(VIDEO, FOTO) Srpski Metal Festival: Pamtimo i (mnogo) bolje dane

Dvodnevni Srpski Metal Festival održan je proteklog vikenda u maloj sali Doma omladine Beograda. Nastupilo 14 bendova, među kojima The Stone, Bombarder, Infest, Nadimač, Forever Storm, Obscured i drugi. Bendovi, svaki u svom žanru – odlični, a publika… koja publika?

  • Piše: Nebojša Lakić
  • Foto: John Wolfrik
  • Nastupili: Bombarder, The Stone, Zloslut, Deadly Mosh, Nadimač, Forever Storm, Styptic, A|Symmetry, Obscured, Infest, Claymore, Decrepancy, The Hell, Concrete Sun
  • Lokacija: Dom omladine, Beograd
  • Datum: 13-14.06.2014.
  • Copyright: SMP, 2014.

Zlabog Promotions najavio je Srpski Metal Festival pre nekoliko meseci, ali to ipak nije pomoglo da se na ovom događaju okupi ni približno zadovoljavajući broj ljudi. Festival sa samo domaćim metal bendovima, pa još dvodnevni, nismo u prilici tako često da vidimo, te su se probudile uspomene na Hard ‘n’ Heavy fest koji je sada već davne 2002. godine održan na istom mestu u Beogradu, pa još jednom godinu dana kasnije, nakon čega je ugašen. Izuzev pomenutog festivala, slični događaji (dvodnevni fest, domaći metal bendovi) tokom protekle decenije bili su Terra Nostra Karavan u Banjaluci i Invasion from the East festival u Novom Sadu, ali poređenje sa Hard ‘n’ Heavy festom najviše ima smisla, jer smo na veoma neprijatan način na SMF-u bili u prilici da se uverimo koliko je sve otišlo dođavola…

Publika

Već na ulazu iznenadilo me to da će festival da bude održan u maloj sali Doma omladine. Možda je to negde bilo i navedeno u najavama, ali mi je promaklo, a u glavi su mi se proteklih meseci prikazivale slike sa pomenutog prvog Hard ‘n’ Heavy festa, kada je oko 1000 ljudi u velikoj sali zdušno bodrilo imena poput Abonosa, RapidForcea, Alistera, Kraljevskog Aprartmana i drugih. Jasno, ne gajim nikakve iluzije da je danas moguće ponoviti tako nešto, barem kad je reč o brojnosti publike, ali scena koju sam ugledao nakon ulaska u klub bila je neopisivo poražavajuća. Tek nekih 50-ak ljudi, računajući i članove drugih bendova. Tuga i jad.

Srpski Metal Festival - PlakatNisam siguran koji je tačan broj prodatih ulaznica, ali po mojoj slobodnoj proceni, festivalu je prve večeri prisustvovalo tek nekih stotinjak ljudi, a drugo veče za nekih 50-ak više. S obzirom da je svako veče nastupalo po sedam bendova, računajući i njihove devojke i sličnu pratnju, pola od tih brojki, dakle, otpada na ekipu koja nije plaćala ulaz. Šta reći, i kakvu posluku porati?

U gradu od preko dva miliona stanovnika, nije se, dakle, moglo naći ni bar 500 ljubitelja metala i domaće scene da ispoštuju ovaj događaj. Tu bi sad mogla da padne kilometarska analiza zašto je to tako, kritikovanje, jadikovanje, pametovanje i prozivka, ali mislim da nema potrebe za tim, jer ma šta da se priča, situacija je takva kakva jeste i ništa to ne bi promenilo. Umesto toga, veliki respect onim ljudima koji su došli i platili ulaznicu, i podržali srpske metal bendove i scenu, kao i humanitarni aspekt festivala.

Ovde bih još pomenuo da je tokom prve večeri festivala, u bašti KST-a, na koncertu hrvatskog punk-folk-rock benda Brkovi bilo prisutno oko 1.000 ljudi. Cena ulaznice manje-više ista, a među tih 1.000, više metalaca nego u Domu. Slayer, Sodom, Anthrax, Sepultura majice na ekipi kojoj puca neka stvar za legendarnim Bombarderom i ostalim bendovima koji su nastupili to veče na SMF-u… Jasno je da su lake note, jeftina zajebancija i tekstovi o kurvama i kokainu mnogo bolji provod za prosečnog Srbina, nego ozbiljan festival sa autorskim domaćim bendovima, koji su, svaki u svom žanru, pokazali maksimalan nivo profesionalnosti i uvežbanosti. Pa, idemo i na taj deo.

Bendovi

Neću vas slagati ako kažem da je svaki od ovih 14 bendova odradio fantastičan posao, i predstavio se polupraznom klubu u najboljem svetlu! Ta činjenica još više nervira, jer lako bi se nezainteresovanost publike mogla objasniti da su nastupali krš bendovi. Zaista, fenomenalni nastupi, uvežbanost, imidž i zvuk svih bendova u praksi je pokazao da srpska metal scena, u uslovima u kojima životari, ima šta da pokaže i na međunarodnom nivou. Zloslut su pokazali kako treba da izgleda i zvuči black metal sastav, momci iz Forever Storma još jednom demonstrirali da su idealan support bend za večerašnji koncert Iron Maidena, The Stone da su jedno od najvećih, ako ne i najveće ime koje je ova naša mala scena ikada imala, Claymore da se nisu bez razloga vratili, Bombarder, Obscured, Infest, Concrete Sun, Deadly Mosh… prosto čovek ne zna koga bi pre pohvalio. Svim bendovima najveća ocena, i veliko poštovanje jer su se svi oni odrekli bilo kakvih naknada, pa je taj novac, kao i onaj od ulaznica, doniran porodici iz Obrenovca koja je ostala bez krova nad glavom u poplavama koje su nedavno pogodile Srbiju i region.

Nije ostalo mnogo šta da se kaže, situacija (vam) je kristalno jasna. Sve prognoze i nadanja da bi ovaj festival mogao da pokrene stvari sa mrtve tačke i vrati barem 30% stare slave kakve se mi malo stariji sećamo sa pomenutih Hard ‘n’ Heavy festivala, pale su u vodu. Posle ovog festivala, zaista se pitam da li će iko ikada više da bude lud i pokuša da organizuje nešto slično. Za to više nema ni jednog jedinog razloga…

Srpski Metal Festival, ukratko:

  • Organizacija festivala na nivou, satnica ispoštovana, nastupili svi najavljeni bendovi
  • Domaći bendovi zvučali veoma reprezentativno, svaki u svom žanru pokazao da zna šta radi
  • Publika, odnosno mlađa metal populacija u Beogradu, nije zainteresovana za srpski metal
  • Više metalaca na folk-punk sevdahu u KST-u, nego na metal festivalu
  • Tek jedna devojka na bini za dve večeri festivala (Dejana iz benda Claymore). Veoma loša statistika. U publici situacija nešto bolja, slatke devojke, da ih je više, situacija bi verovatno generalno bila bolja
  • Vitez iz Obscureda najveći car na festivalu
  • Mediji nisu smatrali ovaj događaj bitnim, pa osim par specijalizovanih portala, izveštaj nije izašao nigde drugo
  • Novac sa festivala doniran porodici čija je imovina stradala u poplavama u Obrenovcu. Potez za svaku pohvalu
  • SMP se zahvaljuje John Wolfriku / HellyCherry webzineu na ustupljenim fotografijama

Komentari