Momcima iz Magme svaka čast i želim im/nadam se da će ovo biti samo jedno u nizu visokokvalitetnih produkata njihove firme

Ko kaže da se čuda ne dešavaju? Bili religiozni ili ne, svakome od nas se bar jednom u životu desilo nešto što nismo bili u stanju racionalno objasniti. E, takav slučaj se meni desio, kada sam na vaskolikom netu dobio obaveštenje o mogućnosti skidanja Magminog prvenca sa zvanične BandCamp stranice benda. Mome čudu nije bilo kraja! Magma!? Ma, nemoguće da je to ona beogradska Magma (nastala 1997. godine), koja je solidno uzdrmala temelje srpske metal scene prve decenije novog milenijuma, kako svojim pesmama tako i eksplozivnim živim nastupima, uz to osvojila brdo nagrada, da bi odjednom, iznebuha nestala, ne ostavljajući pri tom iza sebe nikakvog objavljenog audio zapisa, kojim bi ovekovečili svoje izuzetno bivstvovanje, iako su imali snimljenog materijala za kompletan album! Godine su prolazile a moja žudnja za njihovim studijskim prvencem je sve više obavijana crnilom i tamom nedostižnog/neostvarivog! Međutim, Magma se iz čista mira ponovo aktivirala početkom 2016. i rešila da najzad objavi, makar i samostalno, ono što nam je pripremila pre desetak godina! Moje nade u pogledu onoga što ću čuti bile su goleme, što uglavnom nije dobra polazna tačka pri preslušavanju nekog novog izdanja, jer te nade počesto bivaju izneverene. Pa, da najzad, sa desetogodišnjim zakašnjenjem vidimo da li je to i ovde slučaj…

Kratko i jasno – NIKAKO! iMental razbija, kida, gruva i pomera celo moje telo u ritmu metalne sile koja izbija iz zvučnika! Čoveče, i ovo je bilo pripremljeno pre deset godina!? Pa, zvuči kao da su pesme nastale u zadnjih mesec dana i savršeno se uklapaju u današnju, kako našu, tako i svetsku metalcore/thrash crossover/groove metal scenu!

iMental razbija, kida, gruva i pomera celo moje telo u ritmu metalne sile koja izbija iz zvučnika!

Svih 10 tekstualnih kompozicija, od kojih će se bar nekolicine setiti svako ko je slušao/gledao Magmu pre 20 (!) godina na RTS-u, ili na Gitarijadi 2008. godine (na kojoj su osvojili prvo mesto), prosto ubija Laletovim rasturačkim rifovima, Vihorovim ukusnim basom, Jekijevim ubistvenim bubnjarskim deonicama kao i Dorkinovim jedinstvenim glasovnim mogućnostima. Svaki član Magme je u poslednjih desetak godina ostavio traga (na ovaj ili onaj način) na srpskoj i/ili inostranoj rock/metal sceni, što se lako prenelo i na iMental, na kome se jasno čuje da ga je stvarala ekipa koja je virtuozna na svojim instrumentima i koja itekako zna šta hoće. Uz sve to, kao šlag na torti, imamo i zapaženo gostovanje zapostavljene legende Kojota (ex-Eyesburn) u pesmi „Hear Me Talking“, koja veoma vuče na klasični Eyesburn, ali zaogrnut Magminim plaštom.

Magma

Ceo zvuk albuma je prirodan i nenametljiv, sa instrumentima snimljenim uživo i na prvu loptu, uz minimum tehničkih upliva, što je pravo osveženje i što se da čuti na početku i kraju većine pesama, kada u pozadini začujemo bubnjarske palice ili uopšte studijski šum, što samo doprinosi autentičnosti izdanja.

Ako bih morao izneti zamerku, ona bi bila upućena jedinom instrumentalu iliti naslovnoj pesmi, koja mi deluje kao zbrzana zbrka koja odudara od ostatka albuma i koja, ušuškana u sredini liste pesama, prekida „flow“, odnosno tok iMentala, i zaista ne razumem njeno ubacivanje na isti.

Ako to zanemarimo, dobijamo jedno opako izdanje koje je jedan od mojih ovogodišnjih favorita srpske (pa i istočnoevropske) scene! Momcima iz Magme svaka čast i želim im/nadam se da će ovo biti samo jedno u nizu visokokvalitetnih produkata njihove firme!

Magma – iMental spisak pesama:

1. Burning Wings
2. Centrifuge
3. Crawling
4. Don’t Ask
5. Hear Me Talking feat. Hornsman Coyote
6. iMental
7. No Vanity
8. Spiral
9. Truth Be Told
10. Unscared
11. Weakness

Magma - iMental
Produkcija97%
Originalnost90%
Vizuelni identitet85%
Uverljivost99%
93%Finalni utisak

Komentari