Ova kompilacija je, naravno, dobrodošla iz više razloga. Pokazala je, pre svega, da black metal i dalje živi u Srbiji. Da scena, kakva god da je, ipak postoji, te da se i mlađi bendovi ipak interesuju za ovaj, danas ne toliko popularan pravac. Predstavlja i dobru polaznu tačku za svojevrsni povratak black metala u sferu interesovanja domaće metal publike, ako se odradi iole poštenija promocija ovog izdanja. Nadajmo se da će tako i da bude.

Pred sam kraj 2017. godine domaću scenu protreslo je poprilično neočekivano izdanje – Serbian Black Metal Compilation, na kojoj se našlo čak 16 bendova! Ako ste, poput mene, bili ubeđeni da je najcrnji metal žanr u postepenom odumiranju na ovim prostorima, ovaj CD i izdavačka kuća iza istog, inspirativnog imena Jesboligakurac Records, po svemu sudeći imaju neko drugo mišljenje…

U najavnom tekstu za ovu kompilaciju pomenuli smo da je, barem zvanično, sličan poduhvat – kompilacija srpskih black metal bendova – realizovan samo jednom na domaćoj sceni, i to pre punih 10 godina. Rock Express Records tada je na izdanju pod imenom Sons of Eastern Darkness okupio udarnu snagu srpskog black metala u tom trenutku. Dosta bendova sa te kompilacije danas više ne postoji (jedini koji se nalazi na obe kompilacije je Bethor), ali vreme neumoljivo gazi sve pred sobom, te su tako na Srpskoj black metal kompilaciji, pored nekoliko starijih imena, prisutni i novi klinci i neka nova, preko potrebna energija.

Srpski black metal tokom godina poprilično usamljeno i kontinuirano brane prekaljeni ratnici The Stone, te još pokoje ime. Mladenovački manijak Bethor, takođe veteran u ovoj priči, izbacio je full length prethodne godine, All My Sins vratili su se sa EP-em i singlom kojim najavljuju novi album, a tu je još par aktivnih sastava čije radove smo predstavili na SMP-u tokom 2017. godine – Redenik, Aura Mortis, Ljuska, Zvijer… Sve u svemu, ne baš preterano mnogo izdanja (o koncertima ili fanzinima, kojih je nekad bilo na desetine, da ne pričamo), ali da crni plamen i dalje tinja u srpskim zemljama, to je, nakon slušanja ove kompilacije, više nego jasno. Nema sumnje, black metal nije mrtav, već se povukao u još dublji underground… gde mu je verovatno i mesto.

Da crni plamen i dalje tinja u srpskim zemljama, to je, nakon slušanja ove kompilacije, više nego jasno

Među 16 predstavljenih bendova, tu su poznatije kreacije poput Bethora, Kolca, Redenika, Angelgoata, Zlosluta i Absurdooma, dok smo se sa par njih relativno skoro upoznali (Ljuska, Aura Mortis). Skoro potpuna nepoznanica u mom slučaju su sastavi Rđa, Endlife, Navtepheret, Strahor, Paganus Diabolous, Infernali Gloria, Crnobog, Eris i Misanthropium. Ko su, šta su, odakle dolaze i kako im izgleda aktuelna diskografija, ne bih znao, ali sudeći po ovde predstavljenim pesmama, cenim da su svi u ranijoj demo fazi, a s obzirom na činjenicu da je SMP jedan od retkih metal medija na srpskim prostorima i da nas većina pomenutih nikada nije kontaktirala – verovatno i nisu preterano zainteresovani za iole konkretniju promociju. To je već njihov izbor.

Zajedničko za sve nabrojane je siromašna produkcija, užasno loš zvuk najčešće semplovanog bubnja (večita boljka), ali istovremeno i veoma hladan i sirov ton, prigodan ovom pravcu i aktuelnom godišnjem dobu. Par bendova kvalitetom i idejama odskače od ostalih (Navtepheret i Ljuska), dok su neki na granici slušljivosti zbog veoma oskudnog, odnosno nimalo reprezentativnog zvuka (Rđa, Crnobog, Strahor, Eris). Teško je suditi o kvalitetu i perspektivi ovih bendova s obzirom na kućne uslove i snimke koji ne govore mnogo, ali ono što je ipak dobro je sama činjenica da se mlađi bendovi interesuju za black metal zvuk, i da je kvantitet uvek pozitivna stvar. Vreme će pokazati da li će, i ko, od ovde predstavljenih mlađih snaga isplivati na površinu, i iznenaditi nas kvalitetnijim snimcima i albumima u bližoj budućnosti. Uslovi za tako nešto danas su u svakom slučaju znatno povoljniji nego ranije – dobra oprema nije toliko nedostupna, a postoji i nekoliko studija u zemlji gde se black metal može vrhunski realizovati – All My Sins aktuelni snimci najbolji su dokaz za to.

Serbian Black Metal Compilation

Kada je reč o poznatijim bendovima koji su ovde predstavljeni, treba reći da je Bethor izbacio verovatno najbolji (svakako najozbiljniji) album u dosadašnjoj karijeri, sa kojeg je naslovna pesma i uzeta za potrebe ove kompilacije, da je Angelgoat i dalje jedva slušljiv (osim ako muzički ukus ne delite sa personama poput Vožda Jovana Poganog i sličnih), te da je Zloslut uverljiv i ozbiljan sastav koji je, da su okolnosti drugačije, do sada mogao i trebao postići mnogo više.

Ova kompilacija je, naravno, dobrodošla iz više razloga. Pokazala je, pre svega, da black metal i dalje živi u Srbiji. Da scena, kakva god da je, ipak postoji, te da se i mlađi bendovi ipak interesuju za ovaj, danas ne toliko popularan pravac. Predstavlja i dobru polaznu tačku za svojevrsni povratak black metala u sferu interesovanja domaće metal publike, ako se odradi iole poštenija promocija ovog izdanja. Nadajmo se da će tako i da bude.

VA – Serbian Black Metal Compilation spisak pesama:

1. Bethor – Anarchia Diaboli
2. Kolac – 4 Boga jarca
3. Ljuska – Husks of Light
4. Angelgoat – Sabbath 666
5. Rđa – Vrištajuće stene
6. Endlife – Through Scars and Burning Smiles
7. Navtepheret – Seed of Destruction
8. Aura Mortis – In Being Engraved
9. Zloslut – Budućnost smrću blista
10. Strahor – Fallen Kingdom
11. Paganus Diabolous – As My Death Comes Near
12. Infernali Gloria – Apostol propadanja
13. Absurdoom – The Man Who Ate Death
14. Crnobog – Stradanje
15. Eris – Thou Shall Rise
16. Misanthropium – Grave Dust

Komentari