Belgijski Agathocles, istinske legende grindcore zvuka i zasigurno “ginisovci“ po diskografskom broju izdanja, nakon punih 27. godina postojanja, napokon su zasvirali u Srbiji! Koncert je održan u subotičkom underground klubu Clash, uz simboličnu cenu ulaznice koja je iznosila svega 300 dinara.

  • Piše: Darko Živković
  • Foto: Dragan Sudarević
  • Copyright: SMP, 2014.
  • Nastupili: AGATHOCLES + Chappa’ai, Kill the Scum, Jack
  • Lokacija: Klub Clash, Subotica
  • Datum: 03.05.2014.

Čast da nastupe sa svojim uzorima, imali su mađarski bendovi Chappa’ai i Jack, te bečejci Kill the Scum, dok kultni domaći grajnderi Acroholia iz opravdanih razloga nisu uspeli svirati, iako su neki od članova bili prisutni na koncertu. Chappa’ai, noisecore improvizacija u duhu japanskih bendova, recimo World i Final Exit, otvoriše koncert pred polu praznim klubom. Nakon njih su zasvirali Kill the Scum, dvojac (bas gitara plus bubanj) koji je uspeo skupiti malo više ljudi, a napokon su krenule šutke i podizanje atmosfere.

Nakon nešto više od pola sata, omalenu binu je napokon zauzela trojka iz Agathoclesa, koja je nakon desetominutnog nameštanja opalila brzo i žestoko, a moram priznati da takvo „krljanje“ i atmosferu skoro nisam video na nekom koncertu kod nas! Publika (preko 150) je naprosto eksplodirala i nije se tu znalo „ko pije, a ko plaća“, neretko je rušen Janov mikrofon, naravno, niko to nije uzeo za zlo, svirke ovakvog tipa to jednostavno imaju u svom opisu.

agathocles1

Bez imalo stajanja šaralo se po diskografiji, bilo je tu i pesama koje nisu izvodili više od 15 godina: „Lobotomy Done“, „Electrifarce“, „Grind is Protest“, „Big Flat Cages“, „Only Friction“, „Who Cares“, „Carved Face Fashion“, „Until it Bleeds“, „Axe the Tax“, „A For Aggorance“, „Christianity Means Tyranny“… Ko će sve popamtiti.

Negde na malo više od pola koncerta, stvar se ipak otela kontroli i Agathocles je usled prevelikog divljanja (a i pijanstva sa obe strane) ipak završio koncert pre vremena. Kratko, ali slatko.

Nakon njih, dobro poznati mađarski grindpunk sastav Jack je bez puno filozofije nastavio tamo gde je Agathocles stao i žurka je nastavljena i u narednih 45 minuta.

jack

Sve u svemu, odlična prilika da se za sitne pare pogleda sjajan i dugotrajan bend koji ni posle skoro 30 godina duge karijere nije podigao nos, niti promenio svoju filozofiju (što ideološki, što muzički), jer grind prosto treba da bude ovakav.

Komentari