Prvi Srpski Metal Festival biće održan 13. i 14. juna u Beogradu. Pred publikom: Bombarder, The Stone, Claymore, Concrete Sun, Styptic i mnogi drugi!

Prema informacijama organizatora Zlabog Promotions, a koje prenosi Nocturne magazin, te dve večeri publici će se predstaviti The Stone (Beograd), Bombarder (Beograd), Concrete Sun (Novi Sad), Decrepancy (Jagodina), Deadly Mosh (Kragujevac), Claymore (Lazarevac), Styptic (Niš), A|Symmetry (Beograd), Obscured (Novi Sad), Zloslut (Beograd), dok će još nekoliko zvučnih imena, zajedno sa lokacijom održavanja festivala, biti objavljeno u narednom periodu.

Karte za ovaj, svakako nesvakidašnji festival, koštaće 600 dinara za jedan dan, odnosno 1000 dinara za oba dana, a u prodaji će se naći 10. februara (Felix Shop Beograd, Mungos Shop Novi Sad).

Podsetimo, poslednji festival ove veličine koji je ugostio samo domaće bendove, Hard ‘n’ Heavy fest, u srpskoj prestonici održan je dve godine za redom, odnosno 2002. i 2003. Prvo izdanje festivala ugostilo je udarnu pesnicu, te nove uzdanice srpskog metala (RapidForce, Abonos, Simargal, Alister, Alogia, Kraljevski Aprartman, Psychoparadox, Interfector, Overdrive…), a oko 2.000 ljudi prisustvovalo je festivalu. Ovaj događaj istorijski je važan i kao vesnik uspona domaćeg metala koji je usledio tokom narednih godina. Slična atmosfera ponovila se i na drugom delu festa (uz bendove Nevergreen, Moondive, Claymore, Midgard, Alogiju…), ali ipak ne tog intenziteta.

Vredan pomena je i Terra Nostra karavan, koji je okupio više nego zavidan broj domaćih metal bendova, sa ključnim događajem u Banjaluci, kada je u oktobru 2007. godine, tokom dve večeri, prodato u proseku po 800 karata, a pred publikom su se našli Decontrolled, Draconic, Apocalypse, Bombarder, Alogia, Monument, Consecration i drugi.

Slične akcije danas pokušava jedino Miner Recordings sa svojim putujućim Invasion from the East festivalom, a ostaje da vidimo koliko su Beograd i Srbija spremni da podrže jedan ovakav događaj, imajući u vidu nimalo povoljnu situaciju kada je reč o zainteresovanosti publike za domaće bendove, uprkos više nego očiglednom kvalitetu i zrelosti dobrog dela bendova sa liste…

(SMP)

Komentari