(VIDEO, FOTO) 10 godina Space Eatera: Sila, slava i nostalgija!

Iza Space Eatera sada stoji dekada. Dekada koju obeležava takva amplituda uspona i padova da se njenog grafikona ne bi postideo ni jedan solidan zemljotres. Rezimirati nanovo takvu istoriju Space Eatera je odavno već nepotrebno, za thrash fanove to je već postala stvar opšte kulture. Ovaj bend ionako uveliko gleda napred. To je odveć svima jasno!

  • Nastupili: Space Eater + Flush
  • Lokacija: Dom omladine, Beograd
  • Datum: 13.03.2015.
  • Piše: Igor Stanić
  • Foto: Milica Cvetković, Zoran Stanić
  • Copyright: SMP, 2015.

Pripremu terena za rođendansku svirku Space Eatera u Domu omladine Beograda izvršio je Flush, prvim live nastupom posle pet i po godina. Emisija enormne količine pozitivne energije, malko ili pak malo više nostalgičnih komentara, po koji mosh pit na koji se kratko čekalo i Flush sa osmesima silaze sa bine. Ovim sjajnim momcima je pošlo od ruke da deo naklonosti publike zadrže samo za sebe. Njihov izbor za podršku headlinerima se svakako pokazao kao pravi.

flush001

Bez mogo filozofije i kalkulacija, Space Eater proslavu svog jubileja počinju brutalno, a „Passing Through the Fire to Molech“ je najava za ono što se nama, publici, spremilo na dar od slavljenika. Brutalna, na momente čak nasilna demonstracija sile, tehičkog umeća i eksplozija nekontrolisane energije koja vrlo brzo epicentar dešavanja seli u publiku koja pokazuje koliko Space Eater ima verne sledbenike. Smene bivših članova i gostujućih muzičara rađene su u pravom maniru, ponovo sa blagom dozom neizbežne nostalgije, i u toj atmosferi apsolutno svi akteri dali su svoj maksimum da se radna temperatura održi do samog kraja.

spaceeater002

Par sitnih tehničkih problemčića nisu mogli da ugroze vatru i strast pristunih. Događaji ovog tipa, zbog svog specifičnog karaktera, nisu podložni velikoj kritici i kada su ovako izvedeni, ne treba ni da budu. Ako bi cepidlačili, zamerku bi zasigurno uputili onima koji nisu bili pristuni, jer je mala sala Doma omladine umela da bude i popunjenija, a čisto sumnjam da je bilo događaja u gradu koji bi metalce odvukli na neku drugu stranu. U prilog tome govori da je veliki broj kolega muzičara bio pristutan. Takođe, sat i po, ako ne i nešto jače, nisu baš lagana stvar za ispratiti kada je koncert benda sa velikim BPM u pitanju. No dobro, rođendanska zabava je u pitanju, iskoristili su svoje pravo da je urede kako je njima milo.

Za kraj bih samo rekao da smatram da nije potrebno, a ni poželjno opisivati nešto čemu je trebalo pisustvovati, pa umesto dalje besede, triling SMP-a zadužen da isprati ovaj događaj donosi vam brdo fotograrfija i pokoji video zapis sa sinoćnjeg koncerta.

Voleli ih ili ne, bili vam značajni ili ne, Space Eater tera(ju) napred i samo se nadamo da im sudbina neće više gurati šipku u točkove. Bilo bi zaista previše…

spaceeater001

Komentari