Znači, radi se o jednom solidnom albumu kome fali ono nešto da bi bio dopadljiviji/slušljiviji. Nadam se da će ova recenzija biti shvaćena kao dobronamerna i pisana sa željom da u budućnosti čujemo mnogo bolja, svežija i svakako pamtljivija izdanja Northern Revivala
  • Žanr: Stoner / Sludge Metal
  • Izdavač: Adv. Promo / 1001 Stoned/Librarion, 2019.
  • Web: Facebook
  • Piše: Sava Karadžić

Stagnacija. Reč kojom bi se u najkraćem moglo opisati novo izdanje novosadskog stoner/sludge benda Northern Revival. Grupa nastala 2012. godine, do sada je izbacila jedan EP (Mouth Full of Dirt) i jedan studijski album (Life Survival Tips), konstantno prateći strani, davno utabani put, od koga ni za makac ne odustaju ni na Electric Power Supply EP-u, čime teško mogu steći nove poklonike, ali oni koji su ih do sada pratili neće se osećati razočaranim onim što će čuti.

Ko prati svetsku sludge/stoner metal/rock scenu i dobrano je upoznat sa opusom grupa tipa Down, Crowbar, Kyuss, Corrosion of Conformity ili originalnim Black Sabbathom, znaće šta može očekivati od Northern Revivala. Tu ujedno leži i problem, a to je već pominjana stagnacija. Slušali vi pesme sa prvog EP-ja ili sa Electric Power Supply, nećete čuti/osetiti skoro nikakav napredak u sklapanju kompozicija, valjanosti muziciranja ili vokalnom izražavanju. Sve je na nekoj statičnoj ravni od koje se ne želi/ne zna odstupiti, čemu ne doprinose ni tekstovi na engleskom koji automatski navode slušaoca na upoređivanje sa nabrojanim velikanima žanra, u kojem Northern Revival ni u snu ne mogu izaći kao pobednici. Kad smo već kod upoređivanja, na pamet mi padoše njihovi sugrađani sličnog stila, odlični i nažalost pokojni Concrete Sun, koji su itekako znali da osmisle i prezentuju upečatljiva izdanja koja nisu previše zaostajala za pomenutim velikanima, te bi mogla služiti momcima iz Northern Revivala kao neki reper/uzor za buduća ostvarenja.

Northern Revival

Jedina od pet ponuđenih pesama koja donekle razbija kalup i pruža nešto iole neočekivano jeste „Old Sparky“, sa malo agresivnijim/bržim ritmom i uspešnijim refrenom. Pored nje, pozitivna strana Electric Power Supply jeste i odlična produkcija koja savršeno odgovara zvuku benda, što ne bi trebalo da nas čudi, pošto ju je odradio maltene nepogrešivi Miroslav Majkić iliti Gos’n Bandar (Piknik/Horror Piknik).

Znači, radi se o jednom solidnom albumu kome fali ono nešto da bi bio dopadljiviji/slušljiviji. Nadam se da će ova recenzija biti shvaćena kao dobronamerna i pisana sa željom da u budućnosti čujemo mnogo bolja, svežija i svakako pamtljivija izdanja Northern Revivala.

Northern Revival – Electric Power Supply spisak pesama:

1. Mr. Rabbit
2. Old Sparky
3. Wear & Tear
4. B.P.B.
5. Casket of Stars

Northern Revival - Electric Power Supply
Produkcija91%
Originalnost58%
Vizuelni identitet75%
Uverljivost65%
72%Finalni utisak

Komentari