(FOTO) Jedan je ANNIHILATOR!

U petak 16. oktobra 2015, beogradska publika imala je priliku da poseti čak tri velike rock & roll manifestacije u gradu: koncert benda Apocalyptica u Domu Sindikata, Eyesburn u KST-u, te veliki Annihilator, predvođen hodajućom institiucijom – Jeff Wattersom u Domu omladine Beograda. R’N’R je mrtav? Ne recite to dva puta!

Ružno oktobarsko vreme nikako nije moglo negativno da utiče na ovoliku koncentraciju pozitivne energije koja je sinoć bila prisutna u našem glavnom gradu. Tri velika koncerta, za svakoga po nešto. Nisam imao prilike da zavirim na sve koncerte, nažalost, ali sa druge strane, ispratiti jednu sjajnu thrash metal manifestaciju, od samog početka do kraja, za mene predstavlja pravu poslasticu i defintivno ispunjeno veče. Samim dolaskom pred Dom omladine, znao sam da će ovo biti sjajno veče za sve ljubitelje jednog od najuticajnijih metal žanrova svih vremena.

Koncert je počeo na vreme, bez kašnjenja. Vrata su otvorena u 20h, prvi bend Archer, izlazi na binu u 20:30. Archer je američki heavy metal bend, osnovan 2004. godine, iza sebe imaju dva full length albuma: Doom$day Profit$ i aktuelni album, Culling the Weak.

Archer pogodili direktno u metu

Prva impresija po ulasku u salu Amerikana, budući da se prvi put susrećem sa ovim bendom, je bila: „Sjajan zvuk! Ovo je trio? Neverovatno!“ Bend, iako, dakle, radi kao trio (vokal/gitara, bass i bubanj), zvuči izuzetno „veliko“ i popunjeno. Uz sjajan vokalni performans i vrhunski zvuk gitare, ovaj melodični heavy metal bend je definitivno pozitivno iznenađenje za mene. Archer je imao solidno ispunjenu salu, ne toliko zainteresovanom publikom, koja je „kulturno“ ispratila bend, koji je po mom mišljenju, jedan od trenutaka večeri. Sastav definitivno zna šta radi, a ovde bih se i poigrao sa njihovim imenom, i rekao da su momci definitivno vrhunski „strelci“ i da pogađaju direktno u metu sa svojom vizijom heavy metal zvuka.

archer-16-10-2015-jelena-katanic7

Pored pesama sa svojih izdanja, na Archer set listi sinoć se našla i obrada hit numere benda Megadeth – „Tornado of Souls“, koja je defintivino razmrdala još uvek nezagrejanu beogradsku publiku. Sjajan bend i sjajan uvod u ono što tek predstoji.

Smena bendova na bini je protekla baš brzo, tako da smo već posle nekih petnaestak minuta imali priliku da nastavimo dalje nastupom benda Harlott. Ovaj energični australijski thrash metal sastav nas je svojom muzikom vratio direktno u 1986. godinu. Bend svira old school thrash metal, kakav treba da bude. Bez mnogo pametovanja, sa puno agresije i brzine. Harlott je nešto mlađi sastav, nastao 2006. godine, i baš kao i Archer, iza sebe imaju dva studijska albuma: Origin i aktuelni Proliferation, koji su i promovisali na ovom koncertu. Izuzetno energičan nastup, sa dosta kretanja na bini. Ali, nakon Archera, ovaj bend je dosta tanko zvučao i ne baš mnogo interesantno beogradskoj publici u sad već lepo ispunjenoj sali. Harlott je bez sumnje kvalitetan bend, ali neki pozamašan utisak nisu ostavili. Nastup je bio na mestu, ali po mom mišljenju, oni su trebali da budu prvi bend, a da nakon njih nastupa Archer. No, šta je tu je. Na red dolazi ono što smo svi željno isčekivali!

Nešto duža pauza između dva nastupa, što je i očekivano. Ali nakon nekih dvadesetak minuta pauze, svetla se gase, a uvodni tonovi pesme „Rock You like a Hurricane“ benda Scorpions ispunjavaju prostoriju, sprema se nešto posebno (Annihilator već duži vremenski period koristi baš ovu numeru kao svojevrstan intro koncerta – op.aut.). Pesma se završava, a na bini se pojavljuje Jeff Watters i otvara koncert sa „King of the Kill“. Svojom pozitivnošću, Jeff je ispunio celu salu, i koncert je počeo!

