Veliko iznenađenje ovaj album koji shodno interesovanju svog tvorca zaista pruža jedan filmski osećaj i neće vas lako pusiti iz svojih šaka

Moram na samom početku priznati da je ova recenzija pravi kuriozitet i svojevrsni izuzetak što se tiče našeg sajta. Naime, kako samo ime kaže, Serbian Metal je portal namenjen promovisanju srpske metal scene i kao takav usko se profilisao od samog starta (pre tačno 20 godina!). Bez ikakve želje da se upada u zamke bilo kakvog nacionalizma, bend Prognan do sada nije bio u sferi našeg interesovanja s obzirom na to da dolazi iz Vukovara u susednoj Hrvatskoj. Ali sada na scenu stupa jedno veliko ALI! Debi album Naši životi više ne postoje je konceptualne prirode i priča priču o stradanju srpskog vojnika za vreme Prvog svetskog rata i događajima kao što su bitka na Ceru, bitka na Kolubari, pad Beograda, Albanska golgota i probijanje Solunskog fronta. Nema šta, priča koja je neraskidivo povezana sa istorijom naroda čiju metal scenu i predstavljamo na našim stranicama a sa druge strane, imajući u vidu odakle Prognan dolazi, treba priznati da momci imaju ogromnu hrabrost. Metal u svojoj biti i jeste nejebanje žive sile, plivanje protiv svake moguće glavne struje, a Prognan je ovakvim liričkim sadržajem možda samom sebi priredio nevolje kod nekih usijanih glava, no kao što smo rekli, nećemo o tome. Ovih priča je bilo i više nego dovoljno u prošlosti, a vreme je da se usredsredimo na album koji zaista ima šta da ponudi. Krenimo redom…

Treba istaći da bend Prognan postoji od 2008, a Naši životi više ne postoje je njihov debitantski dugosvirajući album što automatski dovodi do zaključka da se izdanje studiozno i dugo pripremalo, te se svaki aspekt brusio do perfekcije. Mozak benda Kob aka Goran Dragaš je čovek koji je napravio karijeru praveći muziku za trejlere holivudskih blokbastera (još jedan kuriozitet sam po sebi) te je više nego pohvalno da se i pored ovog verovatno jako unosnog posla Goran nije odrekao svoje crne metal strane, te je upotrebio znanja koja je stekao na pomenutom poslu da Prognan još više obogati.

Promocija izdanja započela je numerom kodnog imena „28061914“ koja je izvrstan reprezent onog što nas čeka na celom albumu. Naime, Prognan nedvojbeno pripada black metal pravcu, ali mora se istaći da njihov pristup nije nešto baš uobičajeno na našim prostorima. Njihov zvuk je moderne provinijencije, obogaćen živim orkestrom, uživo snimljenim horovima i ženskim vokalima, a sve to ne tupi metal oštricu izdanja, već naprotiv – daje mu dodatnu notu koja često zna i da iznenadi slušaoca. Uzmimo za primer pomenutu numeru u kojoj se pri kraju može prepoznati melodija iz čuvenog kozačkog tradicionala „Tam šli dva brata“, dok tekst direktno citira čuvenu “Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu“, Gavrila Principa. Možda po opisu zvuči kao nešto sklepano i ne naročito povezano, ali u praksi zaista nije tako. Sve je vrlo tečno, a pomenutih uskršnjih jaja ima duž celog albuma te će domaći slušalac imati čemu da se iznenadi i obraduje.

Prognan nedvojbeno pripada black metal pravcu, ali mora se istaći da njihov pristup nije nešto baš uobičajeno na našim prostorima

No, ne mora se biti sa našeg područja da se uživa u ovom albumu. Svirka je tehnički jako potkovana, a rifologija me lično podseća na kasnije God Dethroned, Rotting Christ ili Immortal albume, što će reći umesna black/death mešavina, dok bubnjar prikladnog nadimka Basher prati celu priču svojom maštovitom svirkom.

Ako bih trebao da izdvajam neke sitnije mane albuma, mogu pomenuti da pesme nekad traju duže nego što je to poželjno za ovako konkretno udaračke rifove, no to zaista nije ništa strašno. Vidim da su neki ljudi izdvojili vokal kao kamen spoticanja i moram reći da se slažem i da bih voleo neku malo impresivniju izvedbu, ali sa druge strane treba pomenuti da se tokom trajanja albuma sam vokal menja, prilagođavajući se priči propasti vojnika te se ne može reći da se istom pristupilo tek tako. Produkcijski, album je postavljen baš kako treba, vidi se da je Goran ekspert na tom polju, pa se nema konkretno šta prigovoriti čoveku koji očigledno vlada materijom. Tačku na celu priču stavlja omot koji se lepo uklapa u tragičnu priču predstavljenu na Naši životi više ne postoje, mada bih voleo da vidim celokupno fizičko izdanje, jer nemam kompletan uvid u vizuelni identitet albuma, ali ovako na prvu loptu sam krajnje zainteresovan i za taj aspekt.

Produkcijski, album je postavljen baš kako treba, vidi se da je Goran ekspert na tom polju

Sve u svemu, za kraj ne mogu a da ne kažem da će celokupan doživljaj albuma mnoge da asocira na poslednji album Ukrajinaca 1914 kojim su izvršili proboj na svetsku scenu. Kako oni, tako bi i Prognan mogao mirne duše da izađe ovim izdanjem na veliku pozornicu, jer apslutno sve na albumu može lako da parira aktuelnim tokovima svetske ekstremne scene, bar onih komercijalnijih grana.

Veliko iznenađenje ovaj album koji shodno interesovanju svog tvorca zaista pruža jedan filmski osećaj i neće vas lako pusiti iz svojih šaka.

Prognan – Naši životi više ne postoje spisak pesama:

1. 28061914
2. Neprijatelj pred vratima
3. Naši životi više ne postoje
4. Golgota
5. Po ovoj zimi nalazimo smrt
6. Spas
7. Kapija slobode
8. Krvavi rovovi
9. Naša straža je gotova
10. Mrtvi moji – neumrli

Prognan - Naši životi više ne postoje
Produkcija90%
Originalnost80%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost90%
85%Finalni utisak

Komentari