Ako je ijedna vest u vezi koncertnih dešavanja u Srbiji ove godine odjeknula totalno neočekivano (barem što se malo tvrđe muzike tiče), to je svakako bila vest da će zahvaljujući ekipi iz Banathardkor Kolektiva američki stoner heroji Karma to Burn u sklopu svoje evropske turneje nastupiti u Zrenjaninu, gradu koji inače nije preterano poznat po svirkama baš tolikog kalibra.

  • Piše: Miroslav Lelek
  • Copyright: SMP, 2011.
  • Nastupili: Karma to Burn
  • Lokacija: Klub Infuzija, Zrenjanin
  • Datum: 12.12.2011.

Ubrzo je potvrđen i nastup u Beogradu dan kasnije, no uprkos tome se 12. decembra u klubu „Infuzija“ u sastavu zrenjaninskog Kulturnog centra skupila iznenađujuće fina količina ljudi više nego spremnih da isprate nastup ovih kultnih instrumentalista.

Nažalost, prvobitno najavljeni Stonebride (odličan hrvatski stoner bend) su bili prinuđeni da u poslednjem trenutku otkažu nastup, no uprkos tome, atmosfera je bila na vrlo visokom nivou i negde oko 23:15 (baš kao što je i najavljeno) Karma to Burn izlaze na binu.

Svirka počinje sa „47“, uvodnom pesmom sa još uvek aktuelnog albuma V koja na pravi način započinje celu priču, da bi se na nju odmah nadovezao možda i najveći K2B hit – „8“. Za slučaj da ima neupućenih, red je da napomenem da većina pesama ovog benda nema „normalne“ nazive nego su jednostavno označene brojevima, pa su i u Zrenjaninu odsvirane isključivo „numerisane“ pesme, a bend se takođe odlučio da svira samo numere bez vokala, te je usledila prava kanonada izvrsno odsviranih instrumentala.

karmatoburn05Zvuk je bio taman kakav treba – ni preglasan, ni suviše tih, i sve se čulo baš kako treba, umnogome zahvaljujući i činjenici da su u bendu svega tri čoveka, te da su uz pomoć samo jedne gitare, basa i bubnjeva činili stvari koje mnogi „mnogoljudniji“ bendovi ne bi tako dobro izveli.

Ovde se stvara potreba da posebno pohvalim bubnjara Roba koji je svojim maštovitim, snažnim i krajnje ubedljivim sviranjem ostavio bez daha sve prisutne i pokazao kako treba da zvuči PRAVI rock’n’roll bubnjar (a koji pritom izgleda kao neka mešavina rabina i drevnog šamana). Ni William i Rich nisu puno zaostajali po pitanju demonstracije moći na gitari/basu, svi su oni majstori svojih instrumenata, te je bilo uživanje gledati ih, a po njihovim osmesima je bilo vrlo jasno da su i oni uživali u svakom sekundu provedenom na bini.

Nabrajanje cele setliste bi bilo slično objavljivanju rezultata poslednjeg kola Bingo izvlačenja, te ću reći samo da se pored već pomenutih pesama našlo mesta za sve bitnije hitove („32“, „28“, „19“, neizbežna „20“…), te da je nakon 70 minuta koji su proleteli brzinom svetlosti usledio i nezaobilazni bis posle kojeg su Karma to Burn i definitivno sišli sa bine ostavivši sve prisutne apsolutno prezadovoljnim.

A da li je ovaj koncert bio dovoljno uspešan da započne celu tradiciju ovakvih svirki u Zrenjaninu u budućnosti – vreme će pokazati. Sva nada da će biti tako.

Komentari