Sve u svemu, iako drugačiji Sjene nad Balkanom je dostojan naslednik bombastičnog prvenca te ostaje da vidimo kako će se ova saga odvijati i završiti a znajući radne navike aktera ne verujem da ćemo dugo čekati na sledeća poglavlja

Prošlu recenziju sam započeo izjavom da je Prognan debi album i recenzija na našem portalu predstavljala svojevrstan izuzetak i iznenađenje zbog javljanja benda koji je prosto iznebuha iznedrio jedno od najvećih iznenađenja na globalnoj metal sceni, kako kvalitetom tako i konceptom celokupne priče koja je pratilna pregalništvo srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Svakako sada zbog svega izloženog nema mesta nekom obimnom uvodu, jer sam i više nego siguran da se Prognan ustoličio među našim čitaocima kao ime od pijeteta na koje treba obratiti pažnju pri svakom javljanju, te dolazimo do drugog dugosvirajućeg albuma pod nazivom Sjene nad Balkanom, objavljenog tačno godinu dana od prvenca. Između ova dva albuma Prognan je izdao i kompilaciju Sve je tiho na istočnom frontu na kojoj su se našle neke ponovo snimljene demo numere, kao i materijal koji nije ušao na debi album. Megalomanija? Hiperprodukcija? Možda je nešto treće u pitanju, jer je mastermind benda Kob čovek koji svakako razmišlja grandiozno i veliko, što je sasvim opravdano imajući u vidu da primarno zarađuje hleb praveći muziku za trejlere holivudskih filmova i sl.

Kad smo već pomenuli ovo zanimanje, Sjene nad Balkanom nam dolazi kao drugi deo blokbastera koji ima želju da nadogradi prethodni deo u svakom pogledu. Veće, jače, bolje – očigledno je motiv kojim se Prognan vodio pri stvaranju ovog albuma, a nedavno je do nas došla i vest da se planira da se konceptualna priča ispriča na četiri albuma i posle toga će bend da zaustavi svoje aktivnosti. Potez za poštovanje svakako, a očigledno je veliki plan već razrađen, jer već prvi susret sa Sjene nad Balkanom otkriva da se kreator razmahao u još više pravaca.

Veće, jače, bolje – očigledno je motiv kojim se Prognan vodio pri stvaranju ovog albuma

Priča je naravno konceptualna i smeštena na Balkan 30-ih godina prethodnog veka i prati tri prijatelja, Srbina, Hrvata i Nemca čija se sudbina upliće u kriminalna zamešateljstva pod velom pretećeg novog rata koji će razreštiti krvave sudbine opisane u prvom delu. Svakako vam ovo izgleda kao preduslov za jednu obimnu priču punu uspona i padova i bićete u pravu ako to pomislite, jer je Prognan još više pojačao cinematični osećaj u muzici u odnosu na prvenac. Semplovi i orkestracije shodno priči ne donose samo etno motive koji su smanjeni drastično već je zvučna paleta uticaja rastegnuta do krajnjih granica čak sve do bluz, salsa, čak rep ili krajnje sinematičnih delova. Ruku na srce, svaki eksperiment ovde možda nije stoprocentno uspešan ali svakako je prisutna pomenuta gigantska želja kreatora da napravi jedno monumentalno delo te se ove tendencije mogu pripisati tome. Što se tiče tehničkih strana Sjene nad Balkanom, nema tu nekakvih preteranih zamerki niti promena u odnosu na prethodnika mu, promašaja nema i visok nivo konkurentan svetskoj sceni je održan.

Sve u svemu, iako drugačiji Sjene nad Balkanom je dostojan naslednik bombastičnog prvenca te ostaje da vidimo kako će se ova saga odvijati i završiti a znajući radne navike aktera ne verujem da ćemo dugo čekati na sledeća poglavlja. Mi ćemo svakako biti tu da sve to ispratimo kako dolikuje.

Prognan – Sjene nad Balkanom spisak pesama:

1. Marseljski atentat
2. Iskonsko zlo
3. Tri nacije
4. Nikad, nikad bolje, nikad biti neće
5. Samo da rata ne bude
6. Za one koji su hrabri samo kada ginu
7. Naši dani
8. Mrtva vremena
9. Miris baruta i ognja
10. Početak kraja

Prognan - Sjene nad Balkanom
Produkcija90%
Originalnost85%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost85%
85%Finalni utisak

Komentari