Za prvi utisak, Nadsvest je prevazišao i najptimističkija očekivanja

Recenziju novog imena na našoj sceni, benda Nadsvest, mogu mirne duše započeti i pričom koje se i sam nebrojeno puta dotičem u tekstovima koje pišem za ovaj sajt. Naime, često se falinke prezentovanog materijala pravdaju činjenicom da se radi pomoću štapa i kanapa u državi u kojoj je metal scena više manje misaona imenica. E pa, ne mora uvek tako da bude! Dokaz je Nadsvest, projekat/bend koji se početkom septembra pojavio bez i najmanjeg javnog nagoveštaja i za prvo javljanje nam isporučio materijal koji sa obe noge čvrsto stoji na zemlji i za koji neću morati da upotrebljavam navedene floskule i imaginarna tapšanja po ramenu, već samo da predočim o kakvom se kvalitetu radi.

Iza imena Nadsvest se kriju dva prekaljena borca u black metal vodama – Stefan (trenutni studijski pevač kultnog Gorgoroth, ex-Triumfall, ex-Terrorhammer) i Andrew, Novozelanđanin koji je uhlebljenje u Srbiji našao u Svartgrenu, a inače svira i u bendovima Barshasketh i Belliciste, ovde pod pseudonimima Atteringer i Krigeist. Za sada se nikakve preterane informacije o Nadsvesti ne znaju, sem ko stoji iza imena kome je cilj da prošlost crnih veština spoje sa mračnom stranom našeg folklora. Uvek zanimljiva kombinacija na papiru za mene, a momci su obećano podcrtali i kvalitetnom muzikom, što je i najbitnije.

Nadsvest

Već uvodna numera „Otvori dveri“ će vam objasniti o čemu se radi. Sirove rifove drugog talasa iz Mayhem kuhinje (ili njihovih današnjih reinkarnacija Mare), koji su informisani paklenim korenima besmrtnika Quorthona boje ambijentalne i klavijaturne deonice. Odmah da kažem da me je opis EP-a Kolo ognja i železa već na papiru podsetio na jedne od mojih favorita sa današnje scene Malokarpatan – možda sam pristrasan, ali čini mi se da se može povući određena paralela između tih atmosferičnih delova sa ruralnim Slovacima, s tim što su naši momci za nijansu robusniji i kao što sam naveo, više okrenuti slavnim devedesetima. Kad smo već na teritoriji Istoka, mogao bih da kažem da me pametna upotreba klavijatura koje su tu da ojačaju celokupnu zvučnu sliku u pravom trenutku (a ne da sve robuje njima), asocirala na gigante Master’s Hammer i njihov uradak Ritual.

Produkcija je takođe postavljena na odgovarajući način, dovoljno pogana za žanr u pitanju, a s druge strane takođe čista da svi instrumenti dišu – posebno bih pohvalio bas gitaru koja se veoma lepo čuje, što mi u svakom metal žanru godi, a ovde povlači miris monumentalnih deonica sa De misteriis dom Sathanas. Atteringer (pretpostavljam da je on zadužen za vokale) koristi i clean i harsh deonice, s tim da su ove grube poprilično nerazumljive što mi je lično pomalo falinka, jer me zanimaju tekstovi koji prate ovo delo. Omot je jednostavan, ali efektan, a promo fotka dodatno doprinosi posebnosti i originalnosti koje je Nadsvest postigao već pri svom prvom javljanju (savet za članove samo da dodaju neko meso sledeći put uz povrće i rakiju, haha).

Produkcija je postavljena na odgovarajući način, dovoljno pogana za žanr u pitanju, a s druge strane takođe čista da svi instrumenti dišu

Treba još dodati da je Kolo ognja i železa doživelo poseban pečat kvaliteta činjenicom da će izaći za poljsku kuću Under The Sign of Garazel, koja je između ostalog iz paklenih jama izrodila i takav biser kao što je Cultes des Ghoules. Sve u svemu, za prvi utisak Nadsvest je prevazišao i najptimističkija očekivanja, a celokupan paket po duhu koji nosi zna da podseti na izuzetne radove druge inkarnacije All My Sins koje smo već ishvalili na našim stranicama. Da li je to znak buđenja nekog novog pravca u našem black metalu? Iskreno se nadam, jer oba imena nose jak kvalitet i pre svega posebnost potrebnu da se danas istakne na sceni pretrpanoj budalaštinama kojom treba roviti da se iskopa kakav biser u blatu, a Kolo ognja i železa to svakako jeste.

Nadsvest – Kolo ognja i železa spisak pesama:

1. Otvori dveri
2. Pesma prokletih
3. Kolo ognja i železa
4. Snoviđenje

Nadsvest - Kolo ognja i železa
Produkcija90%
Originalnost80%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost90%
85%Finalni utisak

Komentari