Dakle, Armageddon danas ima kompletnu postavu koja broji devet ljudi, i kako se čini, celu armiju gostujućih muzičara na raspolaganju. Stoga, cenim da je trenutak za potpuno novi Armageddon album više nego savršen

Reizdanje Armageddonovog albuma Eternal Mystery iz 1990. godine pojavilo se ovih dana produkcijski osveženo i upakovano u bogat buklet, posredstvom Tmina Recordsa. Jedan od najstarijih aktivnih domaćih metal bendova, te po brojnim izvorima – prvi sympho power metal sastav u ovom delu Evrope, aktivniji je nego ikada tokom poslednjih godina i to nas sve u SMP-u veoma raduje.

Naime, nakon albuma Egyptian Suite iz 2009. godine, alfa i omega sastava, novosadski multiinstrumentalista Đorđe Letić upotpunio je postavu te nam predstavio novi bend i zvuk putem EP-a Eldorado (2012), odnosno još konkretnije, putem live DVD-a Doomsday Concert (2014). Pred nama je sada reizdanje albuma Eternal Mystery, koji je originalno objavljen 1990. godine, i kao takav, sniman je na osam kanala, da bi na novoj, 2015. verziji, stvari dodatno doterane, te prema informacijama koje dobismo iz tabora benda, sada je tu 128 nasnimljenih kanala, a u celu priču uključen je i mešoviti hor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, gudački kvartet, operske pevačice… dok je i sam tracklist upotpunjen sa bonus numerama. Očigledno je da je reč o jednom poprilično nesvakidašnjem izdanju, koji nam na simpatičan način pruža uvid u korene srpskog metala.

armageddon-2015

Nesumnjivo najveći adut Armageddona, ličnog sam mišljenja, uvek je bila kompozicija „Black Swan Rider“. Nju će uslovno rečeno mlađi čitaoci verovatno pre znati iz Tornado verzije, koja joj je, ponajviše zbog trenutka u kojem se pojavila i uzdizanja srpske metal scene početkom dvehiljaditih (u čemu je najveću ulogu igrao Rock Express, odnosno braća Rogošići) i donela dosta širu popularnost nego što je to ranije bio slučaj. Sigurno, reč je o jednoj od najboljih srpskih metal pesama svih vremena. Zahvaljujući istorijskim podacima u bukletu, vidimo da je ista komponovana davne 1981. od strane Branka Badžića Šloga (Pergament). Preuređena za Eternal Mystery, i u ovoj, sa današnje tačke gledišta produkcijski skromnijoj studijskoj verziji, zvuči veoma inspirativno, istovremeno nagoveštavajući sav potencijal i mogućnosti Armageddona u narednom periodu.

Važne pomena su i numere „No Advice“, prava heavy metal himna, te epska „Heavy Metal Symphony“ (sa originalnih 19 minuta, ovde je produžena na čak 28 minuta), dok je barokna kompozicija „Sarabanda“ dobila novu verziju i novo ime, „Funeral March“, te vokale kojih u originalu nema. A kada je o vokalima reč, tu valja pohvaliti fantastičnog Miloša Krsmanovića, koji briljira upravo u pomenutoj „Funeral March“. Zaista, da je Letić dodatno pretražio celu Srbiju i region, teško da bi našao više odgovarajućeg pevača za ovaj projekat.

Dakle, na kraju, recimo i to da Armageddon danas ima kompletnu postavu koja broji devet ljudi, i kako se čini, celu armiju gostujućih muzičara (horovi, gudači, naratori…) na raspolaganju. Stoga, cenim da je trenutak za potpuno novi Armageddon album više nego savršen!

Memories, Memories…

Zvanični deo recenzije završen je sa prethodnim paragrafom, a ako mi ne biste zamerili, dozvolio bih sebi da, potpuno subjektivno, izrazim želju da se na novom albumu, ako ništa a ono barem u bonus sekciji, pronađu komplet ponovo sređene i sa novom postavom snimljene „Black Swan Rider“, te numere „Memories“ i Pergamentova „Children of a Savage Kind of Seed„. Nekoliko je razloga zašto bi to bilo izvodljivo i zanimljivo – „Memories“ se u originalu nalazi na B strani jednog od Armageddonovih izdanja United Forces, i iako je ne potpisuje Letić ili Armageddon, sastav je izvodi na koncertima, odnosno bila je na repertoaru na poslednjem Exit festivalu, a isto važi i za „Children of a Savage Kind of Seed“. Obe su svakako upakovane na Armageddonovo izdanje Heavy Metal Saga (2002), sastav koji je izvodio „Memories“ odavno ne postoji, a isto važi i za Pergament, a s obzirom da je reč o predivnim pesmama uz koje je stasala cela jedna generacija srpskih metalaca (myself included), te da niko drugi osim Armageddona nema ni pravo ni mogućnost da to kvalitetno danas izvede, bilo bi zaista super čuti ih produkcijski prilagođene za 2015. godinu. Živi bili, pa videli!

Spisak pesama:

1. Appearing – Intro
2. No Advice
3. The Curse of Black Swan
4. Black Swan Rider
5. Magic Star
6. Sarabana in „D“ Minor
7. Heavy Metal Symphony „Eternal Mystery“
Radio bonus tracks:
8. No Advice – Short version
9. Funeral March – Sarabanda 2015
10. Heavy Metal Symphony – Short version
11. Mordor Overture – Live version

Armageddon - Eternal Mystery Rediscovered
Produkcija70%
Originalnost90%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost83%
81%Finalni utisak

Komentari