NR su izbacili jedan vrlo dobar album, sa strašnim gitarskim rifovima, koji će poslužiti kao osnova za dalji razvitak benda, jer potencijala ima i to u ne malim količinama

Novosadska stoner/sludge bratija Northern Revival, poznata po svojoj hiperkativnoti u kontekstu nastupa uživo, sada čini se, taj princip konstantnog prisustva seli i na teren izdavačkog dela muzičkog posla. Ako se ovome (ne bih mu znao odrediti tačan opis) može u zemlji Srbiji dodeliti ime POSAO, onda su Northern Revival zadali pravi tempo, jer album Life Survival Tips izlazi već nakon godinu dana od debi EP-a Mouth Full of Dirt. Ova poslednja reč, DIRT, da ne bude zabune, je nekako i najavila šta možemo očekivati na full albumu. Dakle, prljavo i snažno rifovanje pre svega, pa potom i svi ostali elementi koji su karakteristični za žanrovsko opredeljenje benda. Sa akcentom na “prljavo”.

Northern Revival

U paketu nominalno stiže deset pesama, tačnije devet plus intro i nakon besomučnog preslušavanja albuma, što je naravno jedini način da se materijal recenzira na pravi način, prva logična stvar koja se zaključuje je da su pesme ujednačenog kvaliteta, što  generalno smatram dobrom karakteristikom, ali ovaj put ću napraviti izuzetak i ovde staviti prvu zamerku, zapravo ne zamerku nego opažanje – naime, imajući u vidu celokupan sound albuma, na kojeg ću se vratiti malo kasnije, a kojim se Northern Revival i ne izdvajaju posebno od bendova sličnog opredeljenja, mislim da bi jedna ili dve udarne pesme, koje se malo više lepe za uši bile pravi pogodak i da bi bendu dale nešto veći boost u medijskim kampanjama. Ovako, iz mog ugla ovo može biti i blagi nedostatak, mada jednačinu “nedostatak hita” možemo rešiti krilaticom “dosledni sebi i undergroundu”. Neka bude tako. Druga stvar koja instant upada u uho je zaista sjajan gitarski učinak mog durgara Aleksandra Rajića, koji je prosuo nebrojeno mnogo vrhunskih gitarskih rešenja koja se protežu kroz ceo album i ne postoji nikakva dilema da je to, što bi rekli drugovi anglosaksonci “highlight” albuma. LST je zapravo baraž grubih, distorziranih i sonično prljavih rifova. Vokal Petra Randelja je nešto što daje kolorit postojanju NR, na slušaocu je da izabere da li mu se takav pristup dopada ili ne, a ja ću samo zaključiti da je na albumu, po mojim kriterijumima, malo bolje urađen sa tehničke strane nego na prethodnom EP-u.

LST je zapravo baraž grubih, distorziranih i sonično prljavih rifova

Sada dolazimo do, uslovno rečeno, kritične tačke albuma i jedinog segmenta koji me zapravo muči i za kojeg ni posle priličnog broja preslušavanja, nisam u stanju da izvedem konkretan zaključak, a to je zvuk bubnja. U redu, slažem se da je neminovnost za bend sa svim ovim žanrovskim prefiksima, da i zvuk bubnja bude neispoliran, prirodan, kako volimo svi da kažemo, ali u slučaju LST, ritam sekciji definitivno fali malo snage i “panča”, kako bi to sve delovalo čvršće i kompaktnije. Imajući u vidu da sam gledao NR više puta uživo i mogu slobodno reći da su dobra live ekipa i da imaju jako dobar vajb, potencijalni problem možemo tražiti u dve stvari. U samom pristupu miksu i tehnikalijama ili u insistiranju benda da ostanu dosledni svom super-prljavom zvuku. Šta je zapravo od te dve stvari, ne bih znao, tako da ću samo, opet subjektivno, postaviti dijagnozu, da je sam zvuk bubnja mogao i morao da bude ubedljiviji i čvršći.

Kada se sve sabere i oduzme, NR su izbacili jedan vrlo dobar album, sa strašnim gitarskim rifovima, koji će poslužiti kao osnova za dalji razvitak benda, jer potencijala ima i to u ne malim količinama, ali je nešto slabija realizacija bubnja u produkcijskom smislu, sprečila da Life Survival Tips bude odličan, umesto gorenavedenog “vrlo dobar” kao što je sada. Sa druge strane, ne verujem da će fanovima stoner/sludge zvuka baš to smetati, ako uopšte bude smetalo, ali eto, sudbina je htela da seciranje albuma radi recenzent kome je to ključni faktor sounda svakog rock/metal benda.

Northern Revival – Life Survival Tips spisak pesama:

1. Switched On
2. Tail Chaser
3. Tongue Twister Titleholder
4. Heavy Deliver Man
5. Over the Edge Life Consumer
6. Might in Numbers, Knowledge in Letters
7. From Shit to Roses
8. They Live
9. Truth on a Cold Plate
10. One Thousand Me

Northern Revival - Life Survival Tips
Produkcija69%
Originalnost74%
Vizuelni identitet75%
Uverljivost79%
74%Finalni utisak

Komentari