Armageddon je nesumnjivo u samom vrhu srpskog i regionalnog heavy metala, a aktuelno izdanje to više nego jasno potvrđuje

Priliku da zaključi kalendarsku 2016. godinu, kada je o recenzijama srpskih metal izdanja na SMP-u reč, dobilo je specijalno izdanje novosadskih metal heroja Armageddon. Letić i ekipa počastili su nas sa čak trostrukim albumom, koji, pored obimnog audio materijala, obuhvata i DVD sa koncertom pod nazivom Live after Halloween, održanim, kako mu i ime kaže, u noći posle Halloweena 2013. godine.

Triptych je, dakle, podeljen u tri celine, pa je red da u najkraćim crtama preletimo materijal i vidimo šta se sve tu nalazi… Prvi deo nosi naziv Time Machine, i obuhvata stare Armageddon snimke (period 1989-2012) i svojevrstan je kompilacijski album, na kojem se, pored Armageddon radova, nalaze i pesme drugih novosadskih gitarskih heroja – klasici kao što su “Memories”, “Sound of Thunder”, “Clouds in the Sky”… Tu je i singl „Moment for Blues“, te Musical Pictures EP – žanrovski poprilično šarolik materijal, gde pored klasičnog heavy power metal zvuka, čujemo i neoklasiku, pa i blues rock.

Drugi disk, nazvan Triptych, otvara produkcijski doteran Eldorado EP, sada pod imenom Return to Eldorado, a na kojem se nalaze zasad najaktuelnije autorske numere Armageddona. S obzirom da je originalni EP objavljen pre četiri godine, više je nego zreo trenutak za novi autorski materijal ovog benda, ali o tome nešto kasnije… Drugi deo Triptycha, LP Night after Halloween, je koncertni snimak nastupa na metal festu Loud Proud and Deaf održanog 2013. godine u novosadskom klubu The Quarter. Na koncertu su odsvirani mahom svi veći hitovi benda iz prethodnih 26 godina postojanja. Treći deo, singl „Back to Elfish Land“, donosi akustičnu verziju ove numere, sa Milošem Krsmanovićem kao glavnim vokalom, uz pratnju ekipe iz neoklasičnog ansambla V.I.T.R.I.O.L.

Armageddon - Triptych

DVD izdanje Night After Halloween sadrži specijalni “koncert bez publike”, odnosno nastup Armageddona za novinare i generalno potrebe marketinga, i, imajući u vidu da na prethodna dva dela ovog albuma nema nekih posebnih noviteta, predstavlja najzanimljiviji segment Triptycha. Zvuk i generalno izvedba benda za svaku je pohvalu, a pored besprekorne svirke, nesumnjivo najviše pohvala ide za vokalni segment ovog višečlanog sastava (osam ih je na bini), kako glavnog pevača Miloša Krsmanovića, tako i za prateću ekipu zakukuljenih mladića. Sve u svemu, veoma efektan i uvežban nastup.

Pomenimo još i da album stiže u luksuznom, kartonskom pakovanju, sa bogatim bukletom i odličnim dizajnerskim radom Čabe Nemeta, kao i da je ovo izdanje namenjeno prvenstveno novim fanovima Armageddona, koji nisu upoznati sa ranijom fazom benda. I zaista, reč je o jednom veoma detaljnom i sveobuhvatnom izdanju, koje na najbolji način zaokružuje četvrt veka postojanja ovog heavy metal benda.

Pred nama je jedno veoma detaljno i sveobuhvatno izdanje, koje na najbolji način zaokružuje četvrt veka postojanja ovog heavy metal benda

Bez ulaska u detaljno analiziranje ponuđenog materijala jer većinu toga već sam u više navrata recenzirao uzduž i popreko u prošlosti, okrenuo bih se ka pitanjima koja se tiču budućnosti ovog benda. Naime, tokom proteklih godina lider sastava Đorđe Letić izbacivao je generalno materijal (sa neznatnim kozmetičkim izmenama) koji znamo od ranije. Povratak benda desio se sa EP-em Eldorado gde smo čuli da je bend i te kako spreman za komponovanje i izvođenje vrhunskih heavy metal numera. “Eldorado” ili “City in the Sea” zaista su među najboljim srpskim HM pesmama novijeg doba, a i na međunarodnom nivou u tom pravcu dobro kotiraju.

