LJ​.​D​. ​S​. ​G​.​V​.​N. predstavlja korak napred u odnosu na prvi album kako to i treba da bude, te ostaje samo da ih i dalje pratimo, jer mi se čini da najbolji materijal tek treba da snime

Odmah na početku bih želeo da se izvinim momcima iz beogradskog benda BegUsToStop na odlaganju ove recenzije jer, iako je materijal poslat na adresu redakcije u doglednom roku, mi se tek sad javljamo sa tekstom. Nažalost, ja sam kriv, neke privatne situacije su umešale prste tako da momci, molim vas nemojte zameriti – život je pun problema, a sam bend se osvrće na tu i sličnu tematiku sa nazivom drugog dugosvirajućeg izdanja. LJ​.​D​. ​S​. ​G​.​V​.​N. je naziv, a mislim da ne treba preterano mašte da shvatite šta se nalazi iza ove skraćenice.

Kad se već dotičemo srpskog jezika i samog naziva albuma, moram na startu spomenuti da mi se na tom polju sviđa pravac kojim je bend pošao. Naime, u recenziji prvog albuma Overdose Reality napisao sam da mi se dosta više dojmi kad se BegUsToStop služi maternjim jezikom, i kao da su uslišili moje nade jer su na LJ​.​D​. ​S​. ​G​.​V​.​N. svi tekstovi napisani na srpskom jeziku. I eto, odmah je po meni poruka koju odašilju ovi momci daleko bolje prosleđena, bar što se tiče naše zemlje. Nekako se oseti da na srpskom jeziku BegUsToStop može adekvatnije da izrazi svoje misli i poruke, što mogu samo pozdraviti.

BegUsToStop

A kakve su to poruke? One su jezgrovito sumirane u nazivu albuma a tematika je dakle standardna za podžanr metala kojim se BegUsToStop bavi. Kako će to proći na stranom tržištu ne znam (ovde da spomenem da je album izašao za podzemnu francusku kuću Meat 5000 records), iskreno teško je da stranci stoprocentno uhvate britki nož koji se krije u redovima ovog izdanja, ali što se tiče naoružanja, bend ima još jedno koje adekvatno udara na svim meridijanima, a to je muzika. Ako se već niste susreli s BegUsToStop, najlakše bi bilo opisati stil kojim se bave kao death grind metal što je po mom mišljenju jedna prilično olako upotrebljavana definicija, jer su death metal i grindcore dva žanra koji su sasvim jasno izgrađeni, naizgled slični ali u suštini svoji. S druge strane, BegUsToStop tretira ova dva pristupa bratski srodno kako se to nekad u davna vremena radilo i vrlo lako vas može podsetiti na slavom ovenčane Earache dane imena kao Terrorizer ili Napalm Death. Ima tu i brutalnijih DM upada, pa čak i hardcore momenata, isto kao na albumu prvencu, ali čini mi se da je materijal ovaj put još sigurnije izveden i to ne samo zbog pomenutih tekstova. Očigledno je da bend već neko vreme funkcioniše kao jedno i to se čuje, donosi neki svoj duh u svirku a verovatno je bilo više i vremena i inspiracije za rad na muzici zbog izolacije u kojoj smo se svi nalazili prethodne godine.

Produkcijski rad je opet prljav i agresivan, bez preteranog šminkanja ali naravno, to po meni najbolje i leži ovakvom stilu. Omot dobro izgleda i adekvatno ide uz osećaj koji bend gaji, ali voleo bih da vidim neko rešenje – ručno odrađeno. No, jasno je da je to danas i skuplja i teža varijanta, te to ne možemo preterano bendu uzeti za zlo.

Sve u svemu, BegUsToStop je i ovom prilikom doneo materijal s kakvim smo se već susretali kroz istoriju ali ovaj žanr je uvek bitisao i hranio se prevashodno iz resursa čiste energije koja je najbitnija u ovoj konstelaciji a niko ne može poreći da je ova grupa ne poseduje. I što je najbitnije LJ​.​D​. ​S​. ​G​.​V​.​N. predstavlja korak napred u odnosu na prvi album kako to i treba da bude, te ostaje samo da ih i dalje pratimo, jer mi se čini da najbolji materijal tek treba da snime.

BegUsToStop –  LJ​.​D​. ​S​. ​G​.​V​.​N. spisak pesama:

1. Intro
2. Zemlja sluga
3. Poslednji se smeje
4. Nikad dosta
5. Ljudi su govna
6. Nemir u duši i nered u glavi
7. Spasi me spasenja
8. Gnoj
9. Maligna mladost
10. Zar ne vidiš dalje od istine
11. Prekid filma
12. Izlazi iz mog groba

BegUsToStop - LJ.D. S. G.V.N.
Produkcija75%
Originalnost60%
Vizuelni identitet55%
Uverljivost80%
68%Finalni utisak

Komentari