Publika je sa ovacijama pozdravila završetak prve numere. Nema vremena za predah, bend već nastavlja sa narednom pesmom, nešto sporijom „Snap“, sa aktuelnog albuma. Publika je ispratila savršeno celu numeru, atmosfera je sjajna. Najzad, Jeff se obraća publici i najavljuje numeru „Suicide Society“, sa kojom je nastavljen kraći set pesama sa aktuelnog, istoimenog albuma Suicide Society.

Između pesama, u trenucima štimovanja, Jeff koristi priliku da se zahvali na sjajnom prijemu domaće publike, kao i da se seti nekolicine trenutaka iz prošlosti, turneje iz 1991. na kojoj je Annihilator rame uz rame sa Panterom bio predgrupa legendama heavy metala bendu Judas Priest u tada zajedničkoj državi SFRJ, preciznije, Sloveniji.

Annihilator svoj nastup nastavljaju jednim od najvećih hitova benda, numerom „Set the World on Fire“, sa istoimenog albuma. Publika sa oduševljenjem dočekuje baš ovu numeru, u glas peva svaki refren, ruke su konstantno u vazduhu, bend i publika su sad već jedno. Osetio sam kao da je ovo trenutak koji je svaki čovek u publici želeo. Annihilator je ime, kvalitet ovog benda nikad nije dovođen u pitanje, ali zenit benda su prva tri albuma, te pesme je publika najviše očekivala i najbolje prihvatala.

Usledilo je još nekoliko numera sa prva dva albuma: „WTYD“ i „Never, Neverland“, koju je Jeff najavio kao jednu od njegovih najdražih pesama, sa najboljeg Annihilator albuma, kako on sam kaže.

Moram iskoristiti priliku da stvarno pohvalim posećenost i atmosferu. Publika je bila 100% uz bend tokom celog koncerta. Prelepa slika!

Alisa u zemlji Srbiji

Nakon kraćeg seta numera iz perioda devedestih godina, bend je publiku počastio hitovima iz ranijih godina benda: „Phatasmagoria“ i „Brain Dance“, a onda dolazimo do najvećeg hita benda koji Jeff najavljuje: „Ovu pesmu mrzim najviše na svetu, mrzim da je čujem, da je sviram kod kuće, da mislim o njoj, da čujem priče o njoj. Mrzim je. Ali, kada dođe vreme da je sviram na koncertu, prvim tonom pesme, sve se menja i sva ta mržnja nestaje. Ovo je Alison Hell“. Atmosfera je, očekivano, eksplodirala!

annihilator-16-10-2015-jelena-katanic2

Sledi još nekolicina pesama, koje jednostavno nisu mogle da isprate „Alison Hell“, kao najveći hit kanadskog benda. Atmosfera je malo stagnirala, ali Jeff koristi priliku i kroz ćaskanje sa publikom, bend je odsvirao nekoliko refrena pesama sa prva četiri albuma, kao medley: „Reduced to ash“, „21“, „Kraft Dinner“.
Annihilator je koncert završio pravom thrash metal poslasticom „Human Insecticide“. Stavio tačku na sjajno veče, pokazao da je Alisa i dalje tu, putuje širom sveta i pokazuje da je metal živ.

Jeff Watters, kao suština ovog benda, je jedna sjajna ličnost, svirački genije, iskreni zaljubljenik u metal i rock and roll, jedna ljudska i muzička gromada, koja je tokom celog koncerta osmehom širila pozitivnu atmosferu i učinila svakog čoveka na koncertu srećnim. Iako smo svi priželjkivali još više numera sa prvih albuma, ne možemo kazati da smo ostali uskraćeni za nešto. Imali smo priliku da kroz nekih sat i po koncerta prođemo kroz celu diskografiju benda, uživamo u sjajnoj atmosferi i koncertu, te se uverimo zašto je Annihilator jedan od najboljih bendova svih vremena unutar omiljenog nam muzičkog pravca.

Na kraju, drago mi je i da se serijal uspešnih heavy metal koncerata u Srbiji nastavlja. 2015. godina je jedna od koncertno najkonkretnijih godina u poslednjoj deceniji i nadajmo se da će naredna biti još bolja!

Komentari