Nekoliko godina nakon poslednjeg nastupa u Srbiji, ponovo smo imali priliku da vidimo kultni rumunski sastav Negură Bunget. U međuvremenu, pozicije benda veoma su porasle na svetskoj metal sceni, tako da ih sada nije retkost pronaći u sadržaju najpoznatijih magazina specijalizovanih za ovaj muzički žanr, a i organizatori velikih metal festivala ne propuštaju ih uvrstiti u svoj line up (Wacken, Hellfest, Brutal Assault…)

  • Piše: Danko Maksimović
  • Copyright: SMP, 2010.
  • Nastupili: NEGURA BUNGET + Tamerlan
  • Lokacija: Akademija, Beograd
  • Datum: 12.09.2010.

Organizaciju koncerta na sebe je preuzeo Awaken, u poslednje vreme veoma aktivna promoterska agencija. Nezaobilazno je spomenuti da je sa njihove strane najavljen relativno veći broj koncertnih sadržaja ove jeseni u Beogradu i za to im se mora odati poštovanje, jer su time ublažili jako siromašnu koncertnu ponudu kod nas u narednom periodu.

Priliku da otvori nastup i zagreje posetioce dobio je beogradski neofolk sastav Tamerlan. Malobrojna publika za vreme njihovog nastupa nas je uverila u ono sto smo ranije sumnjali – biće ovo nažalost još jedan u nizu slabo posećenih koncerata kod nas. Tamerlan je ovaj put nastupio u proširenoj postavi, pa su se tako Timuru (akustična gitara) pridružili i drugi muzičari – bili su sad tu još i bubanj, klavijature i tarabuka. To je pošteno obogatilo zvuk, i doprinelo sveukupnoj odličnoj izvedbi i veoma pozitivnom utisku publike.

tamerlan02

Ovaj bend, inače, predstavlja jedinstvenu muzičku pojavu kod nas, zvuk bi se mogao opisati kao atmosferični neofolk, prožet muzičkim nasleđem srednje Azije, ali sve to treba lično doživeti da bi se najbolje osetila energija koju su sinoć prezentovali.

Nakon Tamerlana, zvuk se namešta za headlinere, i oko 23:20h, sa nastupom kreće Negură Bunget. U tom momentu se u publici nalazilo oko 40 posetilaca, zaista sraman broj za ovakav bend i još jedna naša bruka.

Podsetimo da je 2009. godine Negură Bunget, posle velikog sukoba unutar benda, pretrpela veliku kadrovsku promenu. Od originalnih članova ostao je samo bubnjar Negru, dok je ostatak benda osnovao novi sastav Dordeduh. Negru nastavlja sa radom, dovodi nove muzičare i sa njima ove godine snima novi album Vîrstele Pamîntului.

negurabunget05350Na početku nastupa se moglo primetiti da je bend došao samo sa jednim gitaristom. Negura i pored toga ostavlja odličan utisak, a smenjivale su se podjednako pesme sa dva poslednja albuma. Energičniji i mirniji, ambijentalni delovi, ravnopravno ustupaju mesto jedni drugima, zvuk u klubu je veoma dobar, bend deluje usvirano, ali nedostajala je povratna reakcija iz malobrojne publike – ljudi su nažalost bili statični i dosta rezervisani.

Oko ponoći, posle samo 40 min svirke, gitarista najavljuje da sledi poslednja pesma za večeras. To je prouzrokovalo veliko iznenađenje u publici, ali se očekivao bis, kako bi se nakupilo barem sat vremena nastupa. Nažalost, ništa od toga. Svetla se pale, kreće muzika iz kluba, bina se rasprema i nastaje neverica među prisutnima. Kasnije nam je Negru obrazložio ovaj kratak nastup nedostatkom drugog gitariste i nemogućnošću izvođenja ostalih pesama bez njega.

Nekako ne može da me napusti misao da bi nastup sigurno bio duži da nije bilo ovako malo publike i da je atmosfera u istoj bila bolja, ali šta se može. Kako god, Negură Bunget je i kod nas pokazala da su vanserijski bend, sam nastup im je bio bez mane i ta činjenica ne može biti narušena zbog toga što je bilo prekratako.

negurabunget04

Ostaje nam samo nada da ćemo opet mati priliku gledati Neguru u našim krajevima, a do tada svakako vredi otputovati zbog njih u neku susednu zemlju, kad je već kod nas situacija poražavajuća…

Komentari