G N’R u Beogradu – još jedan od koncerata koji se čekao 20 i kusur godina. No, neka, i u ovom slučaju važi ona stara „ko čeka, taj i dočeka“, i svi zadovoljni.

  • Piše: Darko Živković
  • Copyright: SMP, 2010.
  • Nastupili: GUNS N’ ROSES + Danko Jones, Night Shift
  • Lokacija: Arena, Beograd
  • Datum: 23.09.2010.

Šalu na stranu, dugo najavljivan koncert legendarnog sastava Guns n’ Roses, bio je zakazan za 23. septembar. Horde fanova slile su se u Beogradsku arenu, priželjkujući dobar provod i preslušavanje mnogobrojnih hitova ovog benda, na kojima se odrastalo, i odrasta. Ipak, postojala je i ona boljka, da li će Gunsi ispuniti očekivanja. Nije to ta postava, nema Slasha – nema Gunsa i sl., sve su to teme koje su aktuelne u raznim raspravama na raznim forumima, od dana kada se Chinese Democracy konačno pojavio na tržištu. Kako bilo, da se ne lažemo – Gunsi su odsvirali u ton, i posao odradili bez greške. Krenemo redom…

Koncert je otvorio Night Shift (ovo je većina ljudi preskočila, mnogo rano, bre!), a nakon njih nastupili su Kanađani Danko Jones. Momci ne zvuče loše studijski, uživo je to ipak nešto drugačija priča. Jednostavnije rečeno, mršav nastup, koji je, ako ništa, poslužio kao zagrevanje za headlinere.

Oko 23:30 časova, gase se svetla i kreće intro sa poslednjeg albuma koji nas uvodi u numeru Chinese Democracy, a nakon nje, direktan udarac u vidu hita (nad hitovima) Welcome to the Jungle, sa kojim kreće ludnica. Iako su na samom početku, i publika i Gunsi bili pomalo mlaki, vremenom se to dalo popraviti i svi uslovi za jednu opaku noć bili su spremni.

Nova postava zvuči čvrsto, ozbiljno, uvežbano, sa dobrim scenskim nastupom, zaista bez kompromisa. Svako na svoj način. Posebno je zanimljivo bilo gledati trojicu fenomenalnih gitarista koji se smenjuju kako bi svaki pokazao da sa pravom svira u bendu u kome nema šale (svi znamo kakav je Axl).

Ređaju se hitovi iz svih faza benda (It’s So Easy, Mr. Brownstone, Live and Let Die, Rocket Queen, You Could Be Mine…), atmosfera sve vrelija. Kako to obično biva, lopta se spuštala sa vremena na vreme zbog balada koje su terale na plakanje (barem one slabije na sentiše). Axl je slabo progovarao (a mnogo bolje pevao), ali je u jednom trenutku rekao da se fenomenalno oseća u Srbiji. Nakon više od dva časa svirke, odlaze sa bine da bi se ubrzo vratili i obradovali oko 12.000 fanova sa još par numera: Madagascar i Whole Lotta Rosie (AC/DC), a za sam kraj uz crvene konfete – Paradise City. Šta više poželeti?

I tako su se i veterani rock scene Guns n’ Roses upisali u listu bendova koji su posetili Srbiju. Oteglo se to čekanje, ali sa druge strane, nije njihova krivica što smo gubili vreme na međusobna ubijanja i pravljenja novih državica, dok su oni u tom periodu žarili i palili svetskom scenom sa Use Your Illusion albumima, i propratnim koncertima ispunjavali srca nekih drugih tinejdžera. Nešto od svega toga ipak se nadoknadilo na ovom koncertu, i ostaje nada da će se sličan spektakl ponoviti i u budućnosti (za šta je i bend izrazio želju u odjavnim rečima).

Komentari