Milan Jejina, poznatiji kao Yeqy, po oceni mnogih, jedan je od najboljih srpskih bubnjara današnjice. Tokom 17 godina koliko svira pomenuti instrument, bio je deo brojnih bendova i projekata različitih žanrovskih odrednica. Poslednjih 10 godina aktivan je, i kako kaže, uživa u bendovima Destiny Potato, Organized Chaos, Magma, Draconic, te solo projektu The Yeqy. Trenutno svira i sa nekim od najzastupljenijih izvođača na srpskoj ne-metal sceni, među kojima su Lepa Brena, Balkanika i mnogi drugi. Ističe da je ponosni vlasnik “jedne jazbine” na Novom Beogradu u kojoj obavlja sve radnje koje imaju veze sa muzikom – od držanja časova i snimanja, do održavanja probi sa svojim bendovima, vežbanjem za svoje potrebe i slično. Takođe, Yeqy je endorser za Mapex Drums i Zildjian Cymbals.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Uff… teško pitanje. Mislim da nisam u stanju da budem objektivan, pošto bih najradije spomenuo bendove u kojima sam svirao, uključujući Consecration, Magmu, Draconic, Organized Chaos i Destiny Potato. Takođe se ne bih usudio da spominjem bilo šta što je nastalo iz opusa solo projekata Davida Maxima Micića, pošto na nečemu od toga sam, recimo, učestvovao i svakako bi to bilo očigledno pristrasno, tako da ću nabrojati tri izdanja na kojima mi je strašno krivo što nisam svirao, pošto su mi toliko dobro sela da sam bio ljubomoran na drugare koji su zapravo svirali na istim! <smeh>

Draconic – From the Wrong Side of the Aperture (Noisehead, 2009.) – recenzija

Nisam učestvovao u ovom izdanju tako da mogu da ga spomenem. <smeh> Ovo je prvi album koji su napravili ljudi sa ovih prostora koji je meni, konačno, zvučao kao METAL! Neke od najboljih pesama koje sam ikada čuo nalaze se na ovom albumu i bio sam strahovito ljubomoran na Matiju Dagovića, a posle i na Miću Kovačevića što su bili deo ekipe, tad kad je ekipa bila, po mom mišljenju, najjača! <3

Instead of a Kill – Skinwalker (10th Legion, 2013.) – recenzija

Nemogući rifovi, nemoguće pesme, jednom rečju METAL! Jako se retko desi da je neka muzika toliko nesputana koliko su je ispoljili drugari iz Instead of a Kill i mnogo mi je drago uvek kad čujem ili ovaj album ili bilo šta što oni zapravo urade.

Qzama Quartet

Treće mesto zapravo i nije metal, niti su oni zapravo išta izdali sem par nekih YouTube videa koje pravi fanovi mogu naći, a radi se o sastavu Qzama Quartet. Znam, znam, ovo je Srpski METAL portal, ali iako ova četvorka nažalost ne svira više u ovom sastavu, na svakoj njihovoj “jazz” svirci, ja sam hteo da pravim šutke i da mlatim glavom koliko je to što su oni radili meni prijalo. Ako mene pitate, neke muzike su nekad mnogo više metal nego sam metal.

(SMP)

Komentari