Nikola Crvenković je basista beogradskog heavy metal sastava Kamenolom koji uveliko radi na debi albumu. Takođe je i član obrenovačkog rock benda Singless, ali u ulozi gitariste.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Generalno, po mom mišljenju, malo je nabrojati samo tri izdanja koja su uticala na domaću scenu, s tim što bih ubacio i neka izdanja van ovog žanra, ali pravila su pravila.

Eyesburn – Fool Control (B92, 2000.)

Kada se ovaj album pojavio, imao sam šest godina i samim tim sam ga mnogo kasnije otkrio, u totalno drugačijem vremenu i okruženju. Kad pogledam sadašnjicu i sam povratak benda na scenu, album totalno i dalje ima smisla. Što dalje implicira da se ovde ništa nije promenilo 19 godina. Elem, ostavimo politiku po strani. Ovaj album je značajan u više etapa. Pojavio se u vremenu kada je država bila poprilično u govnima i samim tim dizao bunt mladih protiv tada trulog sistema. Napravio je fuziju dva žanra (HC i reggaea) koja je, verujem, do tada bila nezamisliva, i na kraju stavio Beograd na mapu sveta da i mi imamo kvalitetnu underground scenu.

Magma – iMental (Samoizdanje, 2018.)recenzija

Iako je album iz 2018. godine, kako je moguće da za period od samo godinu dana ima uticaj i na mene samog i na samu metal scenu? Pa, ne bi mogao jer se na ovom albumu nalazi veći broj pesama koju su dosta starije i nisu se, do prošle godine, našle u sklopu nekog izdanja. Prvi put kada sam čuo pesmu „Crawling“, bio sam u fazonu da li je moguće da ovakav bend postoji ovde? Ceo album sastavljen je od prostih masnih rifova uz brutalan gruv bubnjeva i besan prljav vokal kojem se pritom svaka reč čuje jasno. Sve su to uslovi da sam od sebe počnes da hedbenguješ. Bend, album, kapa dole, cojones do zemlje!

David Maxim Micić – Ego (Samoizadnje, 2015.)

Čovek je delio binu sa Plinijem, Nick Johnstonom, Aaronom Marshallom (Intervals) i Tosinom Abasiem (Animals as Leaders). Aj ćao! Tačka, šta dalje reći!? Poslušao sam sva Davidova izdanja, ali Ego sam izdvojio, jer je to EP koji sam bukvalno pustio i slušao, ne radeći ništa sem toga u pozadini. Dok sam slušao, u glavi sam sve vreme stvarao sliku da prisustvujem nekoj kratkoj igranoj predstavi koja je budila u meni različite emocije. Svaka pesma druga priča, ali suštinski povezane. Vrhunski konceptualni album.

Komentari