Black metal kao svetski fenomen ostavio je traga i na našim prostorima, a ovde su pod jednom zastavom okupljeni svi bitniji predstavnici žanra od kad se isti svira kod nas

  • Žanr: Black Metal
  • Izdavač: Rock Express Records, 2007.
  • Web: Rockexpress.org
  • Piše: Nebojša Lakić

Godinama smo čekali nastavak Scream Until YU Like It kompilacije (koja je po opštem mišljenju odigrala presudnu ulogu u stvaranju srpske metal scene), da bi se Rock Express na kraju odlučio za nešto drugačije izdanje. Sons of Eastern Darkness priča priču o srpskom metalu, ali samo o jednom njegovom delu, i to onom najekstremnijem i najmračnijem – black metalu. Interesantan i pomalo neočekivan potez, ali dobrodošao iz više razloga.

Black metal kao svetski fenomen ostavio je traga i na našim prostorima, a ovde su pod jednom zastavom okupljeni svi bitniji predstavnici žanra od kad se isti svira kod nas (sa izuzetkom Introitusa, nemam podatke zašto ih nema ovde, iako je poznato da su bili prvi srpski BM bend). Selekciju materijala izvršio je svima dobro poznat gitarista bendova The Stone i May Result, Kozeljnik. Prava osoba sigurno, osim njega, još mi jedino Milan Rakić pada na pamet da bi bio dovoljno kvalifikovan to da obavi.

12 bendova predstavljeno je na ovom CDu. Poznatih i priznatih, do onih koji bi za to tek trebali da se izbore. Najzvučnija imena su sigurno The Stone, May Result, Simargal, Interfector, Bethor, a tu su i relativno noviji Wolf’s Hunger (po ličnom mišljenju, jedan od najboljih srpskih bendova trenutno), Posmrtna Liturgija, Maroth, Oksanat, i oni „najmlađi“: Zaklan, Svartgren i Besomar. Deo bendova svoje albume objavilo je upravo za Rock Express, neki već imaju izgrađenu inostranu karijeru, a neki su u fazi demo snimaka i samoizdanja. Ne bih toliko govorio o pesmama, koliko o važnosti ove kompilacije. Black metal danas nije toliko jak kao nekad, nema više na desetine fanzina, a koncerti su sve slabije posećeni. Ovu kompilaciju nipošto ne treba shvatiti kao nadgrobni spomenik, da me ne razumete pogrešno, već kao pokazatelj šta smo imali, šta imamo, i šta bismo mogli imati ako se stvari razviju u pozitivnom pravcu. Lep potez bio bi i live promocija svega ovoga, gde bi nastupili predstavljeni bendovi (možda i u nekoliko gradova), ali ne znam koliko je to izvodljivo.

Jedina zamerka ide na cover i skroman buklet (nema prepoznatljivih elemenata koji bi uopšte svedočili tome da je srpska kompilacija u pitanju), ali sva podrška projektu!

Spisak pesama:

1. Zaklan – Mrij Gospode
2. The Stone – Noćas Nikog Nema Pred Dverima Nava (different album mix)
3. Simargal – Devil’s Lake of Manon
4. Svartgren – Izrod
5. Wolf’s Hunger – Moja Zemlja U Plamenu Je…
6. May Result – Mesec je Sad Sa Nama (different album mix)
7. Besomar – Final Incounter
8. Maroth – Predskazanje
9. Posmrtna Liturgija – Demons From the Past
10. Bethor – Stab Through the Heart
11. Oksanat – Besmrtan
12. Interfector – Na Krilima Noći

Komentari