Dobrodošli na “Veče sa Machine Head”, najavio je frontment Robb Flynn, negde na početku koncerta, ove specijalne turneje, koja na svu sreću nije zaobišla ni Beograd! U toku dana bilo je i strepnje da li će se sve realizovati na vreme i kako treba, s obzirom na trenutnu haos situaciju sa izbeglicama i (zatvorenim) granicama oko nas, ali je srećom sve bilo spremno za spektakl u pravom smislu te reči!

  • Nastupili: Machine Head
  • Lokacija: Dom omladine, Beograd
  • Datum: 21.09.2015.
  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Aca Todorović, Marko Jovanović
  • Copyright: SMP, 2015.

Na ovoj turneji, Machine Head nemaju predgrupe, specijalne goste, nego sviraju sami i to traje bukvalno dva i po sata. Ne pamtim da sam skoro slušao bend koji svira toliku set listu… hm… još od Metallice 2004. godine.

Vrlo dobro popunjena sala Amerikana u Domu omladine, što se dalo videti i ispred, bila je spremna na vožnju kroz karijeru benda koja traje još od početka devedesetih godina. Nakon laganog introa, grunuo je “Imperium”, zvuk je bio sjajan, ne tako glasan, baš kako treba, masa, kao i bend, vidno raspoloženi, nikad ne biste pogodili da je dosadni ponedeljak.

machine-head001

Ređale su se “Beautiful Mourning”, novija “Now We Die”, “Bite the Bullet”, “Locust”, vraćanje u nu metal fazu benda i “From This Day”, hit hitova “Ten Ton Hammer”, “This Is the End”, gde se odlično predstavio i “novajlija”, basista Jared, usledile su i “All Falls Down”, skakačka “The Blood, the Sweat, the Tears”, “Slanderous”, pa predah pre “Darkness Within”, gde je Flynn publiku podsetio na preminulog Dimebaga, te kako su oni tu užasnu vest primili neposredno pre prvog koncerta u Srbiji 2004. godine – Beograd im je svakako ostao u sećanju.

machine-head002

I onda numera koju sam posebno čekao , “Bulldozer”. Atmosfera se opasno zahuktala (circle-pit, wall of death), a potom su usledile i “Killers & Kings”, prvi singl benda ikada – “Davidian”, epska “Descend the Shades of Night”, “Now I Lay Thee Down”, “Take Me Through the Fire”, “Aesthetics of Hate”.

Bend je zaista pucao iz svih oružja, neverovatno su vladali scenom, perfektno uvežbani, kao da im je ovo prvi koncert na turneji. Jednostavno još jednom moram priznati da su tokom svih ovih godina izrasli u prave metal velikane i zasigurno predstavljaju jedan od najjačih metal bendova ikada.

Pred sam kraj su nam priredili i jednu od najkvalitetnijih sa novog izdanja Bloodstone & Diamonds, kompoziciju “Game Over”, a onda i legendarnu “Old”, pesmu koja je izašla pre tačno 20 godina. Numera “Halo” je imala čast da zatvori ovaj zaista moćni koncert i stavi tačku na ovo metalno putovanje.

Iako sam bio pomalo zbunjen zašto su medijima zabranili da fotografišu/snimaju koncert, ubediše me da je ovako mnogo intimnije veče na relaciji bend – fanovi. Iz tog razloga nemamo galeriju slika, iako je sama scena fenomenalno izgledala, ali “pokrasmo” po koju od fanova, čisto da vam ilustrujemo kako je to izgledalo.

Mada, mnogo bi bilo bolje da ste bili prisutni i osetili sami, zar ne?

machine-head003

Komentari