Šta je zajedničko bendovima Armageddon, Tales of Dark…, Tornado, Disdained, Wolf’s Hunger, Sangre Eterna, Nekropolis? Kratko i jasno, Novi Sad!

  • Piše: Nebojša Lakić
  • Copyright: SMP, 2009.

Nećemo preterati ako kažemo da je najveći grad Vojvodine danas prestonica srpskog metala, i da je tamošnja scena aktivnija nego ijedna druga kod nas. Bendovi potpisuju strane ugovore, objavljuju albume, sklapaju endorsmente, idu na evropske turneje… Zbog svega toga, kako je i red, Srpski Metal Portal donosi vam presek trenutnog stanja na novosadskoj metal sceni.

Albume za inostranog izdavača objavio je već zavidan broj bendova, pa da sumiramo situaciju i skrenemo vam pažnju na najbitnije…

Afirmisani bendovi

Armageddon (Myspace)
Projekat multiinstrumentaliste Đorđa Letića (Tornado, V.I.T.R.I.O.L.), predstavlja nam se novim albumom nazvanim Egyptian Suite, kojeg objavljuje nemačka izdavačka kuća Karthago Records. U pitanju je progresivno orijentisana svirka, a Letić nije novajlija u toj priči, već jedan od najiskusnijih muzičara naše scene.

Tales of Dark… (Web, Myspace)
Doom metal sastav Tales of Dark… objavio je drugi album za ruski Solitude Prod., tačnije njihovu podetiketu, BadMoonMan Music. Album se zove Perdition Calls, i po ličnoj proceni spada u red najboljih doom metal ostvarenja ovih prostora. Očekuje se koncertna promocija albuma, pa pratite informacije na njihovom zvaničnom sajtu i myspaceu.

Sangre Eterna

Sangre Eterna

Sangre Eterna (Web, Myspace)
Bend o kojem do sada nismo toliko pričali na Portalu (što ne znači i da nećemo, probićemo led, evo već ovom prilikom), ali koji polako i sigurno gradi svetsku karijeru je i dark metal sastav Sangre Eterna. Momci su sklopili zavidan endorsement ugovor sa Rotosoundom, firmom za proizvodnju žica za muzičke instrumente, čime su postali prvi bend iz ovog dela Evrope (van EU, dakle) sa tom vrstom ugovora, a njihov debi album Amor Vincit Omnia, objavljen za grčki Sleaszy Rider Records, uveliko je u prodaji širom sveta, između ostalog i posredstvom The End Records webstorea. Nije zgoreg da ovde pohvalimo i dizajn njihove myspace stranice.

Disdained (Myspace)
O mladim tehničkim death metalcima Disdained dosta toga je ispričano, ali svakako da oduševljenje njihovim uspesima i dalje traje. Dokazali su da se upornim radom, čak i pre zvaničnog prvog albuma, mogu uspostaviti kvalitetni svetski kontakti, potom sklopiti inostrani izdavački ugovor (album We All Reek objavljen za holandski Filthy Records), endorsement (Madison Amplification (USA) i Inferno Guitars (Australija)), kao i ugovor sa promoterskom kućom Blood Stained Promotions, koja zastupa i imena poput Sinister, Supreme Pain…), dva puta otisnuti na evropsku turneju (koja je obuhvala, između ostalih, Francusku, Belgiju, Holandiju, Nemačku, Italiju, Češku, Poljsku i dr.)… Trenutno su na turneji po Srbiji, a datume i detaljniji info vezan za predstojeći album (tačan datum objavljivanja nije poznat u ovom trenutku) proverite na njihovoj myspace stranici.

Wolf’s Hunger
Veoma radosna vest bila je i ona o nastavku rada war black/thrash metal sastava Wolf’s Hunger, koji je svojevremeno objavio prekid daljnjih aktivnosti, ali koji će se između ostalih, predstaviti na predstojećem United Slavic Swords festu koji će se održati u Beogradu 20. decembra. Nadamo se se da će povratak na scenu da potraje, i da će se nastaviti i sa autorskim radom, koji će naslediti više nego odličan debi Osveta u Krvi (Grom Records).

