)

Ovaj album grupe Alogia je tehnički na visokom nivou, odlične solo deonice, odlični aranžmani sa dobrim vokalom i lepo upakovanim klavijaturama. Alogia je ovim izdanjem sa modernom produkcijom i u njihovom muzičkom stilu po kom ih prepoznajemo, uradila odličan posao. Alogia je bend koji je je dosta učinio za našu rock scenu, ali nažalost, rođeni su u pogrešnoj zemlji gde se cene neke nakaradne vrednosti.

Jenner – To Live is to Suffer (Infernö, 2017.)recenzija

Album grupe Jenner od početka do kraja ima ubitačne rifove koji su precizno odsvirani. Ritam sekcija je takođe dobro odradila svoj posao sa lepim bas deonicama i fantastičnim vokalom koji se odlično uklapa u ambijent albuma. Devojke tačno znaju šta žele i poseduju sve što je potrebno za muzičku karijeru – lepe su, harizmatične i vode računa o stajlingu. I za njih važi da su rođene u pogrešnoj zemlji.

Númenor – Chronicles from the Realms Beyond (Stormspell, 2017./Stygian Crypt, 2018.)recenzija

Album Numenora koji se kreće između power i black metala ima mističan i karakterističan zvuk, po kome se odmah izdvaja od drugih izdanja. Moje omiljene pesme sa ovog albuma su „Beyond the Doors of the Night“ i „Moria“. Posebno mi se dopada smenjivanje muških i ženskih vokala u ovim pesmama. Ceo album je fantastičan.

Komentari