Pre ikakvog pisanja, pomenimo podatak da je Exit ovim izdanjem proslavio 15 godina postojanja! U ime SMP redakcije, a kako je i red, čestitamo kompletnoj organizaciji na tome, jer realno, s obzirom gde živimo, zaista je uspeh da bilo šta kvalitetno toliko (po)traje. Saopšteno je i da su ove godine oboreni rekordi po posećenosti, te da je u subotu bilo oko 52.000 ljudi, a u nedelju 50.000, što je za nekoliko hiljada više od rekorda iz 2007. godine. Zaista lepo!

  • Nastupili: Motorhead, Fear Factory, Nuclear Assault, Napalm Death, Terror…
  • Lokacija: Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad
  • Datum: 9-12.07.2015.
  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Zoran Stanić
  • Copyright: SMP, 2015.

Ono što svakako raduje posetioce ovog sajta je podatak da je metala, hardcorea, pa i dobrog, kvalitetnog rocka – bilo na pretek. Pritom ne mislim samo na nama omiljeni Explosive Stage, nego i na iskusno ubacivanje dobrih metal/stoner bendova na ostalim binama (1000Mods iz Grčke, Methadone Skies iz Rumunije, Wolfram, svi na Fusion bini), ili recimo slovenačke grindcore veterane Extreme Smoke 57, Subway, ruski Rossomahaar na Future Shock bini. Okej, kako da ne spomenemo i legendarni Motörhead koji je tukao na glavnoj (Main) bini…

motorhead-exit-2015-zoran-stanic-smp20

motorhead-exit-2015-zoran-stanic-smp18

Explosive bina je ove godine imala dosta jak line-up, te su headlinereske pozicije zauzeli Napalm Death, Terror, Nuclear Assault i Fear Factory. O samim nastupima nabrojanih bendova ne treba previše trošiti reči, bendovi su tu gde i trebaju biti, i svoj status su u potpunosti opravdali.

Publika je maksimalno ispoštovala i punila Explosive binu danima. A što se tiče ostalih bendova, kako to obično biva, ili je svima prerano ili prekasno da ih gledaju i isprate, mada, realno, ako ste metalhead, gde dalje možete i ići po tvrđavi? Ali dobro, mnošto bina, programa, valja se i prošetati, klopati, kupiti osveženje… No, bilo kako bilo, pregršt bendova sa svih strana sveta, uz naravno domaće snage, oprobali su se na ovogodišnjem Exitu. Sjajne nastupe imali su i Virus, Root, Sarcasm, Armada, Infest, The Creepshow, Putrid Blood, Ground Zero, Thundersteel, Sanctrum, Guardians of Time itd. Za miks pultom je (uglavnom) bio Nikola Mijić (Chainroom studio), te je i time sve podignuto na viši nivo.

nuclear-assault-exit-2015-zoran-stanic-smp4

Novina od ove godine je da je uveden Meet & Greet sa zvezdama večeri, te i Explosive Pub, odeljak gde ste mogli uživati u raznovrsnoj metal muzici sa razglasa, sedeti, družiti se i kulirati dok čekate sledećeg favorita. Mogli ste se, recimo, i boriti s vitezovima – gde to još ima? 🙂

S obzirom da smo dosta vremena provodili upravo tu, dobija se utisak da je Explosive zaseban festival u okviru festivala. Zaista je tako, svaka čast ekipi koja uređuje binu, što na dobrim izvođačima, što na promociji (posebni plakati/flajeri i sl.). Dok je Motörhead prašio na glavnoj bini festivala, program na ovoj bini bio je stopiran – kakvo poštovanje, zar ne? Generalno, sve ovo dalo je jednu novu dimenziju Explosive bini, te narednih godina očekujemo još više i glasnije!

napalm-death-exit-2015-zoran-stanic-smp21

fear-factory-exit-2015-zoran-stanic-smp09

Napomenimo na kraju da je ekipa SMP-a bila veoma aktivna, odnosno, da budemo fer, ponajviše naš vredni fotoreporter Zoran Stanić, te smo vam tokom proteklih dana festival predstavili i putem specijalnih foto-galerija sa nastupa svih headlinera i nekoliko domaćih sastava.

Galerije možete da pogledate na linkovima ispod. Vidimo se na Exitu 2016!

Komentari