Andrija Grozdanović je gitarista beogradskog thrash/speed/heavy metal sastava Kuga. Svoju metal karijeru je počeo još 2008. godine kao gitarista kragujevačke grupe Deadly Mosh sa kojom je svirao do 2012. godine i snimio debi album Hellsound. 2013. godine se priključuje grupi Kuga, gde daje svoj doprinos u komponovanju i aranžiranju pesama za drugi album, kao i najnoviji singl pod nazivom „Lusija“.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Smatram da Srbija ima dosta kvalitetnih i dobrih metal bendova, tako da je jako teško izdvojiti samo tri izdanja. Odlučio sam se za albume malo starijeg datuma koja su na mene lično ostavila najveći utisak.

Heller – Heller (Ghost House, 1989./Rock Express, 2003.)

Pravi predvodnik thrash metala na ovim prostorima. Na ovom albumu su gotovo sve pesme hitovi, i to hitovi puni energije i emocije. U to vreme su bili rame uz rame sa velikim evropskim thrash metal velikanima, kao što su Destruction, Kreator i Sodom. Bez mnogo okolišanja, ovaj album gađa u centar, od početka pa do kraja ploče su ubacili u petu brzinu i dali gas do daske. Album je prepun rezačkih rifova, brzih ritmova i ubitačnih solaža, i definitivno je imao dosta udela u mom ličnom usmeravanju kao stvaraoca. Na kraju krajeva, jako mi je drago što sam učestvovao na njihovom prvom povratničkom koncertu.

Osvajači – Sam (PGP-RTS, 1995.)

Ovo je album sa kojim sam počeo slušanje heavy metala, iako tada nisam ni znao šta je to zapravo. (smeh) Jako ozbiljne kompozicije i hitovi koje i dan danas slušaju ljudi širom Balkana. Ova činjenica dovoljno govori o kvalitetu albuma i samog benda u to vreme. Mene su na ovom albumu kupili melodični rifovi i prodoran vokal, koji su stvarno vanvremenski i tada sam još kao desetogodišnjak maštao da imam svoj bend i da to zvuči baš kao Osvajači. Ovo izdanje bih definitivno preporučio svakome ko želi da se bavi sviranjem metala i rocka uopšte.

Warriors – Warriors (PGP-RTB, 1983.)

Ukratko rečeno, najkvalitetniji srpski metal. U muzičkom i u produkcijskom smislu, kvalitet ovog albuma je na svetskom nivou. Sve na ovom albumu je savršeno i na svom mestu, balade obiluju emocijama, brze pesme su pune energije i poseduju pravi heavy/speed metal vibe. Preporučio bih svima koji se bave metal muzikom da u ovom albumu nađu inspiraciju, a i referencu, jer je ovo pravo muzičko remek delo.

Komentari