Sve u svemu, Tvoj je hram u srcu mom je prijatno iznenađenje za našu black metal scenu i ostaje da se vidi kako će se dalje razvijati cela priča… Baze za ozbiljnu nadogradnju itekako ima, a fanovi ovakvog zvuka u svakom slučaju treba da provere ovaj album čim postane dostupan

Kao što sam se u recenziji za prvi album benda Ljuska dotakao svoje prethodne priče iz teksta o izdanju benda Aura Mortis, tako ću se ovoga puta nadovezati na priču koju sam poveo u prikazu izdanja Vessel of the Void: black metal takozvane ortodoksne provincijencije sve više nalazi mesto na srpskoj sceni. Posvećeno seme koje su širom sveta razasuli Watain, Ofermod, Malign, Funeral Mist i Deathspell Omega (kao najjači prestavnici pomenutog mikrožanra) se očigledno primilo i na našem trnovitom tlu. Primera je dosta, a njima se može dodati i novi projekat pod nazivom Endarken, iza koga stoji čovek poznat u našim black metal krugovima, Nekrst iz apatinskog benda Samrt. On je osnovao Endarken krajem 2016. i na ovom izdanju je bio zadužen za sve osim bubnjeva koje je odsvirao član koji se krije iza pseudonima N.P.V. i solo gitara za koje je bio zadužen Dušan Kljajić. Ovde imamo priliku da predstavimo prvi plod njegove aktivnosti pod ovom zastavom, dugosvirajući album Tvoj je hram u srcu mom koji će izaći 19. aprila za Blackest Ink Recordings.

Teško je ostati objektivan i ne uporediti Endarken sa Nekrstovim matičnim bendom Samrt. Određene paralele između ta dva entiteta se mogu povući, ali opet postoje i jasne distinkcije koje sasvim opravdavaju postojanje Endarkena i ne čine ga samo mestom na kome će se naći ideje koje su odbačene kao nedovoljno dobre za matični bend, ali nisu se ipak bacile u smeće. Pođimo, primera radi, prvo od tekstova. Dok je Samrt bio okrenut više ka mizantropskoj strani, Endarken je okrenut ka srži black metal ideologije, to jest apsolutnoj posvećenosti satanizmu. Sve pesme su otpevane na srpskom jeziku osim „The Old Ones Awakening“, koja najdirektinije i najbrutalnije i donosi poruku benda, dok je ostatak napisan malo poetičnije, ali poenta nije teška za naslutiti posvećenom slušaocu.

Dok je Samrt bio okrenut više ka mizantropskoj strani, Endarken je okrenut ka srži black metal ideologije, to jest apsolutnoj posvećenosti satanizmu

Najbitniji aspekt ovog izdanja je svakako muzika, a i tu Endarken ima štošta zanimljivo da ponudi: polazeći od rudimentarne black metal baze uz dodavanje religious black metal idioma napravljen je krajnji zvuk, no ipak sam bend ima da ubaci par caka koji će dati izvesnu zanimljivost materijalu i navesti slušaoca da ga ne odbaci na beskrajnu gomilu sličnih izdanja koji nam stižu sa svih strana iz dana u dan. Pesme su mudro aranžmanski napisane, sa dovoljno izmena deonica da ne postanu monotone, jer ta pretnja svakako postoji imajući u vidu da je zvuk kojim se Endarken bavi realno već viđen pa ako ne možeš biti nov, onda jedino što ostaje je da budeš dobar u tome što radiš, a to su članovi benda očigledno shvatili. Ono što boji zvučnu sliku dodatnim začinima je pomenuti rad solo gitare koja zna da povuče na Dissection, pa čak i na tradicionalne heavy metal vode i mudra postavka produkcije koja je dala prostora basu, instrumentu koji se veoma retko čuje u ovom žanru. Prizvuci koje bas gitara daje mogu podsetiti slušaoca na monumentalni De Misteriis Dom Sathanas, a i inače je produkcija u celini kompetentna i daje mogućnost da se čuje sve baš kako treba, ali ne na uštrb mračne atmosfere.

Endarken

Kompletnu priču zaokružuje i omot i sam buklet izdanja koji su takođe odrađeni u poprilično klasičnom fazonu za ovaj stil, ali s druge strane je očigledna posvećenost i trud oko detalja, tako da je finalni produkt dobro zaokružen sa svih strana.

Sve u svemu, Tvoj je hram u srcu mom je prijatno iznenađenje za našu black metal scenu i ostaje da se vidi kako će se dalje razvijati cela priča, da li će Endarken ostati samo na ovom uratku ili će dalje graditi svoj zvuk uz još jače uplive u originalne vode, jer je to ono što im najviše treba u ovom momentu. Baze za ozbiljnu nadogradnju itekako ima, a fanovi ovakvog zvuka u svakom slučaju treba da provere ovaj album čim postane dostupan.

Endarken – Tvoj je hram u srcu mom spisak pesama:

1. Šta vrede oči kada um je slep
2. Tvoj je hram u srcu mom
3. Alfa i omega
4. Oda njemu
5. The Old Ones Awakening
6. Ja, sve i svja

Endarken - Tvoj je hram u srcu mom
Produkcija80%
Originalnost65%
Vizuelni identitet65%
Uverljivost80%
73%Finalni utisak

Komentari