Fanovima klasičnog heavy metala obojenog mistikom i mitologijom Armageddon bez problema preporučujem, ali nema potrebe da se ograničavamo samo na to – ovo je koncert koji svaki ljubitelj gitarskog zvuka treba da posluša i pogleda. Sa nestrpljenjem očekujem novi album!

  • Žanr: Heavy/Sympho Metal
  • Izdavač: Miner, 2014.
  • Web: Armageddon.rs
  • Piše: Nebojša Lakić

Novosadski sastav Armageddon obeležio je 25 godina postojanja i širenja heavy metala specifičnim koncertom, koji je održan 21.12.2012. (sa početkom u 21:12h – jasna vam je simbolika) u Studiju „M“ u tom gradu. Dvadeset pet godina svakako nije mala stvar, pa je prvih četvrt veka na sceni ekipa proslavila kako i dolikuje – velikim solističkim nastupom, koji je zabaležen na bogato opremljenom CD-u, ali i DVD-u, te objavljen za Miner Recordings.

Naravno, upućeni će znati da se tih 25 godina veže najpre za jednog čoveka, multiinstrumentalistu i kompozitora Đorđa Letića, koji je dobar deo tih godina proveo snimajući samostalno i objavljujući Armageddon albume u zemlji i inostranstvu. Letić je sarađivao i sa bendom Tornado, ima i jedinstven projekat V.I.T.R.I.O.L., ali ga je ljubav prema klasičnom heavy metalu i ovom projektu održala do danas, kada je rešio da je vreme za kompletiranje postave i koncertne nastupe, te objavljivanje novog albuma. Teren je pripremljen EP-em Eldorado i koncertom o kojem upravo govorimo.

Doomsday Concert održan je na to famozno veče kada nas je, prema majanskom proročanstvu i kalendaru, trebalo da zadesi smak sveta. Preživesmo mi to ipak, a i neka smo, jer ako ništa, imamo konačno priliku da čujemo šta je to ovaj bend zamislio za to veče i ocenimo kvalitet realizacije, odnosno uspešnost celog projekta.

S obzirom da je set lista ista na audio i video izdanju, treba reći da je zvuk adekvatno zabeležen i prenesen na CD, dok i sa vizuelne strane uglavnom nema nikakvih problema, odnosno, bina i okruženje u potpunosti odgovaraju mističnim tekstovima i (pre svega egipatskoj) tematici koju bend obrađuje u svojim tekstovima. Sa druge strane, malo više rasvete zbog još jačeg efekta možda ne bi bilo zgorega, iako heavy metal i mrak oduvek idu ruku pod ruku.

armageddon2014

Armageddon danas nije „običan“ heavy metal sastav. Naime, u bendu je, ne jedan ili eventualno dva, već čak četiri pevača, plus Letić kao prateći vokal. Miloš Krsmanović je glavni pevač, a tokom celog koncerta prate ga Željko Andrić (bas vokal), Vladimir Zorijan (bas vokal) i Marko Skendžić (tenor vokal). Jasno je da u ovakvoj postavci vokalni deo Armageddon priče dobija najviše pohvale, jer je malo ko na našim prostorima posvetio ovoliko pažnje tom segmentu. Krsmanović je više nego odgovarajući vokal za Armageddon – čvrst, muževan, a ni strasti mu ne nedostaje. Gitarski dvojac Đorđe Letić/Zoran Dražić veoma je skladan, dok je i ritam sekcija Nebojša Bjeletić/Tara Kerac uvežbana i na visini zadatka. Pomenimo još i klavijaturistu Miloša Marčetu koji je dobio dosta prostora, a taj instrument sasvim dobro leži na zamišljenu muziku ovog benda. Dakle, sa sviračke strane i gledajući na uvežbanost i izvedbu benda, najviše ocene, a ovde bih jedino istakao da malo više „živosti“ od strane ekipe na bini ne bi škodilo – ipak je reč o heavy metal bendu, a znamo kako takvi moraju da se ponašaju kada je reč o koncertima i utisku koji treba da ostave na publiku.

OK, idemo dalje. Među pesmama nalaze se, pre svega, ove najaktuelnije sa pomenutog Eldorado EP-a, ali i dobar deo onih koje su obeležile Letićev rad u prošlosti – Egyptian Suite iz 2010. je poslednji studijski album benda i pesme sa njega dominiraju, a tu su i numere sa izdanja Eternal Mystery iz 1993., United Forces iz 1995. i Savage Home DemoNS iz 1998. Svakako jedan od najvećih aduta Armageddona i generalno srpskog heavy metala, pesma „Black Swan Rider“ (znamo je i sa albuma benda Tornado), dobila je potpuno novu energiju i među najubedljivijim je momentima ovog koncerta. U izvođenju pesme „Bastet“, jedne od (naj)boljih sa Egyptian Suitea, ekipa je dobila pojačanje od strane Marte Balaž (sopran) i Florijana Balaža (violina). Divna izvedba iste.

Na kraju, treba reći da je trud oko celog ovog projekta i te kako za pohvalu. Hiljade stvari moralo je organizovati i pripremiti da bi se sve ovo realizovalo na nivou na kojem se realizovalo. Govoriti o tome kako ovako nešto niko ranije na srpskoj metal sceni nije izveo nema ni potrebe, jer nažalost, nikad nismo bili jaki po tom pitanju. Fanovima klasičnog heavy metala obojenog mistikom Armageddon bez problema preporučujemo, ali nema potrebe da se ograničavamo samo na to – ovo je koncert koji svaki ljubitelj gitarskog zvuka treba da posluša i pogleda. Sa nestrpljenjem očekujem novi album!

Spisak pesama:

1. Intro: In Search of Eldorado
2. Eldorado
3. City in the Sea
4. Children of Ra, Prophecy of Thoth
5. Secret of Sobek
6. Bastet
7. Magic Star
8. Mordor
9. Black Swan Rider
10. Back to Elfish Land
11. Sinner Blues
12. Horus the Avenger
13. Words of Osiris
14. Seth Will Rise
15. Anubis
16. Demon’s Advice
17. Eldorado (Reprise)
18. Bastet (Reprise)

DVD bonus:
Photo and cover art gallery
Interview with Đorđe Letić

Armageddon - Doomsday Concert
Produkcija79%
Originalnost90%
Vizuelni faktor79%
Uverljivost87%
84%Finalni utisak

Komentari