(VIDEO, FOTO) Kryn razbio, Wolfram i Rain Delay na visini zadatka!

Riječki sastav Kryn konačno je (ponovo) posetio i naše prostore! Ako ne računamo nastup kad su svirali kao predgrupa bendu Imminence u Subotici krajem prošle godine, bila je ovo prva prava prilika da se ovaj veoma kvalitetan sastav u punom sjaju predstavi i publici u Novom Sadu i Beogradu.

  • Nastupili: Kryn, Wolfram, Rain Delay
  • Lokacija: Centar za kulturu „Božidarac“, Beograd
  • Datum: 23.05.2015.
  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Milica Cvetković
  • Copyright: SMP, 2015.

Kako svirci u prestonici Vojvodine nisam prisustvovao, prenosim samo reči organizatora da je klub The Quarter bio solidno popunjen, te da je publika mogla biti malo življa, ali da su sami bendovi bili na vrhuncu zadatka. A evo kako je to izgledalo u Beogradu…

Prostor Božidarca je, valja odmah reći, zaista odličan. Pre koncerta ispred se okupilo podosta ljudi, što zbog tradicionalnog (jeftinijeg) ispijanja pića, što zbog zabranjenog pušenja unutar prostora. Važnost koncerta i bendova potvrdili su i muzičari brojnih domaćih sastava, koje uglavnom i ne viđamo na ostalim dešavanjima, barem kada su u pitanju domaći bendovi (i ex-YU izvođače ovde računam kao domaće), te su se u publici našli sadašnji/bivši članovi bendova Draconic, Hetera, Rain Delay, Siempre Peligroso, Consecration, Trigger, Destiny Potato itd.

kryn-raindelay-wolfram-milica-cvetkovic-smp3

Koncert sa zakašnjenjem od tridesetak minuta otvorili su Novosađani Wolfram, novi miljenici domaće publike. Momci i devojka su promovisali upravo objavljen album Music of the Heathen (recenzija uskoro!), te je akcenat bio na istom. Pomalo preglasan, ali moćan zvuk u kojem se čuje sve i svašta – sludge, post rock/metal, psihodelija, stoner, elektronika i sl. Zaista uvežbana ekipa koja na bini deluje ubedljivo, maštovito i kojoj će uskoro granice naše države postati premale, naravno ako entuzijazam i bavljenje ovim zanatom ne posustanu, a dešava se u mnogo slučajeva.

Nakon Wolframa, kraće nameštanje bine, opreme, banera, ventilatora, sve zbog gostiju iz Hrvatske, a posmatrate sve to, imate utisak da će izaći neki svetski poznat bend. Ali dobro, možda (još uvek) nisu svetski poznati, ali svakako izgledaju tako!

Bez laganja, ovi momci zvuče za koju klasu bolje od naših bendova, što ide u prilog da se na zvuku, idejama, aranžmanima, imidžu, mora duplo više raditi. Kakva ih budućnost tačno očekuje (relativno su mladi, iza njih tek jedan EP i album), vreme će pokazati, ali treba reći da su do sada uspeli nastupiti na jačim (regionalnim i evropskim) festivalima, njihove svirke su uvek dupke pune, snimaju odlične video spotove, poseduju kvalitetan merch i sl. Generalno, može se reći da su primer benda koji stvari radi kako treba.

Imajući u vidu da su dva nastupa u Srbiji u okviru koncertne promocije novog izdanja Scars Remind Me, momci su presvirli gotovo ceo album, koji su otvorili sa „And There the Scars Remain“, a uslediše i „Meditiva“, „A/D/D/I/C/T/“, „Reminder“, „New Disease“ i ostale. Moćan, energičan nastup, sa sjajnim kontaktom s publikom i pre svega odličnim zvukom!

kryn-raindelay-wolfram-milica-cvetkovic-smp12

Ono u što sa sada i lično uverih, jeste to da je Karlo fenomenalan metal pevač (u drugim žanrovima ga nisam imao prilike čuti, mada se da naslutiti da bi na raznim poljima briljirao). S obzirom da u muzici ima mnogo clean vokala, dokazao je da ih peva sa lakoćom, bez falševa, kao i to da mu nije problem preći u ništa manje impresivan growl. Publika, koje je bilo blizu 200, vrlo zadovoljna slikom i zvukom, uzvratila je skakanjem, po kojom šutkom i nezaobilaznim metal mošovanjem.

Kryn su opravdali tvrdnju da se radi o jednom od metal lidera u regionu i zasigurno vrlo zadovoljni, napustiše binu. Kažu, vratiće se opet,… E pa, vratićemo se i mi.

Nezahvalna pozicija poslednjeg nastupa večeri pripala je dobro poznatom beogradskom fusion metal sastavu Rain Delay. Deo prisutnih nije ostao do kraja, ali ostalo je sasvim dovoljno ekipe da čuje šta to novo RD ima za ponuditi, jer pored osvežene postave, sastav ima i novi album Of Blood-Red and Gold, objavljen krajem prošle godine.

kryn-raindelay-wolfram-milica-cvetkovic-smp21

Naravno, iskoristila se prilika za promociju istog, te smo pored novih numera mogli da čujemo i poneku staru, kao i to da je ova postava uvežbana i poprilično stabilna. Na nekim pesmama su imali, sada već ustaljene goste (Gordana Georgijević – vokal, Matija Anđelković – klavijature/vokal, Stefan Šijaković (Phobos) – vokal). Sve u svemu, dobar nastup i definitivno dobra kombinacija bendova za ovaj mini-tour.

I da rezimiramo, ono što bi svakako bilo fer je da Kryn vrati koncerte našim bendovima u Hrvatskoj, jer je zaista retka prilika da se tamo zasvira. Granice ne bi trebale da postoje, barem u ovom našem, metalnom svetu…

Komentari