Kao što se iz priloženog može videti, i više je nego zavidan broj kvalitetnih albuma i inostranih ugovora od strane sada već i svetski priznatih novosadskih sastava. Ali, ni demo scena ne miruje! Tako smo svedoci pojave nekoliko odličnih mladih bendova koji već prvim demo snimcima pokazuju ogroman potencijal. Svarun, Aheront, Prometheus, Myth. Pa krenimo redom…

Demo bendovi

Svarun (Myspace)
Zvanični podaci iz Svarun biografije kažu nam da je bend osnovan „u želji da se stvori kvalitetan autorski sastav koji bi izvodio muziku koja je stilski spoj evropske umetničke muzike XIX veka i savremenih žanrova kao što su rock i metal, obrađujući pritom teme iz zajedničke istorije slovenskih naroda, sa snažnim naglaskom na bratskoj i poruci mira koja se provlači kroz naše stihove. Muzički, Svarun počiva na postulatima simfonijskog metal žanra, stremeći inovativnosti, ali sa pažljivo održavanom ravnotežom koja nas sprečava da odemo u ekstreme“. Kraće rečeno – tekstovi na srpskom jeziku i veoma originalan pristup metal tematici, nije teško primetiti u pesmama poput Jabuka, Kolovrat ili Krunidba. Beogradski Abonos je sasvim sigurno dobio adekvatne naslednike onoga čime su se oni bavili u prvim godinama svoje karijere. Detaljnije ćemo u recenziji promo EPa koja će uskoro biti online, a vi zvuk i ideologiju benda do tada možete da proverite na myspaceu.

Aheront

Aheront

Aheront (Myspace)
Aheront je još jedno prijatno iznenađenje, sastav koji kombinuje progressive power metal sa melodeathom, i koji u svojoj postavi ima tehnički pošteno potkovane muzičare, a valja pohvaliti i veoma nadarenog pevača. Promo EP je već snimljen, dok će preslušavanje pesme Immortal, na njihovom myspaceu najlakše objasniti o čemu ovde pričamo…

Prometheus (Myspace)
Prometheus je „one-man art metal projekat u realizaciji Nikole Pacek-Vetnića, sa povremenim gostovanjem drugih muzičara i pojedinaca“. Još uvek instrumentalni rad, ali koji bez sumnje spada u sam vrh novije domaće srpske demo metal scene. Veći deo snimljenoga već je na myspaceu, a izrazili bismo nadu da će se sastav kompletirati, i iz kućnog projekta, preseliti na bine i u studija u regionu (pa i dalje).

Myth (Myspace)
Još jedan mladi bend, melodic death metal usmerenja. Osnovan početkom prošle godine, a već se pored domaće, predstavio i stranoj publici, učešćem na metal kompilaciji izdavačke kuće M.Nailgun Records iz Amerike. Snimili su promo disk, i ponudili ga za free download, pa iskoristite priliku.

I sami ste, dakle, mogli primetiti raznolikost metal žanrova na novosadskoj sceni, što je takođe za svaku pohvalu. Još da na samom kraju pomenemo i to da boje thrash metala brani sastav Orbiter, Dark Dawn se kreće kroz modern melodeath metal vode, dok su Conviction poprilično ubedljivi sa svojom vizijom metalcorea. I ovo su imena od kojih može dosta da se očekuje u budućnosti.

Ono što sigurno raduje je i činjenica da ovo nije sve što u Novom Sadu danas egzistira od bendova, već smo se u ovom tekstu koncentrisali samo na onaj deo koji je trenutno aktivan i koji je pomenute albume i demo snimke objavio u proteklih nekoliko meseci (iz tog razloga ekipe poput Pera Defformera, Anguish Sublimea ili Nekropolisa nisu pomenute).

I, da zaključimo…

Lepo, zar ne? Ostalo je još da, šta drugo, nego pohvalimo sve ovo što se u najlepšem gradu Srbije dešava. Nažalost, izdavačka scena i mediji poprilično su osakaćeni u ovoj zemlji, pa adekvatan medijski prostor nije lako obezbediti (iako je internet taj posredstvom kojeg se danas i više nego dobro može obaviti bilo kakva promocija), ali oni uporni su premostili državne granice, i za svoje mesto pod suncem nastavili borbu u zemljama koje su u mnogo boljoj situaciji od naše. I neka su.

Komentari