Elvenpath i ovaj album mirnog srca mogu da preporučim svakom iskrenom heavy metal fanu kojem je tradicionalni pristup metalu mnogo draži od aktuelnih trendova u omiljenom nam žanru

Elvenpath je heavy power metal sastav iz Frankfurta, Nemačka, a na SMP-u već ste bili u prilici da čitate o njima, kroz recenziju prethodnog, istoimenog ostvarenja iz 2011. godine. Nemački bend na Srpskom Metal Portalu, to uvek znači samo jedno – u postavi je naš čovek. Banjalučanin Dragutin Kremenović i ekipa, dakle, nastavili su svoj heavy metal pohod što nas veoma raduje, jer reč je o bendu koji veoma dobro zna kako se svira ovaj žanr, i kako finalni proizvod treba da izgleda i zvuči.

Elvenpath je bend koji veoma dobro zna kako se svira ovaj žanr, i kako finalni proizvod treba da izgleda i zvuči

Treba reći i da Pieces of Fate nije baš najsvežije izdanje, iako jeste aktuelno kada je reč o diskografskoj aktivnosti Elvenpatha. Naime, album je objavljen prethodne godine, a svoj put do nas pronašao je tek nedavno. Međutim, kako baš i nije svakodnevnica da naši ljudi rade kvalitetan posao u metal bendovima širom planete (mada nam je uvek drago kada to jeste tako, setimo se tunižanskog benda Persona sa našom Jelenom Dobrić za mikrofonom, koji smo vam nedavno predstavili), red je da napišemo koji red. Sa druge strane, postoje solidne šanse da, iako ste fan heavy metala, Elvenpath niste imali priliku ranije da čujete, a verujte mi na reč, Pieces of Fate je album koji vredi proučiti i konkretnije mu se posvetiti.

Ono što mi se posebno svidelo na prethodnom ostvarenju benda, a što je i ovaj put slučaj, je sposobnost ove ekipe da se fokusira na ono što i jeste najbitnije, ne samo u heavy metalu, ali i posebno u tom žanru – pravljenje zaraznih, pevljivih, epskih pesama koje će dugo vremena da vam se zadrže u glavi. Materijal savršeno dobro zvuči u kućnim uslovima, dok, ubeđen sam, svoju punu snagu pokazuje tek u koncertnom okruženju.

elvenpath-2016

Foto: Facebook / Elvenpath

Produkcijski, sastav zna šta radi, zvuk je odličan, svirka čvrsta i precizna, a Dragutinov vokal još ubedljiviji nego na prethodnom ostvarenju, i on je, uz gitarski duo Till Oberboßel / Oli Rossow, sasvim sigurno najjače oružje Elvenpatha. Ne bih ovde izdvajao nijednu pesmu iako imam svoje favorite, jer zaista, kada album počne, ni u jednom trenutku ne poželite da preskočite neku numeru. Ovo je tradicionalni heavy metal u svom najboljem izdanju.

Materijal savršeno dobro zvuči u kućnim uslovima, dok, ubeđen sam, svoju punu snagu pokazuje tek u koncertnom okruženju

Napomenimo ovde da, iako se bend zove tako kao što se zove, tekstovi nemaju nikakve veze sa vilenjacima, zmajevima (iako jedan jeste pronašao mesto na omotu albuma) i drugim Tolkinovskim temama. Ali imaju sa herojstvom, bitkama, čelikom, borbom dobra i zla… i naravno, metalom. Numera “Wild Boars of Steel” posvećena je Taunus Metal ekipi koja organizuje istoimeni festival, uz pomalo šaljiv deo teksta na račun najvećeg evropskog metal festa: “Wacken ain’t the place to be, Just losers, greed and misery, This ain’t what Metal is about, The Boars will take the bull right now”. Možda je reč o nekakvoj internoj šali na relaciji dva festivala, ili večitoj metal dilemi ko je od koga iskreniji, ali ne bismo dalje da komentarišemo, jer zaista ne znamo šta tačno „metal veprovi“ imaju protiv „metal bikova“.

Da zaključimo – Elvenpath i ovaj album mirnog srca mogu da preporučim svakom iskrenom heavy metal fanu kojem je tradicionalni pristup metalu mnogo draži od aktuelnih trendova (na polju produkcije posebno) u omiljenom nam žanru. Sve je tu, sve ono što volimo i želimo od heavy metal benda. Ništa manje i ništa više…

Elvenpath – Pieces of Fate spisak pesama:

1. Mountain of Sorrows
2. Battlefield of Heaven
3. Sons of the Blood Cult
4. The Liars Dance
5. Testament of Tragedy
6. Wild Boars of Steel
7. Coming Home
8. Sentinel of the Past
9. Queen Millennia
10. On the Elvenpath

Elvenpath - Pieces of Fate
Produkcija90%
Originalnost73%
Vizuelni identitet87%
Uverljivost92%
86%Finalni utisak

Komentari