Imajući u vidu da je bend sada potpun, ostaje da se nadamo da su ovim, saberi-oduzmi, veoma dobrim EP-em samo najavili svoj povratak na scenu

  • Žanr: Heavy Metal
  • Izdavač: One Records, 2012.
  • Web: Armageddon.rs
  • Piše: Nebojša Lakić

Novosadski multiinstrumentalista, pevač i kompozitor Đorđe Letić, nakon više projekata tokom poslednjih godina (Tornado, V.I.T.R.I.O.L., solo radovi) konačno je kreativnu energiju usmerio u ono po čemu je, na kraju krajeva, i postao poznat – sastav Armageddon.

Podsetimo, Armageddon važi za jedan od prvih sympho power metal bendova/projekata u ovom delu Evrope. Prvi snimci datiraju još iz 1993. godine (Eternal Mistery, Megaton), a ceo opus uglavnom je bio solo rad Đorđa Letića, da bi se na povratničkom albumu Egyptian Suite (2010., Karthago Records) proširila postava benda, i teren pripremio za povratak Armageddona na scenu, onako kako to i dolikuje.

Dve godine nakon povratničkog albuma, u nešto drugačijoj postavi, stiže nam i Eldorado EP, objavljen za beogradski One Records. Materijal čini intro i pet pesama, snimljenih u studiju Big Sound, pod producentskom palicom Dragana Jovanovića Snekya i Mr. Biga. Pesmu „Bastet“ znamo sa albuma Egyptian Suite, a „Back to Elfish Land“ nalazila se kao bonus pesma na onom drugom Letićevom projektu V.I.T.R.I.O.L., albumu Songs of Fairies. Ove ostale, potpuno su nove Armageddon kompozicije.

Pre svega, moram reći da mi je žao što je ovde reč o mini izdanju a ne kompletnom albumu, zbog toga što se potencijal za veća dela i te kako oseti, a i teško je pričati o svega par pesama, imajući u vidu da dve znamo od ranije, jedna je intro, a nove su dakle samo naslovna „Eldorado“ i sledeća „City in the Sea“.

Sa druge strane, obe pesme su veoma dobre! Armageddon je uvek imao autentičan zvuk, pa je i ovde to slučaj. Numere su obojene mračnom i mističnom atmosferom, čemu doprinose i dosta dobro postavljene klavijature. Mid/uptempo heavy metal u oba slučaja, gde pre svih briljira pevač Miloš Krsmanović. Pesme su melodične sa jakim refrenima i bombastičnim deonicama, i tek donekle „oštećene“ ne baš sjajnom produkcijom i odnosom instrumenata u pojedinim delovima, jer ovo što čujemo zahteva produkciju evropske klase kakvu imaju bendovi sličnog usmerenja.

Odlično zvuči i „Bastet“ u novoj varijanti, svakako jedna od lepših (da je tako opišemo) metal pesama snimljenih na srpskoj sceni, a i helloweenska „Back to Elfish Land“ kompletira priču kako treba.

Imajući u vidu da je bend sada potpun, ostaje da se nadamo da su ovim, saberi-oduzmi, veoma dobrim EP-em samo najavili svoj povratak na scenu, da je full album u pripremi, te da nećemo predugo čekati na isti.

Do tada, ako se ranije niste susreli sa Armageddonom, probajte ovaj EP, i potražite prethodni album, a vredi reći da bi i Rock Expressovo izdanje Heavy Metal Saga takođe svaki pošten srpski metal fan trebao imati u kolekciji.

Spisak pesama:

1. Intro: „In Search of Eldorado
2. Eldorado
3. City in the Sea
4. Bastet
5. Back to Elfish Land

Armageddon - Eldorado
Produkcija66%
Originalnost84%
Vizuelni faktor77%
Uverljivost78%
76%Finalni utisak

Komentari