S obzirom da je postava kompletna i da deluje veoma stabilno, cenim da je više nego zreo trenutak za novi autorski full length ovog benda

Nakon Eldorada realizovan je i Doomsday koncert, potom reizdanje albuma Eternal Mystery, pa Magic Star live EP, i sada ovaj trostruki album. U četiri godine bilo je tu svega i svačega, ali zaista premalo novog autorskog materijala. S obzirom da je postava kompletna i da deluje veoma stabilno uprkos poznatoj činjenici da ovo nije klasičan bend, već praktično orkestar sa devet stalnih članova i nekoliko gostujućih (što je za svaku pohvalu znajući u kojem stanju je domaća metal scena), cenim da je više nego zreo trenutak za novi autorski full length ovog benda.

U Triptych i prethodna (re)izdanja uloženo je mnogo energije, živaca, znoja i novca, te bi bilo zaista tužno da dođe do zasićenja ili turbulencija u postavi koji bi usporili realizaciju novog albuma. Generalno mi je misterija zašto novi album nije objavljen već nakon Eldorado EP-a, jer Letić je veoma izdašan kompozitor i sumnjam da mu je neki naročit problem da osmisli 12-13 potpuno novih pesama. Kako bilo, ostaje da vidimo kada će se desiti konkretni pomaci po tom pitanju, a do tada, Triptych bez problema preporučujem kako starim, tako i novim fanovima benda, jer kolekcionarsko izdanje poput ovog nismo u prilici tako često da vidimo na domaćim prostorima. Armageddon je nesumnjivo u samom vrhu srpskog i regionalnog heavy metala, a aktuelno izdanje to više nego jasno potvrđuje!

p.s. Zanimljivo je za pomenuti da kompletan ovaj projekat upotpunjuje i zidni kalendar za 2017. godinu sa motivima Triptych artworka. Kalendar se do Nove godine poklanja uz svaki kupljeni primerak albuma, kao i tokom medijskih gostovanja, a bez albuma biće nabavljiv od 1. januara po ceni od 600 dinara. Više informacija na sajtu Armageddon.rs.

Armageddon kalendar

Armageddon – Triptych spisak pesama:

TIME MACHINE CD

Part One: Metal Legends (LP)
1. Sound of Thunder
2. Children of Savage Kind of Seed
3. Black Swan Rider
4. Link of the Time
5. Clouds in the Sky
6. Memories
7 . Coast to Coast
8. Go Down With R’n’R

Part Two: Moment for Blues (Single)
9. Sinner Blues (Acoustic)
10. Sinner Blues (Live)

Part Three: Musical Pictures (EP)
11. Gandalf Suite
12. Electric Gawot
13. She
14. Whisper of the Past

TRIPTYCH CD

Chapter One: Return to Eldorado (EP)
1. Intro: In Search of Eldorado…
2. Eldorado
3. Bastet
4. City in the Sea
5. Back to Elfish Land

Chapter Two: Night After Halloween (LP)
6. Horus (Live)
7. Seth / Anubis / Demon’s Advice (Live)
8. Mordor / Black Swan Rider (Live)
9. Magic Star (Live)
10. Eldorado (Live)
11. City in the Sea (Live)
12. Bastet (Live)

Chapter Three: Back to Elfish Land (Single)
13. Back to Elfish Land (Live)
14. Back to Elfish Land (Acoustic)

DVD – LIVE AFTER HALLOWEEN

Armageddon - Triptych
Produkcija82%
Originalnost86%
Vizuelni identitet91%
Uverljivost88%
87%Finalni utisak

Komentari